Ανησυχία Ρεπουμπλικανών για μη αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος από τον Τράμπ

ανησυχία-ρεπουμπλικανών-για-μη-αποδο-441156

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου μόνο εάν νικήσει, προκαλεί νέες ανησυχίες στον πυρήνα του κόμματος, καθώς εκτιμάται ότι η στάση του κ. Τραμπ δυσκολεύει την προσπάθεια του κόμματος για τη διατήρηση του ελέγχου των νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου (Γερουσία και Βουλή).

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη Χίλαρι Κλίντον, το βράδυ της Τετάρτης, κλιμακώνοντας τις φραστικές αντιπαραθέσεις με τις καταγγελίες του για στημένη εκλογική διαδικασία.

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε «τρομακτική» τη δήλωσή του, επί τη βάσει αμφισβήτησης του δημοκρατισμού στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, για ν’ ακολουθήσει αμέσως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα: «Αυτό είναι επικίνδυνο. Όταν προσπαθούμε να σπείρουμε την αμφιβολία στο μυαλό των ανθρώπων σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών, αυτό υποβαθμίζει τη δημοκρατία μας. Έτσι γίνεται η δουλειά των εχθρών μας», τόνισε.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι θα δεχτεί «ένα καθαρό αποτέλεσμα», διατηρώντας ωστόσο το νομικό δικαίωμά του να προσβάλλει δικαστικά τη διαδικασία, στην περίπτωση μικρής διαφοράς υπέρ της κ. Κλίντον.

Η ανησυχία κλιμακώνεται στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων μέχρι την 8η Νοεμβρίου, εν μέσω διαπιστώσεων ότι ο κ. Τραμπ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις παραδοσιακές πολιτικές γραμμές του κόμματος.

Οι διαπιστώσεις γίνονται τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αναπροσαρμόσει την προσπάθεια τους για να ενισχυθούν πολλαπλώς οι τοπικοί υποψήφιοι τους, τόσο για τη Γερουσία, όσο και για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όσο εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Τραμπ και της Κλίντον, τόσο μεγαλώνουν οι ανησυχίες για σοβαρές μετεκλογικές συνέπειες για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, υπό το φόβο ενδεχόμενης απώλειας του Λευκού Οίκου αλλά και του πλειοψηφικού ελέγχου στο Κογκρέσο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook