Αντιπαράθεση στην Δευτεροβάθμια για το «κόψιμο» τμημάτων | «Τα Χανιά δεν είναι γαλατικό χωριό» απαντά ο Ζερβάκης | Photos + Video

αντιπαράθεση-στην-δευτεροβάθμια-για-742784

Νέα κινητοποίηση στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής γονείς και καθηγητές, ανταποκρινόμενοι στο σχετικό κάλεσμα του ΔΣ της ΕΛΜΕ που αντιδρά στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων σε όλο το νομό, καταγγέλλοντας «επίθεση» στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. «Από εμένα δεν υπάρχει κανένα κόψιμο» απάντα ο προϊστάμενος της διεύθυνσης, Στέλιος Ζερβάκης, δηλώνοντας πως εάν εφάρμοζε τον νόμο κατά γράμμα, στα Χανιά η πραγματικότητα θα ήταν εντελώς διαφορετική». Γενικά, παρουσίασε μια ικανοποιητική εικόνα για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας σε όλο το νομό ενώ όπως έκανε γνωστό από δευτέρα θα είναι στις αίθουσες και νέοι αναπληρωτές που τοποθετήθηκαν σήμερα.

Ο ίδιος παρέδωσε στους παριστάμενους και στους δημοσιογράφους την εισήγησή του προς το Υπουργείο, με την οποία ζητούσε να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ, πράγμα που όντως επετεύχθη, με εξαίρεση τον τομέα διοίκησης και οικονομίας του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου.

Στη διάρκεια της μεταξύ τους συζήτησης που κράτησε πάνω από 1,5 ώρα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα «ανοικτά» ζητήματα ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης.

Τα Χανιά δεν είναι «Γαλατικό χωριό»

Φροντίζουμε πάντα για την καλύτερη λειτουργία των σχολικών μονάδων και σε σχέση με τις ανάγκες των μαθητών, τις κτιριακές υποδομές και τα ωράρια των συναδέλφων και μάλιστα πολλές φορές ισορροπούμε σε μια πολύ λεπτή γραμμή, για να τα ικανοποιήσουμε όλα» ανέφερε σε δήλωσή του μετά την συνάντηση. «Όμως δεν μπορούμε να παρανομούμε. Δεν είμαστε γαλατικό χωριό εδώ στα Χανιά και δεν γίνεται να ζητάμε πράγματα που είναι αδύνατον να εφαρμόσουμε. Το συνδικαλιστικό κίνημα καλά κάνει και διεκδικεί και μάλιστα σε πολλά είμαι μαζί τους και ως δευτεροβάθμια και προσωπικά ως Ζερβάκης. Όμως άλλο η διεκδίκηση και άλλο η εφαρμογή του νόμου. Αλλά θεσμικά οφείλω να εφαρμόζω τη νομοθεσία και εκείνοι οφείλουν να διεκδικούν. Να διεκδικούν όμως κάθε φορά αυτά που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όχι ουτοπία» προσέθεσε.

Τι γίνεται με τα ολιγομελή τμήματα

Μάλιστα, χθες βράδυ δόθηκε το πράσινο φως για τη λειτουργία του τμήματος Β’ τάξης του τομέα Δομικών Έργων στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου ως μοναδικών τομέων στην πόλη, αντίθετα με την «διοίκηση και οικονομία» που καταργείται από το Ακρωτήρι όπου υπάρχουν μόλις επτά μαθητές και τους ζητείται να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στο 1ο ΕΠΑΛ.

«Υπάρχει στα 4 χλμ σχολείο όπου λειτουργεί η ίδια ειδικότητα γι’ αυτό το τμήμα δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο παρότι η εισήγησή μου ήταν θετική. Έλεγα ψέμματα ότι τα παιδιά δουλεύουν, ότι μένουν πολύ μακρυά, ότι παίρνουν δύο λεωφορεία για να εγκριθεί το τμήμα όμως δεν τα κατάφερα» είπε ο κ. Ζερβάκης στους παριστάμενους μαθητές και καθηγητές και τους παρότρυνε να συνεχίσουν να διεκδικούν: «Πάμε μαζί στο Υπουργείο αν θέλετε. Όμως δεν μπορώ εγώ να απολογηθώ γι’ αυτό» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι εφόσον από τους 20 μαθητές που φοιτούσαν στην β΄ταξή, τελικώς βρέθηκαν μόλις επτά στην γ΄, ήταν δύσκολο να δοθεί η έγκριση.

ΕΛΜΕ: Καθόμαστε και μιλάμε… με τον νόμο!

Την δυσαρέσκεια των καθηγητών προκάλεσαν οι διαρκείς παραπομπές… στους νόμους, από την πλευρά του προϊσταμένου με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΜΕ, Βασίλη Λιόντο να λέει χαρακτηριστικά «Καθόμαστε εδώ κάθε φορά και κουβεντιάζουμε με το νόμο!» σχολιάζοντας πως η εκπαίδευση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς και να μπαίνει «κόφτης» στα τμήματα ανάλογα με τους αριθμούς.

Οι καθηγητές ζήτησαν ακόμα εξηγήσεις για τα εσπερινά ΕΠΑΛ Πλατανιά (καταργούνται – συγχωνεύονται τέσσερα τμήματα)  για ένα τμήμα στο ΓΕΛ Αλικιανού, ένα τμήμα στο ΓΕΛ Βουκολιών, ένα τμήμα στο 3ο ΓΕΛ Χανίων.

«Σε όλη την Ελλάδα καταργούνται – συγχωνεύονται με την Κυβέρνηση να προχωρά σε μια λογική συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου. Εδώ στα Χανιά, καταργούνται τμήματα στο ΕΠΑΛ Ακρωτήριου και Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά -αυτό αν δεν λέγεται επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα, λέγεται κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων -μαζικές μετακινήσεις αναπληρωτών για να συμπληρώσουν ωράριο -τρομακτική προσπάθεια να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στη λογική της αγοράς και του δημοσιονομικού κόφτη» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Λιόντος μετά το τέλος της σύσκεψης.

Από τη  μεριά του ο κ. Ζερβάκης, τόνισε: «Χθες αργά το βράδυ είχαμε κατ΄ εξαίρεση έγκριση ολιγομελών τμημάτων. Δεν εγκρίθηκε η ειδικότητα της διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου (…) Εγώ προτείνω να συνεχίσουν τα παιδιά ννα διεκδικούν. Με τις ειδικότητες των εσπερινών ΕΠΑΛ έχουν εγκριθεί όλα όσα είναι στο όριο των ολιγομελών σύμφωνα με την κατηγορία του σχολείου και από ‘κει και πέρα:

Ως προς το τμήμα στο ΓΕΛ Αλικιανού, δεν μπορούμε σε ένα σχολείο που η πρώτη του τάξη έχει 47 μαθητές να ζητά να λειτουργήσει με τρία τμήματα, δεν μπορούμε να παραβούμε τη νομοθεσία. Παρόλα αυτά σε άλλα σχολεία όπως στις Βουκολιές που τα τμήματα έχουν περίπου 20 μαθητές σε κάθε τάξη αλλά η κτιριακή υποδομή είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να φοιτίσουν όλοι οι μαθητές σε μια αίθουσα, έχουμε κάνει παραπάνω τμήματα για την καλύτερη λετουργία του σχολείου με βάση τις κτηριακές του ανάγκες.

Στο 3ο ΓΕΛ που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ και αφορά στη δευτέρα τάξη, είναι 115 μαθητές. Πέρσι ήταν 6 τμήματα στην πρώτη τάξη, φέτος έγιναν 5 για τον απλούστατο λόγο ότι ο αριθμός μειώθηκε επειδή υπήρξαν μετεγγραφές προς τα ΕΠΑΛ. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν κόβεται το τμήμα, μειώνεται λόγω μείωσης των μαθητών.»

Πάντως η ΕΛΜΕ προσανατολίζεται προς νέες κινητοποιήσεις, πιθανότατα την επόμενη Πέμπτη.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook