Αντώνης Παπαδεράκης: Μοχλός οικονομικής ανάπτυξης το λιανεμπόριο

αντώνης-παπαδεράκης-μοχλός-οικονομι-430388

Το λιανεμπόριο μπορεί ν’ αποτελέσει μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντ. Παπαδεράκης, μιλώντας στο 1ο συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανεμπόριο «Σκάκι με γρήγορες κινήσεις».

Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε ότι η αναμόρφωση του λιανεμπορίου μπορεί να δημιουργεί ελπιδοφόρα προοπτική και σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο προκειμένου να καινοτομήσει, να καταστεί περισσότερο εξωστρεφής και ν’ αναπτύξει συνέργιες με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως επισήμανε, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στηρίζει την παραπάνω προσπάθεια, αναλαμβάνοντας δράση με άξονες:

1) Την απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών που συσχετίζονται με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης, χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών μιας Στάσης. Συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες μιας Στάσης θ’ αποδίδουν πλέον κωδικούς taxis στις νέες επιχειρήσεις ενώ υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου η εγγραφή στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης να πραγματοποιείται στην ίδια Υπηρεσία όπου συστήνεται μια επιχείρηση.

«Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα όπου περιλαμβάνεται ο νόμος, που έχει εκπονήσει η κ. Τζάκρη, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, για την αδειοδότηση επιχειρήσεων καθώς και ο σχεδιασμός για τα Κέντρα Υποστήριξης και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στα Επιμελητήρια όπως προβλέπεται στο νέο νόμο τον οποίο επεξεργαζόμαστε και είναι σε τελική μορφή», διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.

Μέσω αυτών των Μονάδων, συνέχισε ο ίδιος, επιχειρείται να επεκταθεί η λογική της Υπηρεσίας μιας Στάσης σε όλο τον κύκλο ζωής μιας εταιρείας ενώ θα παρέχονται και Υπηρεσίες Συμβουλευτικής Υποστήριξης ιδίως σε νέους επιχειρηματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2) Την ενίσχυση της καινοτομίας στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου βρίσκεται σε συνεργασία με τους θεσμοθετημένους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, τόσο για την ανάπτυξη των ανοιχτών εμπορικών κέντρων προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου όσο και για την εκπόνηση και υλοποίηση μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα προκηρυχθούν άμεσα συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του ΕΣΠΑ, οι οποίες μεταξύ άλλων θα προβλέπουν τη χορήγηση κουπονιών καινοτομίας μέσω των οποίων αφενός θα δίνεται η ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ν’ αναπτύξουν την ηλεκτρονική διάσταση της δραστηριότητάς τους και αφετέρου θα δημιουργούνται ευκαιρίες αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων που διαθέτει η χώρα μας σε κλάδους Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

3) Τη βελτίωση της λειτουργίας και παράλληλης εποπτείας της αγοράς. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, «βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με το σύνολο των Εποπτικών Αρχών για συντονισμένες δράσεις εναντίον της παραοικονομίας και του παραεμπορίου», ενώ επιπλέον «σχεδιάζουμε την καλύτερη αξιοποίηση των Πληροφοριακών Συστημάτων του Δημοσίου, ώστε η εποπτεία ν’ αυτοματοποιηθεί και να συνεπάγεται το ελάχιστο διοικητικό βάρος για τους εμπόρους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook