Αρχίζει η δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τζιχαντιστή που αιματοκύλισε το Παρίσι

αρχίζει-η-δίκη-του-σαλάχ-αμπντεσλάμ-το-647503

Ο μοναδικός εν ζωή τρομοκράτης που αιματοκύλισε με τους συνεργούς του το Παρίσι στο όνομα του ISIS τον Νοέμβριο του 2015 έφθασε στο δικαστήριο στο Βέλγιο για την έναρξη της δίκης του.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες τέσσερις μήνες μετά τις επιθέσεις και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει στο βελγικό δικαστήριο δεν σχετίζονται με τα συμβάντα στο Παρίσι, αλλά με μια ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Μόλενμπεκ της Βελγικής πρωτεύουσας, τρεις μέρες πριν τη σύλληψή του κοντά στο πατρικό του σπίτι.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ενόπλων και των καμικάζι στο θέατρο Μπατακλάν, στο Stade de France, σε μπαρ και ρεστωράν στο Παρίσι είχαν αφήσει πίσω τους 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ενώ μεταξύ των δραστών ήταν και ο αδελφός του Αμπτνεσλάμ, Μπραχίμ που σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας έξω από μια καφετέρια.

Η γαλλική εισαγγελία θεωρεί ότι ο Αμπντεσλάμ έπαιξε ρόλο κλειδί στις επιθέσεις, αλλά ο 28χρονος γαλλομαροκινός έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με τις Αρχές και δεν αναμένεται να δικαστεί στη Γαλλία πριν το 2020.

Μετά το μακελειό στο Παρίσι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη και για μήνες κρυβόταν από τις Αρχές, οι οποίες τελικά τον εντόπισαν τον Μάρτιο του 2016. Τέσσερις ημέρες πριν τη σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μεγάλη αιματηρή τζιχαντιστική επίθεση στο Μόλενμπεκ.

Για τις επιθέσεις στο Μόλενμπεκ στις 19 Μαρτίου του 2016 αντιμετωπίζει μαζί με τον συνεργό του, τον 24χρονο Σοφιάν Αγιαρί, κατηγορίες για οπλοχρησία, οπλοκατοχή, απόπειρα δολοφονίας των αστυνομικών και τρομοκρατικές ενέργειες ενώ για τις επιθέσεις στη Γαλλία αντιμετωπίζει σωρεία άλλων κατηγοριών.

Εάν κριθούν ένοχοι ενδέχεται να τους επιβληθεί κάθειρξη έως και 40 χρόνων.

Ο Αμπντεσλάμ κρατείται σε φυλακή κοντά στο Παρίσι, από όπου έφυγε νωρίς το πρωί συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας. Στη διάρκεια της δίκης του στο Βέλγιο θα επιστρέφει κάθε βράδυ στη Γαλλία, αλλά σε άλλη φυλακή κοντά στα σύνορα. Έως και 200 αστυνομικοί έχουν αναλάβει την περιφρούρηση της δίκης, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook