Αναστάτωση και πανικός στον τουριστικό κλάδο: Πάνε για αύξηση του ΦΠΑ!

αναστάτωση-και-πανικός-στον-τουριστι-188145

fpa_nisiaΕντείνονται εδώ και λίγη ώρα οι φήμες για επικείμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ικανοποιηθούν βασικές απαιτήσεις της τρόϊκας και να επιστρέψει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα εκτυλίσσεται ένα δραματικό παζάρι με τους συντελεστές ΦΠΑ στο επίκεντρο. Τα σενάρια θέλουν αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει σήμερα, στο 8% ή ακόμα και στο 10%, ενώ ενισχύεται σοβαρά η πιθανότητα κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η εξέλιξη αυτή, έχει τροφοδοτήσει με έντ0νη ανησυχία τον τουριστικό κόσμο, καθώς οι κοστολογήσεις για τα κρατήσεις και τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς έχουν γίνει με τους ισχύοντες μέχρι σήμερα συντελεστές. Από την ενδεχόμενη αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% θα επιβαρυνθεί η τιμή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων.

Παράλληλα, στα νησιά ισχύουν συντελεστές 5%, 9% και 16% αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα. Πάντως σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις η τρόϊκα προτιμά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά από τις άλλες επιλογές.

Eπίσης σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται μετά τις πιέσεις της τρόικας μελετάται να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ένα συγκεκριμένο συντελεστή στα all inclusive ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα μέχρι τώρα στη διαμονή με το σύστημα aIl incIusive (πλήρης διατροφή) περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α ίσχυαν τα εξής: -65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή. -25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης. -10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Τώρα αυτό που μελετάται είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στο 65% της ενιαίας τιμής. Όπως επισημαίνεται με δεδομένο τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει ο τουρισμός, τα έσοδα από μια μικρή αύξηση σε έναν και μόνο υποσυντελεστή είναι ικανοποιητικά για τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει, την αναπροσαρμογή του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερα κλιμάκια.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή 6,5% στο 8% ή 10% και η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%.

Πηγή: bluebirds.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook