Αναταραχή στις αγορές μετά την εκλογή Τραμπ

αναταραχή-στις-αγορές-μετά-την-εκλογή-454648

Αυτό που απεύχονταν οι επενδυτές, τελικά υλοποιήθηκε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές προκαλεί σοβαρές αναταράξεις σε όλες τις αγορές του κόσμου, με τους επενδυτές να τρέχουν μαζικά σε αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων.

Ωστόσο, η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών δείχνει να είναι πιο ψύχραιμη, ιδιαίτερα μετά τις «ενωτικές» δηλώσεις του νέου προέδρου.

Το μεξικανικό πέσο -ένα νόμισμα που χαρακτηρίστηκε «βαρόμετρο» για την εξέλιξη των αμερικανικών εκλογών- έπεσε νωρίτερα σε ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας έως και 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ το γεν έκανε ράλι που ξεπέρασε και το 3,5% και ο χρυσός έφτασε να κάνει το μεγαλύτερο ράλι του από τον Ιούνιο με κέρδη που άγγιξαν και το 4,8%, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Στον αντίποδα, τα futures του Dow Jones έφτασαν να κάνουν «βουτιά» έως και 800 μονάδων, ο Nikkei του Τόκιο έκλεισε με απώλειες που ξεπέρασαν το 5%, ενώ στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 2,1%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου 2,1%, ο δείκτης CAC του Παρισιού 3% και 1,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί κατά 3,9% στο άνοιγμα.

Το Euronext μάλιστα γνωστοποίησε πως θα ανακοινώσει «fast market» σε μεμονωμένα options μετοχών και δεικτών του Euronext με το άνοιγμα της συνεδρίασης, σημειώνοντας πως οι αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι αναλυτές δηλώνουν έκπληξη για το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στη Χίλαρι.

Οι αγορές έτειναν να προτιμούν την Κλίντον, θεωρώντας ότι είναι υποψήφια του status quo.

«Αντιθέτως, μια νίκη του Τραμπ θα πυροδοτήσει τεράστια αβεβαιότητα, που πιθανότατα θα υπονόμευε -αρχικά τουλάχιστον- τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, που με τη σειρά του θα απέκλειε μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων φέτος», προειδοποίησε νωρίτερα η οικονομολόγος της RBS Michelle Girard.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά μέταλλα και τα αγροτικά εμπορεύματα κάνουν «βουτιά», με τους traders να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

«Τα εμπορεύματα βρίσκονται σε απόλυτη αναταραχή αυτή τη στιγμή», δήλωσε νωρίτερα αναλυτής της Hyundai Futures Corp, καθώς αυξάνονταν οι ενδείξεις για νίκη του Τραμπ.

«Αν νικήσει ο Τραμπ, θα έρθει μια περίοδος αβεβαιότητας καθώς θα υπάρξει αλλαγή παραδείγματος στις ΗΠΑ και όλα τα assets υψηλότερου κινδύνου, περιλαμβανομένων των εμπορευμάτων, θα κινηθούν πτωτικά μακροπρόθεσμα.

Ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα θα παίξουν τον ρόλο τους ως ασφαλή καταφύγια. Η επίπτωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια από αυτήν του Brexit».

Τα futures του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 1,25% στα 44,42 δολάρια το βαρέλι και του brent κατά 1,32% στα 45,43 δολάρια, ενώ την ίδια ώρα ο χρυσός ενισχύεται κατά 3,4% στα 1.317,9 δολάρια η ουγγιά.

Αναταράξεις και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund να υποχωρεί στο χαμηλό δύο εβδομάδων του 0,12% και του αμερικανικού 10ετούς στο 1,82%.

Πηγή: euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook