Αθώοι Βουλγαράκης – Πελέκη για τη λίστα Λαγκάρντ

αθώοι-βουλγαράκης-πελέκη-για-τη-λίστ-251060

voulgarakis-pelekiΑθώοι κρίθηκαν με απόφαση του Ι’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγός του, Αικατερίνη Πελέκη, συμβολαιογράφος, για το αδίκημα της υποβολής ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες του έτους 2007.

Ειδικότερα, η κατηγορία που είχε απαγγελθεί σε βάρος του κ. Βουλγαράκη και της συζύγου του, αφορά στη μη δήλωση τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία ύψους 117.000 ευρώ. Ο επίμαχος λογαριασμός περιλαμβανόταν στη λίστα Λαγκάρντ.

Σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου, τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και η κυρία Πελέκη αρνήθηκαν την κατηγορία που τους απαγγέλθηκε και οι δικαστές, υιοθετώντας πλήρως την σχετική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, έκριναν ότι οι δυο κατηγορούμενοι δεν ήταν υπόχρεοι να συμπεριλάβουν στη δήλωση πόθεν έσχες, τον επίμαχο λογαριασμού.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με την απόφαση, ο λογαριασμός αυτός τηρούνταν απο τρίτο δικαιούχο, εξωχώρια εταιρεία, της οποίας μέτοχος και διαχειριστής είναι ο πατέρας της κ. Πελέκη, δικηγόρος Διονύσης Πελέκης.

Απολογούμενη στο δικαστήριο η κυρία Πελέκη, είχε αναφέρει πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι λογαριασμός εξωχώριας εταιρείας που ανήκε στον πατέρα της.

Όπως είπε, η ίδια άνοιξε κάποια στιγμή με πληρεξούσιο το λογαριασμό, αλλά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, αυτή ήταν η μόνη ενέργεια που έκανε. «Δεν τον θεωρούσα ποτέ δικό μου» ανάφερε η κυρία Πελέκη και προσέθεσε: «Με το σύζυγό μου έχουμε δηλώσει όλους τους τραπεζικούς μας λογαριασμους. Δεν είχαμε ποτέ λογαριασμό στο εξωτερικό. Είχαν την εντολή μόνο να ανοίξω το λογαριασμό και ουδέποτε άσχοληθηκα με αυτόν ξανά. Τότε έμενε η κουμπαρά μου στη Γενεύη και ο πατέρας μου έκανε το πληρεξούσιο, επειδη ταξίδευα συχνά εκεί. Ήμουν απολύτως σίγουρη ότι δεν έπρεπε να τον δηλώσω».

«Μικρό ποσό»

Από την πλευρά του, ο κ. Βουλγαράκης, στην απολογία του στο δικαστήριο ανέφερε πως δεν γνώριζε για την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού. Ακόμη, όμως και να γνώριζε, όπως είπε, δεν θα τον δήλωνε και αυτό διότι -σύμφωνα με τον ίδιο- πρόκειται για λογαριασμό που διατηρούσε ο πεθερός του και για τον οποίο είχε κάνει πληρεξούσιο στη σύζυγό του για το άνοιγμα και το κλείσιμό του.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: «Πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σχέση με αυτά που δηλώνουμε εγώ και η σύζυγός μου (σ.σ. το ποσό των 117.000 ευρώ που περιλαμβάνονταν στο λογαριασμό). Γιατί να μην το δηλώσουμε; Έχω υποστεί πολλούς ελέγχους της περιουσιακής μου κατάστασης και όλοι ήταν αρνητικοί. Είναι μία τόσο καθαρή υπόθεση που αισθάνομαι αμηχανία να βρίσκομαι ενώπιον σας. Δεν υπήρχε ούτε δόλος ούτε αμέλεια. Ξέρω ότι ούτε η σύζυγος μου θα έκανε κάτι παράνομο ουτε εγω. Δεν είχαμε λόγο να το κάνουμε».

Πρόεδρος: Εγώ ως δικαστής πρέπει να δηλώνω στο πόθεν έσχες ακόμα και την περιουσία της γιαγιάς του συζύγου μου που μπορεί να μην έχω και σχέσεις μαζί της. Αν ειναι ιδιοκτήτρια offshore, αν μου κάνει πληρεξούσιο και παίρνω χρηματα απο λογαριασμό, δεν πρέπει να το δηλώσω;

Γ. Βουλγαράκης: Όχι βέβαια.

Πρόεδρος: Δεν θα έχω πρόβλημα, αν δεν το δήλωσω;

Γ. Βουλγαράκης: Όχι, εγώ που έπαιρνα τη σύνταξη του πατέρα μου, γιατί ο ίδιος ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε έπρεπε να το δηλώσω; Αντιλαμβάνομαι ότι στους πολιτικούς υπάρχει μια περιρρέουσα καχυποψία.

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι μόνο με τους πολιτικούς…

Ακόμη, ο πρώην υπουργός επισήμανε πως αγνοούσε πως ήταν δεύτερος πληρεξούσιος στον επίμαχο λογαριασμό και πιθανολόγησε πως η σύζυγός του τον δήλωσε, επειδή ήταν το πιο κοντινό της πρόσώπο. «Από τον έλεγχο που έγινε στις δήλωσης πόθεν έσχες μου από το 1989 και μετά δεν βρέθηκε ούτε μία λανθασμένη κίνηση» τόνισε.

«Δεν έγινε καμία κίνηση»

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αδελφός της συζύγου του κ. Βουλγαράκη, Αλέξης Πελέκης, ο οποίος υποστήριξε πως από τον επίμαχο λογαριασμό δεν έγινε καμία καμία κίνηση, ούτε μεταφορά, ούτε ανάληψη ούτε άλλες πράξεις, από το 1999 που άνοιξε έως και το 2011 που έκλεισε. «Ήταν ένας λογαριασμός που κοιμόνταν. Έπρεπε να δηλωθεί κάποιος που ήταν πληρεξούσιος και δηλώθηκε η αδελφή μου. Εξουσιοδοτήθηκε να τον ανοίξει» είπε στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Δεν θα μπορούσε να τον κλείσει και να πάρει ό,τι είχε μέσα;

Α. Πελέκης: Θα μπορούσε.

Πρόεδρος: Δεν θα έπρεπε να το δηλώσει;

Α. Πελέκης: Θεωρώ ότι δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση.

Εισαγγελέας: Αυτά τα χρήματα είχαν προηγουμένως φορολογηθεί;

Α. Πελέκης: Αυτά τα χρηματα ήταν από μερίσματα του πατέρα μου, που εκείνη την περίοδο ήταν αφορολόγητα.

Σύνεδρος: Μήπως ο σκοπός του πατέρα σας ήταν να διανείμει τα περιουσιακά του στοιχεία και να εξασφαλίσει τα παιδιά του και με αυτόν τον τρόπο βεβαιώθηκε ότι το υπόλοιπο θα παραμείνει στην αδελφή σας;

Α. Πελέκης: Σε καμία περίπτωση.

Η απόφαση

Το δικαστήριο κατέληξε τελικά σε αθωωτική απόφαση για τους δύο κατηγορουμένους. Οι δικαστές, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, έκριναν πως τόσο η Α. Πελέκη όσο και ο σύζυγός της δεν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν τον επίμαχο λογαριασμό, καθώς τηρούνταν, όπως δέχθηκαν, απο τρίτο δικαιούχο, εξωχώρια εταιρεία, της οποίας μέτοχος και διαχειριστής ήταν ο Δ. Πελέκης.

Στην αγόρευσή του στο δικαστήριο, πάντως, ο εισαγγελέας της έδρας είχε αναφέρει: «Δεν μπορεί να αποδοθεί στο πρόσωπο της κατηγορούμενης η κατηγορία. Δεν μπορεί να θεωρηθεί οτι είχε την κατοχή των χρημάτων. Δεν αποδεικνύεται ότι είχε πρόθεση να αποκρύψει περιουσιακό στοιχείο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Βουλγαρακη. Προτείνω την αθώωσή τους».

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook