Έρευνα! Με γεμάτα πορτοφόλια ήρθαν φέτος στα Χανιά για διακοπές

έρευνα-με-γεμάτα-πορτοφόλια-ήρθαν-φέτ-191120

ereunatourismos«Εύποροι» αλλά και «μορφωμένοι» οι επισκέπτες που επέλεξαν φέτος την Δυτική Κρήτη για τις διακοπές τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής έρευνας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) που έγινε σε δείγμα 4.000 ατόμων από 25 χώρες, σε συνεργασία με το  Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων.

kiria simperasmata

«Άριστα στους ανθρώπους» – Ζητούμενο οι υποδομές

Συγκεκριμένα 8 στους 10 επισκέπτες που ήρθαν στα Χανιά την περασμένη περίοδο (Μάιο με Νοέμβριο του ’14) είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου ενώ οι μισοί έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 45.000. Οι επισκέπτες, συνολικά ανέφεραν πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες που τους παρείχαν τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ ενώ 90% από αυτούς, έβαλε «άριστα» στους ανθρώπους  της Δυτικής Κρήτης.

Ωστόσο, έντονη δυσαρέσκεια καταγράφεται στο κομμάτι των υποδομών, με τους επισκέπτες να ζητούν δρόμους και  σήμανση. Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση του διευθυντή του ΜΑΙΧ, δρ Μπαουράκη, ότι αυτά τα παράπονα παραμένουν ίδια τα τελευταία δέκα χρόνια που πραγματοποιείται η έρευνα.

disarskeia

 

Αφήνουν χρήματα 

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα» δεν έχει η γκρίνια περί χαμηλής ποιότητας τουριστών που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μανώλη Γιάννουλη, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε συνοπτικά στα συμπεράσματα της έρευνας. «Το επίπεδο των τουριστών μας είναι αξιοζήλευτο» είπε και σχολίασε ότι η αύξηση στις αφίξεις εμπλέκει όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού για αυτό και όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για να συνεχιστεί αυτή η τάση.

«Μένουν αρκετά στον τόπο ακόμα και από αυτούς που μένουν σε all-incusive» τόνισε ο κ. Μπαουράκης ενώ αμέσως παρακάτω φαίνεται το πού ξοδεύουν οι επισκέπτες τα χρήματά τους

dapanes

Γιατί Χανιά

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν Χανιά και Ρέθυμνο για διακοπές, στην κορυφή των απαντήσεων παραμένει το κλίμα, οι φυσικές ομορφιές, ο ήλιος και η θάλασσα. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι φαίνεται ότι προσελκύονται από την κρητική κουζίνα, φανερώνοντας ότι οι προσπάθειες σύνδεσης πρωτογενούς τομέα τουρισμού έχουν αποτέλεσμα.

Παρακάτω βλέπετε τους παράγοντες επιλογής της Δυτικής Κρήτης για διακοπές αλλά και την καρτέλα που δείχνει τι τοπικά προϊόντα δοκίμασαν ή αγόρασαν οι επισκέπτες κατά την παραμονή τους.

paragontes epilogis

topika proionta

 

 

 

Περαιτέρω συγκρίσεις, ανέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι οι Σκανδιναβοί είναι ένα ιδιαίτερο κοινό για τα Χανιά, με ακόμη υψηλότερο και οικονομικό αλλά και μορφωτικό επίπεδο από τον μέσο όρο. Επίσης τείνουν να επιλέγουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ξενοδοχεία αντί για ενοικιαζόμενα δωμάτιο ενώ και η διαμονή τους είναι μεγαλύτερη.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, το απόγευμα της Τρίτης.

zarpa.gr

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook