Έρευνα που σοκάρει | Δείτε πόσα ανήλικα παιδιά γίνονται… γονείς στην Ελλάδα!

έρευνα-που-σοκάρει-δείτε-πόσα-ανήλικα-193138

kruftoΑνάθεμα και αν η 11χρονη που γέννησε χθες, Δευτέρα, (15/12/2014) του Αγίου Ελευθερίου στο Ηράκλειο της Κρήτης ένα κοριτσάκι έχει καταλάβει τι της έχει συμβεί. Την πρώτη φορά που την πήγαν στο γιατρό ήταν γιατί φούσκωνε η κοιλιά της. Και μετά κατευθείαν για τη γέννα.

Στην κοινωνία των Ρομά κάτι τέτοιο δεν είναι ασυνήθιστο. Άλλωστε, έρευνες που έχουν γίνει στη χώρα μας πιστοποιούν πως η πλειοψηφία των γυναικών Ρομά αποκτά το πρώτο παιδί πριν από τα 17 χρόνια! Όμως, το θέμα της τεκνοποίησης σε πολύ νεαρή ηλικία δεν αφορά μόνον τους Ρομά. Τα στοιχεία από τα μαιευτήρια είναι αποκαλυπτικά…

Η είδηση μπορεί να σοκάρει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, ωστόσο είναι κοινό μυστικό στους καταυλισμούς των Ρομά όπου οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων είναι σαν ένα είδος παράδοσης. Η τεκνοποίηση από πολύ μικρή ηλικία, παιδική θα έλεγα, επίσης είναι κάτι που ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των Ρομά θεωρεί φυσιολογική.

H έρευνα Roma Alert η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εδαφική Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013» επισημαίνει μεταξύ άλλων την «καταγραφή τεκνοποίησης σε πολύ πρώιμη ηλικία και το ιδιαίτερα χαμηλό προσδόκιμο ζωής».

Οι ερευνητές αναφέρουν πως: «Τα έθιμα των Ρομά οδηγούν τους νέους να ξεκινούν την τεκνοποίηση από πολλή νεαρή ηλικία, από την εφηβεία. Οι γυναίκες Ρομά γίνονται μητέρες πολύ νέες και έχουν περισσότερες κυήσεις, τοκετούς και αποβολές από τον υπόλοιπο πληθυσμό, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους, διότι σπάνια παρακολουθούνται κατά την διάρκεια της κύησης. Επιπλέον οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση πάνω σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού, αντισύλληψης, πρόληψης αφροδισίων νοσημάτων κ.λπ. Καταγράφεται επίσης χαμηλός βαθμός επίγνωσης των αναγκών τους, όπως και χαμηλός βαθμός γνώσης της ορθής χρήσης των θεσμικών υπηρεσιών υγείας, αδυναμίες που εντείνονται από τη μερική γνώση της γλώσσας, που δημιουργεί προβλήματα συνεννόησης με τους λειτουργούς υγείας».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής, στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Μ. Μωραϊτου σε άλλη μελέτη υποστηρίζει πως: «Οι γυναίκες Ρομά ξεκινούν να γεννούν από πολύ νέες πολλά παιδιά, οι περισσότερες δεν παρακολουθούνται ή δεν παρακολουθούνται συστηµατικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους και κάποιες γεννούν στους καταυλισµούς. Πολλές µητέρες (11,6%) αναφέρουν ότι τους έχει πεθάνει τουλάχιστον ένα παιδί µέχρι τα 3 του χρόνια».

Το 24,8% των νεαρών Ρομά γεννούν στους καταυλισμούς. Ένα στα τέσσερα κορίτσια δεν παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της κύησης με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνον για τη δική της υγεία αλλά και για του μωρού.

Η είδηση με το 11χρονο κοριτσάκι στην Κρήτη σόκαρε πολλούς. Άραγε, περισσότερους ή λιγότερους απ’ όσους μας το περασμένο Φθινόπωρο έτυχε να βλέπουμε ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ για το γάμο ενός 12χρονου κοριτσιού της Ιωάννας που ήταν ήδη τριών μηνών έγκυος. Το κορίτσι αρραβωνιάστηκε όταν ήταν 9 ετών! Σε εκείνη την εκπομπή η πεθερά του κοριτσιού είχε κρατημένο ακόμη το «ματωμένο σεντόνι» το οποίο επεδείκνυε στην κάμερα με αρκετή περηφάνια για τα κατορθώματα του γιου της ο οποίος ήταν και ο ξάδελφος του μικρού κοριτσιού.

Και πάμε τώρα στην άλλη όψη του «νομίσματος». Πριν από μερικά χρόνια οι Χ. Σκουρφούντας και Μ. Κούρτη από τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική στο Νοσοκομείο του Πύργου, είχαν πραγματοποιήσει μία μεγάλη έρευνα για την εφηβική εγκυμοσύνη από την οποία προέκυπτε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία: Η πλειοψηφία των εφήβων ηλικίας από 13 έως 19 ετών, που κατέληξαν σε τοκετό την περίοδο 2001-2008 ήταν Ελληνίδες (43%), το 34% Ρομά και το 23% αλλοδαπές.

Μεταγενέστερα στοιχεία του Μαιευτηρίου Αλεξάνδρα φανερώνουν πως: Οι γυναίκες Ρομά δεν προχωρούν σε εκτρώσεις, αλλά αντίθετα κάνουν οι Ελληνίδες κάτω των 18 ετών. Στην εφηβεία, οι τοκετοί των Ελληνίδων είναι μόνον 9% και οι μισές από αυτές είναι ανεπιθύμητες. Από την άλλη το 21% των γεννήσεων (αναφερόμαστε πάντα σε ανήλικες) προέρχεται από αλλοδαπές νεαρές.

Πηγή: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook