Απίστευτη πρόκληση: Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»!

απίστευτη-πρόκληση-η-αντιπρόεδρος-τη-221235

antiproedrosΤη διαβεβαίωση ότι το θέμα της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας έδωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το χαρακτηριστικό των δηλώσεών της ωστόσο, που προκαλεί αίσθηση στην Αθήνα και εγείρει ερωτήματα, ήταν ότι αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Ένα ζήτημα είναι το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, όταν προέρχεται από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη, ενώ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα υπάρξει απάντηση από την επίσημη ελληνική διπλωματία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ για το κατά πόσο η συγκεκριμένη χώρα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Κομισιόν, παρά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η κυρία Μογκερίνι δήλωσε: «Η απάντηση είναι «ναι, είναι στην ατζέντα» και επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι μαζί με τον Επίτροπο Χαν ήδη επισκεφθήκαμε όχι μόνο τη Μακεδονία (σ.σ. όπως είπε), αλλά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η προσοχή που δίνουμε στα Βαλκάνια είναι πολύ υψηλή».

Τα Βαλκάνια δεν είναι πολιτική γειτονίας, αλλά Ευρώπη, είπε και σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Μακεδονία είναι στην ατζέντα, όπως άλλωστε πάντα είναι στην ατζέντα η στήριξη και η βοήθεια σε χώρες σημαντικές στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους ηγέτες της ΠΓΔΜ και ότι η Επιτροπή έχει προσφέρει τη βοήθεια της για την επίλυση της σημερινής κρίσης.

Τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, να σεβαστούν του κανόνες δικαίου, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, την ελευθερία του Τύπου και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook