Απείλησαν να λιντσάρουν δημοσιογράφους στα κατεχόμενα της Κύπρου

απείλησαν-να-λιντσάρουν-δημοσιογράφ-641212

Το δάχτυλο «επί τον τύπον των ήλων» έβαλε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Africa όταν για τίτλο της χθες είχε την φράση: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία» αναφερόμενη στην εισβολή στην Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αφρίν.

Τουρκοκύπριοι εθνικιστές και έποικοι από την Τουρκία έχουν συγκεντρωθεί, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Africa, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, και πετροβολούν σε ένδειξη «διαμαρτυρίας» για τη στάση της στην επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το έναυσμα έδωσαν δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τον χθεσινό τίτλο της εφημερίδας. Χαρακτήρισε την εφημερίδα «χυδαία» και είπε: «Εγώ καλώ τους αδελφούς μου στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) να αντιδράσουν. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός μετά την Κύπρο έκανε άλλη μια κατοχή. Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό. Οι αδελφοί μου της ΤΔΒΚ, πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε διαβήματα στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τις επιθέσεις εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας.

Αυτοί, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Africa υψώνουν τουρκικές σημαίες και σημαίες της «ΤΔΒΚ». Έσπασαν τη γυάλινη πόρτα της εισόδου, ξήλωσαν την ταμπέλα με το λογότυπο της εφημερίδας και ανάρτησαν τουρκική σημαία.

Τα συνθήματα που φωνάζουν είναι «Ο Αλλάχ Είναι Μεγάλος», «Μπάσταρδοι των ελληνοκυπρίων (για τους δημοσιογράφους της εφημερίδας», «Τι γυρεύει αυτή η εφημερίδα εδώ;», «Δεν τελειώνει με το να ζητήσουν συγγνώμη». Στον χώρο βρίσκεται μικρή αστυνομική δύναμη του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, περισσότερο για τους τύπους, παρά για να προστατέψει την εφημερίδα και τους δημοσιογράφους της. «Είσαστε αστυνομικοί αυτής της πατρίδας, μην προφυλάσσετε τους προδότες, να φύγουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι προς τους αστυνομικούς.

Η Africa τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 20 χρόνια έκδοσης. Αρχικά λεγόταν Avrupa (Ευρώπη) και είναι πάντα στο στόχαστρο των εκάστοτε κρατούντων στην Άγκυρα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Άλλαξε το όνομά της για να δείξει έλλειψη ελευθεροτυπίας, πριν από μερικά χρόνια όταν φυλακίστηκε ο εκδότης της, γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος, Σενέρ Λεβέντ.

Ο Σενέρ Λεβέντ, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε έκκληση για βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και από όσους Κύπριους αγαπούν την ειρήνη και την ελευθερία.

Η Africa διαφωνεί, τόνισε ο Σενέρ Λεβέντ, με τον πόλεμο του Αφρίν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη μιας ξένης χώρας, μετά την εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974. Η Τουρκία «βάπτισε» αυτόν τον πόλεμο, την εισβολή, ως «ειρηνευτική επέμβαση»». Σύμφωνα με τον Σ. Λεβέντ και στις δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με αιματηρούς πολέμους. «Από πότε οι πόλεμοι ονομάζονται ειρήνη;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στην «έκκληση» Ερντογάν προς τους οπαδούς του στην Κύπρο «να δώσουν την απαραίτητη απάντηση», ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε ότι ο κ. Ερντογάν ζητά «από όχλο να επιτεθεί στην εφημερίδα». Τέλος, επεσήμανε ότι καθιστά υπεύθυνο τον Πρόεδρο της Τουρκίας για ανεπιθύμητες εξελίξεις, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η εφημερίδα. Εξάλλου, την οργή των εθνικιστικών κύκλων προκάλεσε και η αντίδραση στελεχών της τουρκοκυπριακής Αριστεράς στον πόλεμο του Αφρίν. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ντογούς Ντεργιά, η οποία δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της.

Σήμερα το πρωί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε για το ζήτημα της εφημερίδας: «Εκτός από τις πρώτες τρεις ημέρες, από την στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, η Africa υπήρξε η εφημερίδα που με κατέκρινε με τον πιο έντονο τρόπο. Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής ήταν αδικαιολόγητο και άδικο. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα ήταν καλά να σωπάσει αυτή η εφημερίδα. Δεν συμμερίστηκα και δεν ενέκρινα και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Ωστόσο, μπορούμε να αντισταθούμε στο λάθος μονάχα με το σωστό. Ανεξάρτητα από τον βαθμό προβληματισμού που προκαλεί το δημοσίευμα, η λύση θα έρθει στο πεδίο της σκέψης. Δεν πρέπει να επιλεχθούν σε καμία περίπτωση προβοκάτσιες. Θέλω να επαναλάβω την προειδοποίηση που έκανα στο Αρχηγείο των Δυνάμεων Ασφαλείας και στο Γενικό Αρχηγείο της Αστυνομίας. Πιστεύω ότι θα λάβουν κάθε μέτρο και θα αποφευχθούν ανεπιθύμητα γεγονότα».

Ο κ. Ακιντζί απέρριψε τη θέση περί τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Παράλληλα, πήρε θέση στο ζήτημα του Αφρίν και επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για το αδιέξοδο. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εδαφών και των συνόρων της».

Εξάλλου, ο Σενέρ Λεβέντ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτης», όπου έχει μόνιμη στήλη, γράφει μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο, συνεχίζουν να έρχονται βροχή οι απειλές. Και τι δεν λένε. Θα μας κρεμάσουν, θα μας σφάξουν, θα μας γδάρουν! Έναν χαιρετισμό στον ηρωικό τουρκικό στρατό έστειλε και ο κύριος Κουντρέτ Όζερσαϊ (αρχηγός Κόμματος του Λαού). Και μια ευχή έκανε ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Εύχεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Τουρκίας, εκφράζοντας την επιθυμία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Μήπως έχει κάτι να πει για την έκκληση λιντσαρίσματος που έγινε κατά της εφημερίδας μας; Δεν έχει! Πρώτα να ρωτήσουμε τον κύριο Κουντρέτ: Μήπως είναι νόμιμος ο ελεύθερος συριακός στρατός; Δεν ξέρει ότι αυτός ο στρατός έχει μετεξελιχθεί από το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος; Ακόμα δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες; Μαζί με αυτούς βαδίζει η Τουρκία εναντίον της Συρίας.

Και ακόμα ένα ερώτημα: Πότε και πού προέβησαν σε τρομοκρατική ενέργεια οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις που ονομάζονται YPG/PYD; Μήπως εκείνες έβαλαν τις βόμβες στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλα πολλά μέρη; ….. Και εσύ Τουφάν. Μιλάς για εδαφική ακεραιότητα. Ποια εδαφική ακεραιότητα; Μήπως η Τουρκία σεβάστηκε την εδαφική ακεραιότητα στην Κύπρο; Μήπως δεν υποσχέθηκε και σε εμάς το ίδιο πράγμα όταν αποβιβαζόταν ο τουρκικός στρατός στο νησί το 1974; Τι έγινε ύστερα; Μήπως δεν διαμέλισε αυτό το νησί; Μήπως κράτησε την υπόσχεσή της; Μήπως έμεινε εδαφικά ακέραιη η Κύπρος;… Κύριοι, που έχετε τους μιναρέδες ως σπαθιά, τους θόλους ως κράνη και τα τζαμιά ως στρατόπεδα αποκαλέσατε τη δική μας «ειρηνευτική επιχείρηση». Στη Συρία την αποκαλέσατε «επιχείρηση κλάδος ελαίας». Στις μπροσούρες, που έριχναν οι πιλότοι σας από αέρος στην Κύπρο, υπήρχε ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Κάποιοι πίστεψαν. Σάστισαν, όταν είδαν τον δεινόσαυρο απέναντί τους αντί για το περιστέρι. Μήπως θα αποκαλέσετε «επιχείρηση γιασεμί» την τρίτη επιχείρηση στην Κύπρο;».

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook