Έρχονται νέοι φόροι στον καπνό | Πόσο θα κοστίζουν τα πακέτα τσιγάρων

έρχονται-νέοι-φόροι-στον-καπνό-πόσο-θα-357377

Τη στιγμή που το λαθρεμπόριο καπνού καλά κρατεί, η Κυβέρνηση έχει καταθέσει νέα πρόσθετη επιβάρυνση στα καπνικά στο πακέτο μέτρων που συζητά με τους Θεσμούς.

Παράγοντες του κλάδου προειδοποιούν ότι είναι η υπερφορολόγηση των καπνικών που έχει ανοίξει την κερκόπορτα στους λαθρέμπορους να κερδοσκοπούν σε βάρος του Δημοσίου, προκαλώντας αποδεδειγμένη ζημία στα δημόσια έσοδα, ενώ κάθε περιθώριο πρόσθετης φορολόγησης έχει πια εξαντληθεί μετά από επτά αυξήσεις σε έξι μόλις χρόνια.

Η αγορά των καπνικών ταλανίζεται από το λαθρεμπόριο με πάνω από το 20% να εκτιμάται ότι προέρχεται από παράνομο εμπόριο, ενώ παράλληλα μειώνεται ο υγιής τζίρος του κλάδου με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, τις επενδύσεις και την παραγωγή.

Στα ύψη η τιμή

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του λαθρεμπορίου καπνικών των τελευταίων χρόνων πυροδοτήθηκε από τις φορολογικές αυξήσεις. Πρόκειται για τον κλάδο που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ως τώρα επιβάρυνση συνολικά τα χρόνια της κρίσης.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα εκτοξεύτηκε στο 85% της Μέσης Σταθμισμένης Λιανικής Τιμής (ΜΣΛΤ) ενός πακέτου μέσα σε λίγα χρόνια, ποσοστό που σε σύγκριση με το σύνολο της ΕΕ-28 είναι από τα υψηλότερα σε όλες τις κατηγορίες καπνικών προϊόντων, αλλά και ως προς την τιμή, η Ελλάδα διαθέτει τη 2η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην ΕΕ-28.

Ένα στα πέντε τσιγάρα παράνομο

Όμως η αύξηση της φορολόγησης δεν σήμανε και αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού τα συγκριτικά στοιχεία από το 2010 μέχρι σήμερα δείχνουν ότι χάθηκαν 1,5 δισ. ευρώ. Το 2014 είχε εκτιμηθεί ότι η αύξηση φορολόγησης κατά 0,05 ευρώ θα έφερνε 50 εκατ. περισσότερα έσοδα και τελικά έφερε 100 εκατ. λιγότερα.

Συνολικά, στο διάστημα 2009-2015, παρά την αύξηση φόρου κατά 58% στα τσιγάρα και 117% στα στριφτά, καταγράφηκε συνολική μείωση εσόδων κατά 6,5%. Οι απολεσθέντες φόροι για το ελληνικό Δημόσιο λόγω του λαθρεμπορίου εκτοξεύθηκαν το 2014 στα 720 εκατομμύρια ευρώ, καθώς 4,2 δισ. τσιγάρα διακινούνται παράνομα στη χώρα μας. Δηλαδή, ένα στα πέντε τσιγάρα που διακινούνται είναι παράνομο.

Μέχρι πρότινος η Κυβέρνηση που είχε κάνει σημαία της την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, έδειχνε να συνειδητοποιεί ότι οι φόροι αποδεδειγμένα δεν είναι η λύση. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να κάνει πίσω αντιλαμβανόμενη ότι βαδίζει στην ίδια ομολογουμένως αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook