Αναγνώριση της Παλαιστίνης ζήτησε η Βουλή, παρουσία Αμπάς

αναγνώριση-της-παλαιστίνης-ζήτησε-η-β-315072

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τον Μαχμούντ Αμπάς υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ όταν ο παλαιστίνιος πρόεδρος εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας, έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα. Μάλιστα, εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Παλαιστίνης αντήλλαξε ιδιαίτερη χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Εν συνεχεία, ο παλαιστίνιος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία στο Σώμα, που υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες της πτέρυγες της Βουλής η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου με την οποία καλείται η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Η Βουλή ζητά επίσης από την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στην εισήγησή του πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέπτυξε το σχέδιο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με το οποίο η Επιτροπή αναγνωρίζει την συνύπαρξη δύο κρατών και ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967.

Η απόφαση αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ, καθώς και του ψηφίσματος του 2014, στο οποίο διαπιστώνεται με ανησυχία η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.

Η ομιλία Αμπάς

Έκκληση, προκειμένου να μη μετατραπεί η πολιτική διένεξη για το παλαιστινιακό ζήτημα σε θρησκευτική, γιατί αυτό, όπως είπε, θα δώσει έδαφος σε εξτρεμιστές, απηύθυνε κατά την ομιλία του ο Μαχμούντ Αμπάς.

Χαρακτήρισε την κατοχή εδαφών από το 1967 ως το «μακριοβιότερο καταπιεστικό φαινόμενο που γνώρισε η ανθρωπότητα» και την επέκταση των κατοχικών διαδικασιών και την ανέγερση του τείχους, ως «επικίνδυνα φαινόμενα», ενώ τόνισε, ότι είναι υπέρ του ειρηνικού αγώνα και καταδικάζει κάθε μορφής βία.

«Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση και πιστεύουμε στο όραμα δύο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένα από όλες στις χώρες του κόσμου, ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ο κ. Αμπάς έκανε λόγο για «μεγαλειώδες βήμα του ελληνικού λαού» και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

Συναντήσεις με Γεννηματά-Θεοδωράκη

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζουν την επίλυση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία ενός ενιαίου κυρίαρχου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τη θέση αυτή διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνάντησή της με τον Μαχμούντ Αμπάς.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φράση της Μελίνας, ότι μια μέρα θα κυματίζει η παλαιστινιακή σημαία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας τη βία και την τρομοκρατία.

«Αν είχαμε τολμήσει να λύσουμε το Παλαιστινιακό, εκμεταλλευόμενοι τις προηγούμενες ευκαιρίες που μας δόθηκαν, θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο κόσμος», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση του με τον Μαχμούντ Αμπάς.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook