Ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό της ανατολικής Ουκρανίας

ατύχημα-σε-πυρηνικό-σταθμό-της-ανατολ-189361

pyrinikos stathmosΑτύχημα στον πυρηνικό σταθμό της περιοχής Ζαπορίζια νοτιοανατολικά της Ουκρανίας σημειώθηκε, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Αρσένι Γιατσένιουκ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός αποκάλυψε το περιστατικό, καλώντας τον νέο υπουργό Ενέργειας της χώρας, Βολοντόμιρ Ντεμτσίσιν, να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.

Αρχικά, η χρονική στιγμή του ατυχήματος παρέμενε άγνωστη, όπως και η ακριβής τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού, ενώ δεν υπήρχαν πληροφορίες για τη σοβαρότητα του περιστατικού ούτε για την έκταση της ζημιάς.

Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε πως το ατύχημα σημειώθηκε στις 28 Νοεμβρίου  στο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής Ζαπορίζια νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, κάτι που επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το ατύχημα συνέβη στο «μπλοκ Νο. 3», σε έναν αντιδραστήρα 1.000 mw. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η μείωση της παραγωγής ενδέχεται να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας απέκλεισε το ενδεχόμενο απειλής για τον αντιδραστήρα, σημειώνοντας πως η ζημιά που έχει προκληθεί είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, ο Ντεμτσίσιν δεν κατέστησε σαφές ποια βήματα θα ακολουθηθούν για την αποκατάσταση της παραγωγής ενέργειας στη χώρα, αλλά σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό όποια ζητήματα έχουν προκύψει αναμένεται να επιλυθούν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει καμία απειλή. Δεν υπάρχουν προβλήματα με τους αντιδραστήρες», τόνισε ο υπουργός Ντεμτσίσιν, επισημαίνοντας ότι η βλάβη επηρέασε το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά «σε καμία περίπτωση» δε συνδέεται με το σύστημα παραγωγής καθαυτό.

Παράλληλα, εξαιτίας του συμβάντος στο σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο, έχουν προκληθεί διακοπές ρεύματος στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη και έχει δοθεί εντολή να σταματήσουν οι πτήσεις πάνω από την περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο.

 

Πηγή : protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook