Ανήσυχη για τις επικείμενες εκλογές στην Ευρωζώνη η Λαγκάρντ

ανήσυχη-για-τις-επικείμενες-εκλογές-σ-331060

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στην ετήσια Σύνοδο του World Government Summit στο Ντουμπάι, εξέφρασε την ανησυχία της για τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών σε χώρες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι «έχει κάνει μεγάλη πρόοδο». Παράλληλα, προέβλεψε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

«Ανησυχώ, όπως όλοι, γι’ αυτές τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Μπορεί να μην επεκτάθηκε περισσότερο, ωστόσο είναι προφανές ότι η ενίσχυση της Λεπέν στη Γαλλία, η οποία υπόσχεται έξοδο από το ευρώ, αν κερδίσει τις εκλογές είναι ένας από αυτούς τους λόγους.

Επιπλέον, στην Ολλανδία η αυξημένη δημοτικότητα του ακροδεξιού, Γκερτ Βίλντερς, αλλά και των πιέσεων που υφίσταται η Άγκελα Μέρκελ στη Γερμανία είναι λόγοι ανησυχίας, δεδομένου ότι δείχνουν να συντηρητικοποιείται μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και πρόοδο στην επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων, λέγοντας ότι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την κρίση, ωστόσο τόνισε:

«Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού».

Επίσης, αναφέρθηκε και στη διαφαινόμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ειδικά την απόφαση να αλλάξει τον νόμο για τα χρηματοοικονομικά που εφαρμόστηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης για να περιορίσει τους κινδύνους στη Γουόλ Στριτ.

«Είναι κάτι που αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, την ικανότητα να επιβλέπουμε και να ελέγχουμε τη λογοδοσία.

Και το ΔΝΤ έχει αποστολή να παρακολουθεί την χρηματοοικονομική σταθερότητα στον κόσμο», είπε.

Επίσης εξέφρασε αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, χάρη στις εξαγγελίες του Τραμπ και φορολογική μεταρρύθμιση και δημιουργία υποδομών.

«Από τα λίγα που γνωρίζουμε -και επιμένω σ’ αυτό επειδή πρόκειται για μια εξελισσόμενη διαδικασία- έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ», είπε.

Ωστόσο, τόνισε, η αμερικανική πολιτική «θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο».

Όπως εξήγησε, ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα έθετε υπό πίεση τις οικονομίες του υπόλοιπου κόσμου.

Επιπλέον, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξάνεται, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμούς στη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις για τις διαφαινόμενες τάσεις «προστατευτισμού», τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook