Ήρθαν και στην Κρήτη | Κάδοι που μετατρέπουν τα υπολείμματα σε ζωοτροφές

ήρθαν-και-στην-κρήτη-κάδοι-που-μετατρέ-592438

Οι πρώτοι κάδοι συγκέντρωσης των υπολειμμάτων τροφίμων των ξενοδοχείων με στόχο την επεξεργασία και την μετατροπή τους σε ζωοτροφή για κατοικίδια ζώα για το πρόγραμμα F4F – Food for Feed, έφτασαν στην Κρήτη!

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η παράδοσή τους στις πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες που συμμετέχουν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και είναι τα ξενοδοχεία Atlantis, Galaxy και Olive Geen (στο Ηράκλειο) και Creta Maris (στη Χερσόνησο την νέα τουριστική περίοδο) ενώ θα ακολουθήσει αμέσως μετά και η διάθεσή τους στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του προγράμματος. Σκοπός σε αυτή τη φάση, είναι να μετρηθεί η καθαρότητα των υπολειμμάτων, να γίνουν οι δοκιμές της διαδικασίας συγκέντρωσης, οι αναλύσεις των δειγμάτων και οι γενικότερες μετρήσεις των ποσοτικών στοιχείων.

Επόμενο στάδιο του φιλόδοξου αυτού προγράμματος που υλοποιείται από τον ΕΣΔΑΚ με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή), είναι η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας τον Απρίλιο του 2018.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας και περνάμε πλέον στο στάδιο των δοκιμών και των ποιοτικών αναλύσεων των στοιχείων των τροφικών υπολειμμάτων των ξενοδοχείων. Μας χαροποιεί παράλληλα το γεγονός ότι υπάρχει συμμετοχή μεγάλων μονάδων τόσο από τον αστικό ιστό όσο και από τουριστικές περιοχές, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την πρώτη ύλη διαθέσιμη 12 μήνες τον χρόνο.

Με την ευκαιρία θα ήθελα και δημόσια να συγχαρώ όλα τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ και τους συνεργάτες του προγράμματος από τα αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για την εξαιρετική δουλειά και το πολύ καλό αποτέλεσμα που έχουν πετύχει».

 

Χρήσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές».

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας), χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.

zarpanews.gr

One thought on “Ήρθαν και στην Κρήτη | Κάδοι που μετατρέπουν τα υπολείμματα σε ζωοτροφές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook