Αντώνης Φωνιαδάκης: Ο Κρητικός που διευθύνει την Εθνική Λυρική Σκηνή μιλάει για το νησί του

αντώνης-φωνιαδάκης-ο-κρητικός-που-διε-339125

O διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνας χορογράφος και χορευτής, Αντώνης Φωνιαδάκης, είναι ο νέος διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, αποτελεί εγγύηση για τη νέα εποχή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, εν όψει και της μεταστέγασης του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο νέος διευθυντής αναλαμβάνει καθήκοντα επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου 2016 και η διάρκεια της θητείας του θα είναι τριετής. Εως τότε και εκτός από την παραγωγή του με τίτλο «Links», η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο (πρεμιέρα 3 Απριλίου) στο θέατρο Ολύμπια, θα συμμετέχει στην κατάρτιση του προγράμματος του Μπαλέτου για την επόμενη σεζόν 2016-17.

Με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη στο «τιμόνι», με τον Γιώργο Κουμεντάκη στην Εναλλακτική-Πειραματική Σκηνή και τώρα με τον Αντώνη Φωνιαδάκη στο Μπαλέτο, η Λυρική ετοιμάζεται για ένα λαμπρό ξεκίνημα στον νέο της χώρο. Η αλλαγή σελίδας στην ιστορία της γίνεται με τα πλέον ενδεδειγμένα πρόσωπα ως επικεφαλής.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τον διεθνώς αναγνωρισμένο Ελληνα χορογράφο και χορευτή Αντώνη Φωνιαδάκη, ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής του Μπαλέτου μας», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης έως την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα, εκτός από την παραγωγή του με τίτλο «Links» η οποία θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα συμμετέχει στην κατάρτιση του προγράμματος του Μπαλέτου για τη σεζόν 2016-17.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης έως την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα, εκτός από την παραγωγή του με τίτλο «Links» η οποία θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα συμμετέχει στην κατάρτιση του προγράμματος.

Η επιλογή του Αντώνη Φωνιαδάκη έγινε μεταξύ των 36 υποψηφίων που συμμετείχαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του διευθυντή Μπαλέτου.

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του… «μας γεμίζει αισιοδοξία για τη νέα εποχή του Μπαλέτου μας… Την ίδια στιγμή, η επιλογή ενός ακόμα Ελληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό… Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Φωνιαδάκη, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο κλασικό και νεοκλασικό ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και παραγωγές σύγχρονου χορού.

Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του και στεκόμαστε στο πλευρό του, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο του. Η Διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣ τον καλωσορίζουν στον οργανισμό», καταλήγει ο Μ. Μιχαηλίδης. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα η ανάθεση των καθηκόντων του διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ειδικά τη χρονική αυτή στιγμή, όπου η ΕΛΣ ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της με τη μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σημειώνει ο Αντώνης Φωνιαδάκης.

«Εχοντας ήδη γνωρίσει το δυναμικό του Εθνικού μας Μπαλέτου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νέας παραγωγής »Links»… αισθάνομαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με πνεύμα ενότητας, επιμονή και πολλή δουλειά θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Η ανοδική πορεία της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια, η διεύρυνση του ?κοινού της, οι διεθνείς συνεργασίες της αποτελούν πρόκληση για τη δική μου θητεία ως διευθυντή του Μπαλέτου». Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με: το Bejart Ballet Lausanne, το Lyon Opera Ballet και το Saburo Teshigawara/ Karas Co..

Επίσης, έχει χορογραφήσει παραγωγές όπερας, ενώ συνεργάστηκε ως κινησιολόγος με τον Ντάρεν Αρονόφσκι στην ταινία του «Noah» (2014).

Το 2003 δημιούργησε τη δική του ομάδα χορού «Apotosoma» στη Λυών. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική.

Παράλληλα με την πορεία του ως χορευτής και χορογράφος, ο Αντώνης Φωνιαδάκης παραδίδει σεμινάρια διδάσκοντας την προσωπική του τεχνική.

Πηγή: ethnos.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook