Απόσυρση των φωτιστικών της Π. Πόλης ζητά Δήμος Ενεργών Πολιτών | Στην Κομισιόν το θέμα από τους Οικολόγους Πράσινους

απόσυρση-των-φωτιστικών-της-π-πόλης-ζη-46111

bamboukasΤην άμεση απόσυρση των φωτιστικών που πρόσφατα τοποθέτησε ο δήμος Χανίων στην Παλιά Πόλη ζητά με παρέμβαση της η παράταξη Δήμος Ενεργών Πολιτών.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της δημοτική παράταξης γίνεται γνωστό πως ο ευρωβουλευτής, των Οικολόγων Πρασίνων κ. Χρυσόγελος προτίθεται να θέσει το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης

Το πλήρες κείμενο της παρέμβαση της παράταξης Δήμος Ενεργών Πολιτών έχει ως εξής:

«Η τοποθέτηση  αιωρούμενων φωτιστικών  σωμάτων στην παλιά πόλη των Χανίων σε αντικατάσταση παλαιών παραδοσιακών,  έχει συναντήσει  δικαιολογημένα κατά την γνώμη μας ,   την αντίδραση πολλών δημοτών και έχει προκαλέσει αρνητική  δημοσιότητα.  Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε από του οικολόγους – πράσινους  ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγελος προτίθεται να θέσει το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.  Η αντίδραση προφανώς εντείνεται από το γεγονός  ότι αντικαθιστούν παραδοσιακά χειροποίητα φωτιστικά από ντόπιους τεχνίτες ,  με αποτυπωμένο διάτρητο τον κρητικό αίγαγρο,  κατά την γνώμη μας καλαίσθητα και ταιριαστά με το χαρακτήρα της παλιάς πόλης.

Η δημοτική αρχή και οι  αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να δώσουν  απαντήσεις  στα ερωτήματα ,  γιατί  και πώς επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα φουτουριστικά φωτιστικά και αν ο λόγος αντικατάστασης  τους  είναι η φθορά,  γιατί δεν επιλέχτηκε η λύση της αντικατάστασης  τους  με όμοια από ντόπιους τεχνίτες ,  ενώ αν  ο λόγος είναι η ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού, γιατί δεν επιλέχτηκαν  φωτιστικά  τα οποία να έχουν αναφορά σε φόρμες ταιριαστές με  παράδοση και τον χαρακτήρα της  πόλης.

Προτείνουμε να αποσυρθούν άμεσα τα ήδη τοποθετημένα φωτιστικά και να γίνει μία συζήτηση όπου θα ληφθούν υπ όψιν και οι απόψεις του συλλόγου αρχιτεκτόνων και της αρχιτεκτονικής σχολής και θα αφορά γενικότερα τον σχεδιασμό του φωτισμού στην πόλη. Θα πρέπει να μας δώσουν εξηγήσεις για τις  προτεραιότητες και για τον τρόπο που διαχειρίζονται τους ευρωπαϊκούς  πόρους.   Όπως φαίνεται και από άλλες επιλογές φωτιστικών και υλικών,  το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος είναι ότι λείπει ο συντονισμός και η συνέχεια στα εκτελούμενα έργα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Βάμβουκας Αναστάσιος

Κουρούσης Χαράλαμπος

Αλεξανδράκης Νεκτάριος

Ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Στο πλαίσιο της ανάπλασης της Παλιάς Πόλης των Χανίων, ο Δήμος αποφάσισε να αντικαταστήσει τα παλιά γραφικά και καλαίσθητα φωτιστικά, που μέχρι τώρα διακοσμούσαν , τα στενά σοκάκια της, με κάποια καινούργια , γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνον.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους:

Αναρωτιούνται οι κάτοικοι για ποιο λόγο να αντικατασταθούν αυτά τα φωτιστικά , με την ξεχωριστή ομορφιά, που τόσο πολύ εναρμονίζονται με το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης, που  είναι σφυρήλατα, χειροποίητα,  διάτρητα και  όμορφα σχεδιασμένα με τον κρητικό αίγαγρο, έργο των εργατών του δήμου,  που κατασκευάστηκαν στην πύλη Σαμπιονάρα, με αυτά τα αντιαισθητικά και καθόλου ταιριαστά με το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης φωτιστικά;

Μήπως ο Δήμος αλλά και η αρχαιολογική υπηρεσία που έχει την ευθύνη προστασίας της παλιάς πόλης και μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε άλλες  περιπτώσεις, οφείλουν μια εξήγηση στους Χανιώτες γι΄αυτή την αλλαγή;

Με δεδομένο μάλιστα ότι η αντικατάσταση γίνεται με Ευρωπαίκούς πόρους, ΕΣΠΑ, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος θα φέρει το θέμα με ερώτησή του στην Κομισιόν.

Ναι, να χρησιμοποιούμε δημόσιους Ευρωπαίκούς πόρους αλλά για καλό σκοπό, όχι να τους διαθέτουμε για λάθος έργα, όπως αυτή η αντικατάσταση.

2 thoughts on “Απόσυρση των φωτιστικών της Π. Πόλης ζητά Δήμος Ενεργών Πολιτών | Στην Κομισιόν το θέμα από τους Οικολόγους Πράσινους

  1. Δεν μας φθάνει που τόσο καιρό επιτίθενται στην τσέπη μας, επιτίθεντα στην αξιοπρέπειά μας, επιτίθενται στα όνειρα και στις προσδοκίες μας, τώρα επιτίθενται και στην αισθητική μας… Έλεος πιά κύριε Δήμαρχε της καταστροφής! Δεν μας φθάνουν όσα τραβάμε από τα μνημόνια που κι εσύ εγκαινίασες με την ψήφο σου;;;

  2. ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ – ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ – ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΝΑ (ΞΑΝΑ)ΚΑΝΕΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook