Έρχεται στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

έρχεται-στα-χανιά-ο-οικουμενικός-πατρ-229241

Στην πρώτη της συνεδρίαση συνεκλήθη χθες η Ειδική Επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΑΜΣΟΕ), στο Υπουργείο Εξωτερικών.

H Ειδική Επιτροπή έχει συσταθεί βάσει της ΑΠΦ. 330/58/ΑΣ 13498 του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη. Η δημιουργία της κρίθηκε αναγκαία με δεδομένη τη μεγάλη, παγκόσμια σημασία του γεγονότος και το κύρος των προσωπικοτήτων που θα συμμετάσχουν. Μέλη της Επιτροπής ορίζονται υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής Πολιτείας, οι οποίοι θα συμβάλουν στον συντονισμό της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αναλυτικότερα, βάσει των αποφάσεων της Συνάξεως των Προκαθημένων, έπειτα από 1.229 χρόνια θα συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε ελληνικό έδαφος. Αυτήν την μεγάλη ιστορικής και ουσιαστικής σημασίας απόφαση για τη σύγκληση της Συνόδου, αντίστοιχη ως προς το κύρος και την εμβέλεια με τις Οικουμενικές Συνόδους της Εκκλησίας, έλαβαν οι προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών που συνεδρίασαν τον Ιανουάριο στη Γενεύη.

Οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως και τις 27 Ιουνίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, ενώ την Κυριακή της Πεντηκοστής, που φέτος θα εορταστεί στις 19 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, συλλείτουργο στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.

Περισσότεροι από 400 Ορθόδοξοι ιεράρχες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Κρήτη τον Ιούνιο για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, την πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει η παρουσία ως παρατηρητών εκπροσώπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών.

Μέλη της Ειδικής Επιτροπής ορίζονται οι εξής: Ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο γραμματέας της Συνοδικής Υπηρεσίας Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας, π. Αλέξιος Μπουρλής, εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δ/νσης Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής ΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Φώτης Κουτσιανάς, ο γενικός επιθεωρητής Ν. Ελλάδος, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, η προϊσταμένη του Τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού και Διεύθυνσης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ευγενία Κωστοπούλου – Σπυροπούλου, ο διευθυντής του ΓΕΕΘΑ/ΔΙΔΗΣ, ταξίαρχος Άγγελος Χουδελούδης, ο γ.γ. Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Πολιτισμού, Παναγιώτης Δούρος, ο γ.γ. Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργος Δέδες, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιώργος Φλωρεντής, η μετακλητή υπάλληλος στο Γραφείο της υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Χρίστα Νικολάου και η επιστημονική συνεργάτιδα της περιφερειάρχου Αττικής, Ελένη – Φανή Τσερεζόλε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook