Από τα Χανιά για όλο τον κόσμο: Organic minimalism δια χειρός Γιώργου Γραμματικάκη | Photos

από-τα-χανιά-για-όλο-τον-κόσμο-organic-minimalism-δια-χ-753749

Μια τυχαία συνάντηση στο διαδίκτυο με το artelignum.gr αρκεί για να εντυπωσιαστεί κανείς πραγματικά! Δεν ξέρω τι απ’ όλα είναι που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση, το logo, το στήσιμο της σελίδας, τα κείμενα… Μια ατμόσφαιρα «ιδιαίτερη»στο σύνολό της. Τόσο ιδιαίτερη όσο και τα προϊόντα που φιλοξενεί και μάλιστα με έδρα τα Χανιά. Ας γνωρίσουμε λοιπόν το Arte Lignum και τον Γιώργο Γραμματικάκη που είναι πίσω από αυτό και μίλησε στο InTown Free Press Magazine. 

O Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1983 από μητέρα Χανιώτισσα και πατέρα από την Ιεράπετρα. Μέχρι τα 18 του απολάμβανε την Κρήτη μόνο τα καλοκαίρια, ώσπου βρέθηκε στα Χανιά για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και έμεινε μόνιμα. Με πτυχίο από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και μεταπτυχιακό του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμμετείχε παίζοντας και κατασκευάζοντας τα σκηνικά στην Θεατρική του ομάδα επί 8 χρόνια, ενώ συνέχισε να παίζει θέατρο και… εκτός Πολυτεχνείου καθώς ίδρυσε με φίλους τη θεατρική ομάδα Γκρόπιους όπου δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει συμμετάσχει σε αρκετές ερασιτεχνικές και επαγγελματικές παραστάσεις, ως ηθοποιός και ως σκηνογράφος. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση που καμία σχέση δεν έχει με το θέατρο, αλλά ούτε και με το ξύλο…

Πώς και πότε άρχισες να ασχολείσαι με το ξύλο;

Η επαφή μου με το ξύλο και τις κατασκευές άρχισε από όταν ήμουν μικρός, ήταν ένα χόμπι που με ευχαριστούσε πολύ και από τότε που ήρθα στα Χανιά άρχισα να φτιάχνω και να σχεδιάζω τα δικά μου έπιπλα, του σπιτιού μου και των φίλων μου. Βλέποντας την απήχηση που είχαν αυτά που έφτιαχνα και με την παρακίνηση φίλων και γνωστών αποφάσισα το 2017 να διευρύνω το χόμπι μου και να δημιουργήσω το Arte Lignum.

Τι ακριβώς είναι το Arte Lignum;

Το artelignum (‘τέχνη της ξυλείας’ στα Λατινικά) είναι ένας λίγο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης του επίπλου. Προσεγγίζει το ξύλο -και κατ επέκταση το έπιπλο- σαν ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Με αυτή τη λογική δεν προσφέρει απλά αντικείμενα χρήσης αλλά αντικείμενα που θα μπορούσαν από μόνα τους να δώσουν ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα στον χώρο που θα τοποθετηθούν. Είναι μια γκαλερί, ένα e-shop επιλεγμένων χειροποίητων επίπλων αποκλειστικά από μασίφ ξύλο και σίδερο. Με βασικό γνώμονα πάντα τα φυσικά υλικά και την απλή μοντέρνα σχεδίαση. Το website και τη φωτογράφιση την επιμελήθηκε η πολύ καλή ομάδα του www.kanenas.design, που κατάφερε να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο και τη δική μου δουλειά.

Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Arte Lignum;

Το Arte Lignum απευθύνεται σε όποιον θέλει να αποκτήσει ένα πραγματικά μοναδικό και συνάμα ιδιαίτερο κομμάτι, από αποκλειστικά φυσικά υλικά, στον χώρο του. Σε αυτούς που θα εκτιμήσουν την απλότητα και την πολυτέλεια των αντικειμένων που προσφέρει. Ταξιδεύει από τα Χανιά στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, και προσφέρει δωρεάν μεταφορικά στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Το εγχώριο κοινό έχει την «πολυτέλεια» για τέτοιες ανάσες ποιοτικής δημιουργικότητας όντας στον πάτο της κρίσης;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης όπου μας έχει δώσει δυο όψεις στην κοινωνία. Από τη μία τη μαζική και θεαματική οικονομική πτώση και από την άλλη, ένα ποιοτικό ξεκαθάρισμα επιχειρήσεων στην αγορά. Αρκετός κόσμος έχει σταματήσει να διαθέτει τα χρήματά του σε ανούσια και χαμηλής ποιότητας πράγματα και γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκαθαρίσει και λίγο το τοπίο από τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Τα έπιπλα του Arte Lignum είναι αντικείμενα που, εκτός από αισθητική, διαθέτουν και έναν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής. Με λίγη περιποίηση μπορούν να τα χαρούν αρκετές γενιές και να αποτελέσουν μια επένδυση για μια οικογένεια ή μια επιχείρηση. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο και σίδερο που ουσιαστικά “δεν θα χαλάσουν ποτέ” .

Aρχιτέκτονες, interior designers και άλλοι επαγγελματίες του χώρου πώς είδαν το Arte Lignum;

Έχει μια ανέλπιστα μεγάλη απήχηση και έχω λάβει πολύ καλά σχόλια από επαγγελματίες του χώρου στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το έχουν ανακαλύψει σε πολλά μέρη στον κόσμο και έχω δεχτεί πολλά θετικά μηνύματα για τη δουλειά μου. Το artelignum έχει ανέβει εδώ και λίγους μήνες και έχει ήδη καταφέρει να έχει πάνω από 4000 ακόλουθους στο Facebook και πάνω από 1000 στο Instagram, κάτι που με έχει κάνει πολύ χαρούμενο. Έχουν αγαπήσει νομίζω τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα των αντικειμένων.

Τι σημαίνει για σένα καλό χειροποίητο έπιπλο;

Το καλό χειροποίητο έπιπλο για μένα δεν είναι αυτό που μπορεί να φτάσει πιο κοντά στην «τελειότητα» του βιομηχανικού, είναι αυτό που μπορεί να σε κερδίσει με τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα καθρεφτίζοντας τον σχεδιαστή- κατασκευαστή του. Τα έπιπλα του Arte Lignum δεν έχουν ποτέ απόλυτες γραμμές και απόλυτα λείες επιφάνειες, και ούτε προσπαθούν να μιμηθούν τα βιομηχανικά έπιπλα.

Και όλο αυτό είναι… one man show;

Περίπου… Για την ακρίβεια, σχεδιάζω μαζί και συμβουλεύομαι για όλα τη γυναίκα μου, την Μυρτώ.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει κάθε φορά που ξεκινάς να φτιάξεις ένα έπιπλο;

Η μορφή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ξύλου καθορίζουν κάθε φορά τη συνολική προσέγγιση. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή προκύπτουν μέσα από ένα συνδυασμό της αυθεντικής μορφής του ξύλου και των υποστηρικτικών στοιχείων. Οι διακριτές ποιότητες του κάθε ξύλου αποτελούν πηγή έμπνευσης ώστε να δημιουργηθεί κάτι που να συμπληρώνει τη φυσική του υπόσταση.

Πώς και πόσο «επεξεργάζεσαι» το ξύλο;

Το δυνατόν λιγότερο. Εξομαλύνω και περιποιούμαι προσεκτικά το ακατέργαστο ξύλο με το χέρι ώστε να αποκαλυφθούν με ήπιο τρόπο τα φυσικά του νερά και χρώματα.

Τι είδους ξύλα προτιμάς να χρησιμοποιείς;

Επιλέγω πάντα στα έπιπλά μας μασίφ ξυλεία που αντέχει στο χρόνο και διατηρεί αναλλοίωτη τη μορφή και την υφή της. Το κάθε κομμάτι πραγματικού μασίφ ξύλου κρύβει πίσω του μια ιστορία χρόνων, ζωγραφισμένη και αποτυπωμένη στα νερά και στην υφή του, την σοφία του δέντρου που το ‘έφτιαξε’. Το κάθε ξύλο αν το παρατηρήσεις είναι ένας πραγματικός πίνακας ζωγραφικής.

Ποιο είναι το έπιπλο που αγαπάς να σχεδιάζεις και να κατασκευάζεις περισσότερο;

Το έπιπλο που αγαπάω να φτιάχνω είναι το… καινούριο!!! Με εξιτάρει πάρα πολύ να κατασκευάζω καινούρια ιδιαίτερα σχέδια και βαριέμαι να επαναλαμβάνω τα ίδια που ήδη έχω φτιάξει. Καθετί καινούριο και ιδιαίτερο είναι μια πρόκληση για μένα και μπορεί να μην κοιμηθώ όλο το βράδυ για να το σχεδιάζω με κάθε λεπτομέρεια στο μυαλό μου. Πέραν τούτου, σίγουρα έχω ένα φετίχ με τις μεγάλες μοναστηριακού τύπου τραπεζαρίες, όπως ο Τάλως στο site μου!Το αγαπημένο σου ξύλινο δημιούργημα, ποιο είναι και πού βρίσκεται;

Η αλήθεια είναι πως όλα! Κάθε αντικείμενο που φτιάχνω του δίνω και μου δίνει κάτι διαφορετικό, οπότε πολύ δύσκολα θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο. Ίσως το αγαπημένο μου έπιπλο είναι το τελευταίο που φτιάχνω κάθε φορά! Με κάποιον περίεργο τρόπο, μόλις ολοκληρώνω ένα κομμάτι, το κοιτάζω και το χαζεύω σαν να μην το έχω φτιάξει εγώ, σαν να προϋπήρχε έτοιμο.

Πού μπορεί κανείς να δει τη συλλογή Arte Lignum;

Στο artelignum.gr υπάρχει ένα καλό δείγμα από τη δουλειά μου που μπορεί κάποιος να αγοράσει άμεσα από το e-shop, αλλά κατόπιν παραγγελίας κατασκευάζουμε και σχεδιάζουμε τα έπιπλα που επιθυμεί κάποιος (αν με εξιτάρουν και μου αρέσουν φυσικά..χιχι), πάντα από αποκλειστικά μασίφ ξύλο και σίδερο. Στο facebook και στο

Instagram (@artelignum) μπορείτε να δείτε και άλλα δείγματα από τις δουλειές μου.

Το ΜΟΤΟ σου;

Το βασικό μότο του Arte Lignum είναι: «Με την τελειότητα της φύσης και την ατέλεια του χειροποίητου.» Το πραγματικά χειροποίητο έπιπλο για το Arte Lignum αποτελεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της αρτιότητας του φυσικού υλικού και της εγγενούς ατέλειας της ανθρώπινης παρέμβασης.

Η ενασχόληση με το ξύλο δεν είναι το κύριο επάγγελμά σου. Μίλησέ μας για την κύρια επιχείρησή σου;

Το “Παστέλειον”, που υπάρχει εδώ και 11 χρόνια, προμηθεύοντας με φυσικές μπάρες την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι η κύρια επαγγελματική μου δραστηριότητα. Το Arte Lignum ήρθε να καλύψει την ανάγκη μου για δημιουργικότητα και να μου προσφέρει μια καθημερινή ευχάριστη «ψυχοθεραπεία».

Το μεγαλύτερό σου όνειρο για το Arte Lignum;

Το όνειρό μου για το Arte Lignum είναι να αγαπηθεί η ιδιαιτερότητά του και να βλέπω τα έπιπλά μου σε διαφορετικούς χώρους, σε διαφορετικές κουλτούρες σε όλο τον κόσμο. Να κάνω ένα ταξίδι στο εξωτερικό κάποια στιγμή και να δω τυχαία ένα τραπέζι μου να φιλοξενείται σε έναν ιδιαίτερο και όμορφο χώρο. Επίσης, όνειρό μου είναι να εξελιχθεί αρκετά καλά ώστε όλο και περισσότερες ιδέες που έχω στο μυαλό μου να πάρουν σχήμα και μορφή και να τις δω να γίνονται πραγματικότητα.

4 thoughts on “Από τα Χανιά για όλο τον κόσμο: Organic minimalism δια χειρός Γιώργου Γραμματικάκη | Photos

  1. η κριση εκλεισε τις δουλειες, ξεσκαρταρε το καλο απο το κακο, έστειλε το κακο στο σπιτι του γιατι κανεις πια δεν αγοραζει και εστειλε και το καλο στο εξωτερικο οπου εκει μπορει να εχει καποιες ευκαιριες. Το μονο που «ανθισε» στον ελλαδικο χωρο στο κενο που αφησε η εξαφανιση του κακου και του καλου, ειναι η χιπστερια που μας κοπανατε συνεχομενα ως νεο λαιφσταιλ. Ο φιλος βγαζει φραγκα με το να πουλαει ανεπεξεργαστα μαδερια και παστελια γιατι προφανως δεν μπορεσε να αξιοποιησει καλα το πτυχιο που εβγαλε, και μας το προβαλετε σαν κατι το ουαου… Οπως γραφει καπου και στο αρθρο, δεν εχει πατο η κριση…

    1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σας!!!
      Μου προκάλεσε μεγάλη θλίψη το πόσο μίζερα και άσχημα σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι. Στο σχόλιο σας φαίνεται καθαρά, δυστυχώς, πόσο μεγάλη έλλειψη γνώσης έχετε για το αντικείμενο που αποφασίσατε να κρίνετε δημόσια (ανεπεξέργαστα μαδέρια;;;), είναι λίγο αστείο! Είναι απόλυτα θεμιτό και λογικό να μην αρέσει σε κάποιον η δουλειά που έχω κάνει, αλλά αυτό απέχει παρασάγκας από την δική σας ισοπέδωση, που μόνο στόχο έχει την δικαιολόγηση της μίζερης λογικής σας.
      Θα ήθελα τέλος να σας βεβαιώσω ότι σπούδασα αυτό που μου άρεσε γιατί μου άρεσε η γνώση, έκανα και μεταπτυχιακό στο ίδιο αντικείμενο γιατί μου άρεσε πολύ το αντικείμενο και δουλεύω στην κατασκευή επίπλων και στα παστέλια γιατί μου αρέσει πάρα πολύ και το επέλεξα συνειδητά και όχι γιατί το είχα ανάγκη και δεν είχα άλλη επιλογή όπως νομίζετε. Μην βιάζεστε να βάζετε ταμπέλες στους ανθρώπους ενώ δεν έχετε ουδεμία ιδέα για αυτούς. Είμαι πολύ ανοιχτός, καθώς στην ίδια πόλη ζούμε, να σας συναντήσω και να σας επιβεβαιώσω και όλα αυτά από κοντά εάν θέλετε. Να έχετε πραγματικά μια πολύ όμορφη μέρα!

  2. κ. Γραμματικάκη με καλύψατε πλήρως! μου έκανε ιδιαίτερα κακή εντύπωση το σχόλιο της κυρίας «Χανιώτισσας» που φαίνεται πραγματικά άσχετη με το αντικείμενο -και όπως λέτε και με εσας- και παρ όλα αυτά κρίνει και σχολιάζει τόσο απόλυτα και άκυρα. Το οτι είναι άσχετη με το αντικείμενο κανει μπαμ σε όποιον εχει και την παραμικρή ιδέα, όπως και το οτι δεν είναι και πολυ ευχαριστημένη με τη ζωή της και ψάχνει να χαντακώσει αξιέπαινες προσπαθειες σαν την δική σας! Από μενα και πάλι συγχαρητήρια κ Γραμματικάκη! Η φαντασία η έμπνευση, η ευγένεια και η αξιοσύνη είναι που λείπουν περισσότερο απ όλα στις μέρες μας τις δύσκολες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook