Αλλάζουν χέρια οι διοικήσεις της εκπαίδευσης στην Κρήτη;

αλλάζουν-χέρια-οι-διοικήσεις-της-εκπα-209518

dieuthinsisΑλλαγές στη διοίκηση της εκπαίδευσης και σε επίπεδο Κρήτης προοιωνίζεται η αλλαγή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας έχει κάνει λόγο για άμεση αντικατάσταση των 13 περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν οι διάδοχοι των 13 θα επιλεγούν σύμφωνα με τα κριτήρια που είχαν οριστεί επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου ή αν το πλαίσιο θα αναθεωρηθεί. Σε επίπεδο Κρήτης, η ονοματολογία για το διάδοχο του Απόστολου Κλινάκη στο κτήριο της λεωφόρου Κνωσού έχει αρχίσει δειλά-δειλά. Ακούγονται ονόματα εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ονόματα υποψήφιων των παρατάξεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και Χανίων. Πέρα από μια απλή φημολογία, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο μέχρι σήμερα.

Για τα υπόλοιπα στελέχη της εκπαίδευσης, φαίνεται πως θα υπάρξει «ανοχή» μέχρι τον Ιούλιο του 2015, οπότε και λήγει η θητεία τους. Στο μεταξύ, όμως, το σχέδιο είναι να γίνουν νέες κρίσεις, με νέα κριτήρια.

Συγκεκριμένα, για τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να περιοριστούν διά νόμου οι αρμοδιότητές τους, αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, θα γίνουν νέες κρίσεις, αλλά με νέα κριτήρια, τα οποία προφανώς θα καθοριστούν με νόμο.

Νέες κρίσεις, με νέα κριτήρια επιλογής προβλέπονται και για τους σχολικούς συμβούλους. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή τους είναι ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει άμεση τροποποίηση των αρμοδιοτήτων τους διά νόμου. Μέχρι σήμερα, ως γνωστό, οι σχολικοί σύμβουλοι είχαν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που «παγώνει».

Για τους διευθυντές των σχολείων, επίσης, προβλέπεται άμεση τροποποίηση των αρμοδιοτήτων τους διά νόμου. Επίκεντρο του ρόλου τους θα γίνει ο συντονισμός. Παράλληλα, στο νέο νόμο που θα προωθηθεί για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, οι διευθυντές σχολείων θα πρέπει να συγκεντρώνουν θετική γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Ενώ προωθούνται όλα αυτά, οι υπηρετούντες διευθυντές σχολείων δεν έχουν να φοβούνται για εκπλήξεις μέχρι τη λήξη της θητείας τους τον Ιούνιο του 2015.

Υπηρεσιακά Συμβούλια: Αποκτούν 3ο αιρετό μέλος

Στο μεταξύ, σημαντικές αλλαγές προβλέπονται για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των οποίων θα προωθηθεί η συνέχιση της λειτουργίας, όχι με δύο, αλλά με τρία αιρετά μέλη. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και μπορούν να ελέγχουν τις πράξεις της διοίκησης σε ένα σωρό ζητήματα που τους αφορούν άμεσα (μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις, εκπαιδευτικές άδειες κ.λπ.).

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου υπάρχουν τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ). Τα Συμβούλια αυτά είναι 5μελή. Αποτελούνται από δύο αιρετούς και τρία στελέχη της εκπαίδευσης, με πρόεδρο πάντα τον οικείο διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντίστοιχα όργανα υπάρχουν και στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης.

Επίσης, υπάρχουν τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ) Κρήτης, που λειτουργούν σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, με πρόεδρο τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης.

Το τρίτο αιρετό μέλος φαίνεται πως θα ορίζεται από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για όσο διάστημα θα ισχύει το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο.

Πηγή : neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook