Αναπηρική σύνταξη δεν θα πάρεις… Τόσο απλά, τόσο ανθρώπινα

αναπηρική-σύνταξη-δεν-θα-πάρεις-τόσο-146877

syntaxiΕπειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας……επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξει βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση (Χάρτα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων 1948),

η Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ και αργότερα της Ε.Ε., υιοθετήθηκε απ΄ όλα τα πολιτισμένα κράτη για να αποφευχθεί ένα νέο ολοκαύτωμα και οι φρικαλεότητες του 2ου παγκόσμιου πολέμου.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από το κράτος Δικαίου που αποτελούν τις κοινές αξίες όλων των κρατών μελών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, του… πρωτογενούς πλεονάσματος και του… προεκλογικού κοινωνικού μερίσματος, ως άτομο ημιπληγικό μετά από σφοδρό εγκεφαλικό, με αναπηρία 67% (απόφαση πρωτοβάθμιας επιτροπής του ΙΚΑ) και μετά από 33 χρόνια εργασιακού βίου (9.500 ένσημα στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), αναζήτησα την προστασία και την ασφάλεια του κράτους όπως προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και οι συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις που προβλέπονται όπως:

3) Εάν διακόψουν την άσκηση του επαγγέλματός τους εξαιτίας ενός βίαιου συμβάντος, το οποίο επήλθε κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, ανεξάρτητα από το χρόνο της ασφάλισής τους. Σε περίπτωση που το βίαιο συμβάν επήλθε εκτός εργασιακού χώρου, τότε απαιτείται χρόνος ασφάλισης 5 ετών (παροχές ασφαλισμένων ΤΕΒΕ). Ν. 1902/1990 (ΦΕΚ 138 ΤΑ’), Άρθρο 40, παργ.7 & 8.

Hαπάντηση που πήρα στο αίτημά μου για αναπηρική σύνταξη ήταν ότι εάν δεν καταβάλω άμεσα το 30% της οφειλής μου στον ασφαλιστικό μου φορέα και το υπόλοιπο με δόσεις, ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ σύνταξη ΔΕΝ θα πάρω!!! Τόσο απλά, τόσο κυνικά, τόσο απάνθρωπα!!!

Πρότεινα, ως λύση, τα χρήματα της προκαταβολής να παρακρατηθούν εξ ολοκλήρου και για όσο διάστημα απαιτηθεί από την σύνταξη, λύση όμως που αποκρούστηκε από τον ΟΑΕΕ μετά…βδελυγμίας!!!

Επιχείρημά μου ήταν ότι ως άτομο με σοβαρά κινητικά προβλήματα ήταν αδύνατο να εξασφαλίσω τα χρήματα της προκαταβολής που ανέρχονται στο ποσόν των 8.000 ευρώ.

Ηταν πλέον φανερό ότι ο ασφαλιστικός μου φορέας και μέσω αυτού η Πολιτεία, (Δημοκρατία της σαχλαμάρας) ΔΕΝ ήθελαν να μου χορηγήσουν την αναπηρική σύνταξη με την… ελπίδα ότι ίσως πεθάνω και τους απαλλάξω από την.. απαιτητική και ενοχλητική παρουσία μου!!!

Τις επόμενες ημέρες, αναζητώντας νομική φόρμουλα ως λύση αφού αντιμετωπίζω τώρα και 26 μήνες έντονα οικονομικά προβλήματα, διόρισα δικηγόρο η οποία αναζητώντας διέξοδο στο αδιέξοδο που μου επιβάλλει δια της βίας η Πολιτεία αφού με κρατά όμηρο και με εκβιάζει με την προκαταβολή (τόσο πρόστυχη και ανάλγητη),  πήρε την εξής φρικιαστική, απάνθρωπη και κτηνώδη απάντηση από υπάλληλο του ΟΑΕΕ Χανίων (πρώην ΤΕΒΕ): «Αν ήταν στο χέρι μου θα έκανα μια ένεση στους ανάπηρους και θα τους έστελνα…(βλέπε στον… αγύριστο).

Ο υπάλληλος αυτός το όνομα του οποίου δεν γνωρίζω είναι, προφανώς, οπαδός και νοσταλγός των «Ολοκληρωτικών λύσεων» του Χίτλερ, για τις μειονότητες. Ίσως, σύμφωνα με τις απόψεις του υπαλλήλου,

ο τρόμος των στρατοπέδων συγκέντρωσης  να πλανάται πάνω από την καρικατούρα, την στενάχωρη ύπαρξη που λέγεται Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια» (Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Ας κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια: Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας Δημοκρατικής και Δίκαιης Πολιτείας προκύπτουν από το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές δομές και πολιτικές που προστατεύουν τους ανίσχυρους και αδύναμους και όχι βέβαια από τις εκλογές-παρωδία.

«Όπου πατά  το πόδι του ο πόνος το χώμα είναι ιερό!!!». Ας  σεβαστεί η Πολιτεία αυτό το αξίωμα. Τόσο απλά, τόσο ανθρώπινα!!!

 

Γράφει ο Ανδρέας Σπανουδάκης

 

                                                                                                                   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook