Απόψε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

απόψε-η-εκλογή-του-προέδρου-της-δημοκρ-216102

proedriko_megaroΜε μια υποψηφιότητα έκπληξη αναμένεται να μπουν απόψε στις 7.30 το βράδυ, τίτλοι τέλους στην πολιτική περιπέτεια της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που οδήγησε εν μέσω Χριστουγέννων σε διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές.

Η αιφνιδιαστική επιλογή της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προτείνει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αντί του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου που εως το απόγευμα της Τρίτης θεωρούταν φαβορί για την θέση του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος, δεν ανέτρεψε τα πολιτικά δεδομένα και ως εκ τούτου τα αριθμητικά προγνωστικά.

Παρά τις πολιτικές ενστάσεις που εξακολουθούν να εκφράζονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παυλόπουλος ως πρόσωπο χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους και η υποψηφιότητά του φαίνεται να ξεπερνά το Συνταγματικό όριο για την εκλογή του στο αξίωμα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο κ. Παυλόπουλος συγκεντρώνει 238 θετικές ψήφους, πενήντα οκτώ περισσότερες από το όριο των 180 που επιβάλλει το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να τον ψηφίσουν – εφόσον δεν υπάρξουν απουσίες και διαφοροποιήσεις – οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 76 της ΝΔ και οι 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οι 19 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα καταψηφίσουν καθώς σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «Η Χρυσή Αυγή λέει όχι στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου, γιατί πρόκειται για εξέχον στέλεχος του παλαιοκομματικού, αμαρτωλού, μνημονιακού κατεστημένου».

Οι 19 βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 του ΠΑΣΟΚ θα αντιπροτείνουν τον διακεκριμένο συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ενώ τέλος το ΚΚΕ επισημαίνει ότι θα δηλώσει «παρών».

Να σημειωθεί ότι της ψηφοφορίας δεν προηγείται συζήτηση ενώ όπως ορίζει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου απαιτούνται 180 ψήφοι. Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Αν και πάλι δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται αυτή την φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία.

prototheme.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook