Έρχονται τα ρούβλια… Στην Κρήτη φέτος 700.000 Ρώσοι τουρίστες

έρχονται-τα-ρούβλια-στην-κρήτη-φέτος-7-433203

Οι προοπτικές για την ακόμα πιο δυναμική  ανάπτυξη των Ελληνο-ρωσικών σχέσεων στον τομέα του Τουρισμού είναι ευοίωνες, σε πείσμα των συγκυριών και των δυσκολιών που συχνά τις παρεμποδίζουν, ενώ ουσιαστικά ανεξάντλητες είναι και οι δυνατότητες για την έτι περαιτέρω εδραίωση της Κρήτης ως κορυφαίου προορισμού ταξιδιών για τους Ρώσους πολίτες.

img_2540Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από τις εργασίες του Ελληνο-ρωσικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο την περασμένη Κυριακή και Δεύτερα, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, στο εμβληματικό Ωδείο Ρεθύμνης και στο «Σπίτι του Πολιτισμού»,

img_2737Κατά τη διάρκεια των Εργασιών του Συνεδρίου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ρεθύμνης, τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη και τον Σύλλογο Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης, τέθηκαν και αναπτύχθηκαν πλήθος ζητημάτων με τη συμμετοχή παραγόντων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και με διακεκριμένους ομιλητές και ειδικούς, από την Ελλάδα και τη Ρωσία.

img_2243Από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τη συζήτηση που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εργασιών, αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Παρά τις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη Ρωσική αγορά, κυρίως λόγω των οικονομικών εξελίξεων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ρουβλίου, η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα καταγράφει, φέτος, μία αύξηση άνω του 20%, με ισχυρές ανοδικές τάσεις για το υπόλοιπο της περιόδου. Ειδικά για την Κρήτη, η αύξηση φθάνει στο 40%, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.
  • Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι, πλην απροόπτου, η κίνηση από τη ρωσική αγορά φέτος θα φθάσει στα επίπεδα των 650.000-700.000 Ρώσων τουριστών, καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 30%, σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι υψηλότερο, αν ληφθούν υπόψη ορισμένες έκτακτες περιστάσεις, όπως τα σοβαρά προβλήματα σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, η αξιοσημείωτη βελτίωση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων από τα Ελληνικά Προξενεία από τον Ιούλιο και μετά και το 2016-Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.
  • Μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, από τις Προξενικές Αρχές της Ελλάδας είχαν χορηγηθεί περί τις 480.000 θεωρήσεις, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 80% είναι 3ετους και 5ετούς ισχύος. Καθολικό ήταν το αίτημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών, να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτών των εξαιρετικών επιδόσεων όχι μόνον για το υπόλοιπο της φετινής περιόδου αλλά και για την περίοδο του 2017.
  • Είναι επιτακτική η ανάγκη, το κράτος, σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες ως προς την κατάσταση και λειτουργία υποδομών, πρωτίστως των αεροδρομίων, της εικόνας των τουριστικών προορισμών (καθαριότητα, σήμανση κ.λπ.) και των κύριων πόλων προσέλκυσης επισκεπτών (π.χ. αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία) καθώς και να μεριμνήσει για τη δυναμική και στοχευμένη προβολή του ελληνικού τουρισμού στην αχανή Ρωσική αγορά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Από την πλευρά του, ο ιδιωτικός τομέας και οι φορείς του Τουρισμού, θα πρέπει αφενός μεν να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, αφετέρου δε να προχωρήσουν στον εμπλουτισμό και στην ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, πέραν του βασικού μοντέλου “Ηλιος και Θάλασσα”, αξιοποιώντας παράλληλα, τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το φυσικό περιβάλλον, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, οι ιδιαίτεροι ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, τα τοπικά παραδοσιακά προιόντα, η γαστρονομία κ.α..
  • Οι προϋποθέσεις για την συζητούμενη επί μακρόν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη τουριστικής κίνησης και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, υπάρχουν. Απαιτείται, όμως η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με την άμεση συνεργασία και τον άρτιο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, πολιτείας και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καταγραφούν οι υφιστάμενες δυνατότητες και ανάγκες και να υπάρξουν δεσμεύσεις για την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων, παρεμβάσεων αλλά και κινήτρων. Κυρίως ως προς τους τρόπους προσέγγισης των ομάδων πελατών που ταξιδεύουν εκτός περιόδου αιχμής και των τουριστικών οργανισμών που τους διακινούν.

img_1959Χαιρετίζοντας τις Εργασίες του Συνεδρίου, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός τόνισε, μεταξύ άλλων πως “κάθε ευκαιρία για διακρατικές συνεργασίες είναι ευπρόσδεκτη αυτήν την περίοδο σε μια κοινωνία που μαστίζεται από μια παρατεινόμενη οικονομική κρίση, με μέτρα λιτότητας, ανεργίας”. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ιδίως του ιατρικού τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το φάρμακο.xanthos_synedrioΟ υπεύθυνος Κοινωνικής Ασφάλισης της Ρωσίας και πρώην Αναπληρωτής Επικεφαλής του Rostourism, κ. Evgeny Pisarevskiy, αφού αναφέρθηκε στην εξέλιξη των βασικών τουριστικών μεγεθών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, εστίασε στο θέμα της προσβασιμότητας και στα σχέδια της Ρωσικής κυβέρνησης για την φυσική αποκατάσταση των αναπήρων και ατόμων που είναι θύματα ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας. Επισήμανε ότι η Κρήτη προσφέρει πολύ καλό βαθμό προσβασιμότητα για αυτούς τους Ρώσους πολίτες και υπογράμμισε ότι η αποκατάστασή τους, η επιστροφή στους χώρους εργασίας και η κοινωνική τους προσαρμογή, αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τη ρωσική κυβέρνηση.

img_1794img_1747img_1602Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, εξήρε τη σημασία του Συνεδρίου για την ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στον τομέα του Τουρισμού και για την εδραίωση της Κρήτης στη ρωσική αγορά. Διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται στενά με όλους τους τοπικούς φορείς και με την Εκκλησία, με στόχο την περαιτέρω αύξηση του ποιοτικού τουριστικού ρεύματος από την αγορά της Ρωσίας, για την ενίσχυση του Θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη διασύνδεση του αγροτικού-κτηνοτροφικού τομέα με τον τουρισμό και ως εκ τούτου, την προώθηση των τοπικών προιόντων και την προβολή της Κρητικής γαστρονομίας.img_1851 Αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για τη βελτίωση των υποδομών και ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης για παρεμβάσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης των κρατικών υποδομών. Ο κ. Αρναουτάκης, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση πρότασης που υπέβαλε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης για την ανάπτυξη δικτύου ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών σε δεκάδες μνημεία και πολιτιστικούς προορισμούς που είναι στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ελεύθερνας και στην ακτίνα από Αρκάδι-Ελεύθερνα μέχρι Μαργαρίτες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook