Αυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ!

αυξήσεις-σοκ-στα-τιμολόγια-της-δεη-225078

ΔΕΗΣφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και της ΔΕΗ, μετά την αποκάλυψη ότι από τις αρχές του έτους έχουν περάσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρυφές αυξήσεις από 1,3% έως 11,9% με στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Από το Μάρτιο οι λογαριασμοί της ΔΕΗ πρόκειται να αυξηθούν αναδρομικά, όπως διαπιστώνουν όσοι έχουν ήδη λάβει τα τιμολόγια για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωσαν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η «αναπροσαρμογή» που θα εφαρμοστεί και συνεπάγεται επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού με ποσό -κατά μέσο όρο- τρία ευρώ το μήνα γίνεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης μοιάζει αιφνιδιασμένος. Συνεργάτες του υπουργού υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγια εφαρμόζοντας απόφαση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ εγκρίνονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, κάτι που εν προκειμένω είχε γίνει από τον τέως υπουργό Γιάννη Μανιάτη ο οποίος είχε εγκρίνει εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου του 2014, όμως η απόφαση για την εφαρμογή των αναδρομικών αυξήσεων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 4 Μαρτίου 2015, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη για την λεγόμενη… αναπροσαρμογή που τελικώς μετακυλίεται στα νοικοκυριά.

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις αυξήσεις, η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της, επιμένει πως «όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλουμε να εφαρμόσουμε άμεσα την εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών μας, το οποίο η ΔΕΗ αποδίδει στους από τη Νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους».

Ωστόσο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την Παρασκευή καταδίκασε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους πολίτες, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει:

«Με αφορμή παντελώς ανακριβείς αναφορές ορισμένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ ΑΕ με δικές της αποφάσεις επιβάλλει αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), από την Επιχείρηση παρέχονται – για πολλοστή φορά- οι ακόλουθες διευκρινήσεις:

– Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται με Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

– Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

– Αυτό συνέβη και με την υπ’ αρ. 772/30.12.2014 Απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ (άρθρο 143 παρ.2, περ. γ’ του ν. 4001/2011), για το έτος 2015, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3694/31.12.2014 με ημερομηνία κυκλοφορίας του ΦΕΚ την 4.3.2015 (http://www.et.gr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=104&lang=en) και αφορά όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

– Η Απόφαση της ΡΑΕ 772/30.12.2014 αναρτήθηκε από τη ΡΑΕ στον αντίστοιχο ιστότοπο της Διαύγειας την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A90%CE%A5%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%92%CE%91%CE%A3?inline=true5.

Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ -όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- οφείλει να εφαρμόσει άμεσα την εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών της, το οποίο η ΔΕΗ αποδίδει στους από τη Νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους».

Ωστόσο, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με μια οργισμένη ανακοίνωση του υπουργείου, κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» και μια «πρωτοφανή και εξοργιστική μεθόδευση για να δημοσιοποιηθεί».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί.

Να σημειώσουμε ότι, η μνημονιακή αυτή απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη στις 30/12/2014, δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ καταγγέλλει αυτές τις μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους».

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook