Αλέξης Τσίπρας: Σε κοινωνικές ανάγκες τα 246 εκατ. των αδειών

αλέξης-τσίπρας-σε-κοινωνικές-ανάγκες-424362

Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και δράσεις για τη στήριξη κοινωνικών αναγκών, με τα 246 εκατ. που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ.

Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

Αναφερόμενος στη διανομή των 246 εκατ. ευρώ που αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία μετά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Επίσης, μέρος των χρημάτων, όπως είπε, θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέσα στους επόμενους μήνες τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι οι προσλήψεις θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων
  • Κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ
  • Πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
  • Πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
  • Απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
  • Αμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5.000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης:

  • Γενικεύεται το Ολοήμερο Σχολείο – όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως Ολοήμερα, είπε ο Πρωθυπουργός.
  • Αλλάζει ο τρόπος εξετάσεων στα γυμνάσια.
  • Κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες.
  • Ιδρύονται 7.000 μαθητικές βιβλιοθήκες.Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% πάνω από πέρσι), σημείωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι στην Ειδική Αγωγή έγιναν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% πάνω από πέρσι).
  • Μετά από 6 χρόνια γίνονται διορισμοί σε Πανεπιστήμια κ ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017), συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
  • 2.700 φοιτητές – που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια – θα πάρουν υποτροφία ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν φυσικά του Επιδόματος Ενοικίου το οποίο διατηρήσαμε.
  • Εξασφαλίζονται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, νέες Τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά, δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας.

«Παγώνουν» οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

«Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παρεμβάσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προανήγγειλε επίσης από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Επίσης άμεσα κατατίθεται ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί. «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με τα χαμηλότερα πλεονάσματα που θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα υπάρχει σε δυο χρόνια ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη, τόσο μέσω της επανεξέτασης των «άδικων» έμμεσων φόρων, όσο και με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. «Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα», συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr

One thought on “Αλέξης Τσίπρας: Σε κοινωνικές ανάγκες τα 246 εκατ. των αδειών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook