Αποκάλυψη: Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ έκοψε ολόκληρο το αυτί του

αποκάλυψη-ο-βίνσεντ-βαν-γκογκ-έκοψε-ολ-395616

Μια επιστολή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας ανατρέπει τα ιστορικά δεδομένα σχετικά με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, καθώς αποκαλύφθηκε πως ο Ολλανδός καλλιτέχνης έκοψε ολόκληρο το αυτί του κι όχι απλώς τον λοβό του αυτιού. Ο διάσημος ζωγράφος φαίνεται πως προσέφερε το κομμένο μέλος σε μια καμαριέρα.

Το γράμμα φαίνεται πως είναι γραμμένο από τον γιατρό του βαν Γκονγκ, τον δρ. Ρέι, ο οποίος, μάλιστα, σχεδίασε ένα σκίτσο του κομμένου αυτιού.

Οι ιστορικοί τέχνης πίστευαν ως τώρα πως ο εκκεντρικός ζωγράφος είχε κόψει τον λοβό του αυτιού του, πριν τον παραδώσει σε μια πόρνη που εργαζόταν σε έναν οίκο ανοχής στη γαλλική πόλη Άρλ.

Η ερευνήτρια Μπερνατέτ Μέρφι, ωστόσο, κατάφερε να ρίξει φως στα γεγονότα, καθώς με τη βοήθεια της επιστολής συμπέρανε πως η «αποδέκτης» του κομμένου μέλους του Βαν Γκογκ ήταν μια κοπέλα, ονόματι Γκαμπριέλ. Η κοπέλα φαίνεται πως είχε τραυματιστεί μετά την επίθεση ενός σκύλου και εργαζόταν ως καθαρίστρια στον οίκο ανοχής, ώστε να καταφέρει να καλύψει τα ιατρικά της έξοδα.

Η Νίενκε Μπέικερ από το μουσείο του Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ δήλωσε πως: «Η ανακάλυψη της επιστολής του Δρ Ρέι, η οποία ήταν ξεκάθαρη και πραγματική, επιτέλους λύνει τα ερωτήματα μας σχετικά με το ποιο μέρος του αυτιού του έκοψε. Είναι ένα πολύ όμορφο έγγραφο, το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στον γιατρό που φρόντιζε τον Βαν Γκογκ».

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε το 1890 μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει αγορά για τα έργα του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του κατάφερε να πουλήσει μόνο ένα από τα τουλάχιστον 900 έργα του.

Η επιστολή, το πιστόλι με το οποίο αυτοκτόνησε και 25 από τα έργα του πρόκειται να παρουσιαστούν σε μια έκθεση με τίτλο «Στα Πρόθυρα της Παραφροσύνης».

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook