Ένταση και αντεγκλήσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο | Ματαιώθηκε η συνέντευξη του Πρύτανη

ένταση-και-αντεγκλήσεις-στο-τεχνικό-ε-151157

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈνταση και αντεγκλήσεις το μεσημέρι στο Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Δυτ. Κρήτης, καθώς τελικά ματαιώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που είχε προγραμματίσει να δώσει στα τοπικά Μ.Μ.Ε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Διγαλάκης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑπό νωρίς φοιτητές του ιδρύματος είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ΤΕΕ περιμένοντας τον κ. Διγαλάκη, που φθάνοντας ήρθε αντιμέτωπος με τους συγκεντρωμένους που αρχικά τον κατηγόρησαν για το κλείσιμο της λέσχης σίτισης του Πολυτεχνείου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ ένταση οι αντεγκλήσεις και η λεκτική αντιπαράθεση συνεχίστηκαν, παρά τις προσπάθειες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα που κατέβαλε και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ κ. Στρογγυλός.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜάλιστα ένταση προκλήθηκε και μεταξύ του μέλους της Δ.Ε του ΤΕΕ κ. Φώτη Καζάση και φοιτητών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΝα σημειώσουμε πως οι φοιτητές μπήκαν μέσα στους χώρους του ΤΕΕ και ζήτησαν να είναι παρόντες στη συνέντευξη τύπου του πρύτανη, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από τον κ. Διγαλάκη, ο οποίος τελικά αποχώρησε αποδοκιμαζόμενος από τους συγκεντρωμένους φοιτητές  που τον κατήγγειλαν ότι φεύγοντας με το αυτοκίνητο του χτύπησε κάποιο συνάδελφο τους που είχε μπει μπροστά από το όχημα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜετά και την αποχώρηση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης σε δήλωση το μέλος του Δ.Σ του Ενιαίου Συλλόγου των φοιτητών κ. Γιώργος Κεχαγιάς κατήγγειλε τον κ. Διγαλάκη σημειώνοντας πως με τον εσωτερικό οργανισμό ξεπουλιέται η περιουσία του ιδρύματος σε ιδιώτες, ενώ σε ότι αφορά τη λέσχη σίτισης τόνισε πως αυτό έγινε για λόγους αντεκδίκησης. «Ο κ. Διγαλάκης άφησε χωρίς φαγητό 2.500 φοιτητές παρά την ανακοίνωση που έβγαλαν ότι θα ανοίξει σήμερα η λέσχη. Προκαλούμε τον κ. Πρύτανη να πάρει θέση μπροστά στη διάλυση του Πολυτυεχνείου Κρήτης.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην δική της άποψη για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Πολυτεχνείου πήρε και η καθηγήτρια του ιδρύματος κα. Δάφνη Μανουσάκη που είπε ότι «ήταν πάγιο αίτημα της Ακαδημαϊκής κοινότητας τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να είναι αυτοδιοικούμενα. Το να υπάρχει ένας οργανισμός είναι ένα βήμα προς την αυτοδιοίκηση.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣχετικά με τον οργανισμό του Πολυτεχνείου, η κα Μανουσάκη είπε πως διαφωνεί με την θέση των φοιτητών πως ο οργανισμός καταστρέφει τα πτυχία τους «αλλά εμείς προσπαθούμε να δώσουμε στους φοιτητές ότι μπορούμε.»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Αν.Γερ.

3 thoughts on “Ένταση και αντεγκλήσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο | Ματαιώθηκε η συνέντευξη του Πρύτανη

  1. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο οργανισμός που ψηφίστηκε μόνο θετικά μπορεί να δώσει στο πολυτεχνείο και στον τόπο… Η έρευνα στην Ελλάδα κατατρώγεται από τη γραφειοκρατία. Ο οργανισμός μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στα ευωπαικά πανεπιστήμια. Η τωρινή πρυτανεία και το συμβούλιο είναι η πιο λογικά σκεπτόμενη τα τελευταία 15 χρόνια.. Δυνατά λοιπόν κύριε Διγαλάκη μπας καιπάμε μπροστά λίγο γρηγορότερα!!

    Οι 50 θερμοί υποστηρικτές της κατάληψης (γιατι τόσοι είναι, οι λοιποί φοιτητές ψήφισαν παραλία) δε θέλουν να αλλάξει τίποτα… λες και όλα είναι καλά. Αυτό αποδεικνύεται και από τα 30 ατομα μαξιμουμ που είναι στο μπλόκο… Αλλά μεθαύριο που θα φύγουν οι 25 απο αυτούς για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, εκεί θα καταλάβουν πως δουλεύει πραγματικά ενα πανεπιστήμιο.

    ΥΓ: κύριε Μανούτσογλου (ΜΗΧΟΠ), επειδή εσείς βαρεθήκατε να στήσετε εργαστήριο στα 50 σας, αφήστε τουλάχιστον τα υπόλοιπα εργαστήρια να προ οδεύσουν… Μην σκεπτόμαστε με τη λογική «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Άλλωστε εσείς το μισθό σας τον έχετε εξασφαλισμένο..

    Ενας μεταπτυχιακός φοιτητης

  2. Να πω σε όσους διαβάζουν εδώ, και ειδικά στον συνάδελφο μεταπτυχιακό που γράφει από πάνω, ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο που με σπούδασε (συγκεκριμένα το Πολυτεχνείο Κρήτης, τμήμα ΜΗ.ΠΕΡ), όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια- παρόλες τις δυσκολίες που ανέκυπταν από τους μικρόνοους, αντι-εκπαιδευτικούς και αντι-ακαδημαϊκούς νόμους του υπουργείου παιδείας, καθώς και τις διαρκώς μειούμενες χρηματοδοτήσεις- έκανε πολύ καλή δουλειά, γεγονός που φαίνεται καθαρά και ξάστερα (τόσο σε εμένα όσο και στους εδώ συναδέλφους μου) τώρα που κάνω το διδακτορικό μου σε ένα πολύ καλό τμήμα ενός πολύ καλού ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Και αυτό δεν είναι μόνο μια ατομική διαπίστωση, υπάρχουν πολλοί ακόμα άνθρωποι, απόφοιτοι ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, που βλέποντας την κατάσταση στην υπόλοιπη ευρώπη, στα πανεπιστήμια και τα ινσιτούτα που επέλεξαν να συνεχίσουν με σπουδές/ έρευνα, βλέπουν πως αυτές οι σιχαμερά κομπλεξικές βλαχομπαροκ ατάκες θείτσας του τύπου «εμείς πότε θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη, κελ ντεκαντάνς, να είμαι εγώ, αυτή η ανώτερη μορφή ζωής, στην απολίτιστη Ελλαδίτσα» δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Δεν υπάρχει, σε θέμα γνώσεων, τίποτα να ζηλέψουμε από ένα συνάδελφο του υπόλοιπου κόσμου.

    Η αληθινή δυσφήμιση για το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι το υπουργείο παιδείας που λέει ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους και θέλουν μάνατζερ, τα μέλη ΔΕΠ που σαν φοβισμένα πεντάχρονα, ακολουθούν ότι τους πει το υπουργείο, υποτασσόμενα στο εκάστοτε μαστίγιο και καρότο που αυτό χρησιμοποιεί, και κάτι κομπλεξικοί φοιτητές (κάθε βαθμίδας) που νομίζουν ότι άμα γλύψουν κάποιο συμβιβασμένο μέλος ΔΕΠ, θα βολευτούν σε μια άνετη καρέκλα στο εγγύς μέλλον.

    Η αληθινή δικαίωση για τις καταλήψεις που στήριξα όλα τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται από τους τωρινούς συναδέλφους μου, που εντυπωσιάζονται όταν τους λέω ότι εμείς σαμποτάραμε τη διαδικασία της Μπολόνια γιατί εκτιμούσαμε ότι θα είναι καταστροφή για τα πανεπιστήμια. Γιατί για τα δικά τους πανεπιστήμια, ήταν πράγματι καταστροφή και το είδαν στην πράξη (και με λίγο γκουγκλ, για κριτική της διαδικασίας της Μπολόνια από τον ακαδημαϊκο χώρο π.χ της Γερμανίας- χρόνια μετά την εφαρμογή της, θα δει κανείς ότι αυτά δεν τα βγάζω από το μυαλό μου).
    Δικαίωση, επίσης, θεωρώ το ότι σύσσωμα και ομόφωνα τα πανεπιστήμια εδώ που βρίσκομαι αντιδρούν σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικοποίησης της λειτουργίας τους. Οι νυν καθηγητές μου, μάλιστα, εκτιμούν πως συνολικά, σε παγκόσμιο αλλά, κυρίως, ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό που προωθείται από τις κυβερνήσεις είναι η διάλυση των πανεπιστημίων και της έρευνας μέσω ακριβώς αυτής της επιχειρηματικοποίησης και ιδιωτικοποίησης.
    Όλα αυτά δηλαδή που κάτι μέτριες και γελοίες προσωπικότητες στην Ελλάδα μας παρουσιάζουν ως «καινοτόμο», «σύγχρονο» και «ευρωπαϊκό» και «έτσι το κάνει όλος ο κόσμος», στον υπόλοιπο κόσμο θεωρούνται ήδη χρεοκοπημένα και εν γένει καταστροφικά.

    Υπάρχουν πράγματα εδώ που βρίσκομαι, τα οποία θα ήθελα να δω στην Ελλάδα; Ασφαλώς! (μερικά που έχω πρόχειρα, σε τυχαία σειρά και μόνο σχετικά με το πανεπιστήμιο):
    1. Θα ήθελα το ίδιο εντυπωσιακά χαλαρό ωράριο και ρυθμό εργασίας
    2. Να απαγορεύονται τα αυστηρά ντεντλάιν ως αντι-παιδαγωγικά (!)
    3. Όταν κόβονται φοιτητές στο μάθημα, οι καθηγητές κατηγορούν πρώτα και κύρια τους εαυτούς τους και ψάχνουν πάντα τρόπους να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι
    4. Καλύτερες χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων
    5. Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους διδακτορικούς
    6. Όλοι μιλούν σε όλους στον ενικό (!) και κανείς δε θεωρείται… αυθεντία που δεν μπορείς να αμφισβητήσεις

    Υ.Γ 1: «η Ελλάδα κατατρώγεται από τη γραφειοκρατία»; Σοβαρά; Μια βόλτα έξω θα άλλαζε πολλών τα στάνταρς περί γραφειοκρατίας, ειδικά της εντός των πανεπιστημίων.

    Υ.Γ 2: το δίπλωμα που πήρα πριν μερικά χρόνια από το Π.Κ (και που πολλοί θέλουν εδώ και χρόνια να μας κάνουν να το δούμε ως κάτι το ασήμαντο), πριν ακόμα αρχίσει αυτή η τεράστια κατρακύλα με τα Συμβούλια Διοίκησης κλπ, μου έδωσε 4 job offers στα 10 που διεκδίκησα και- όταν κατάλαβα πως έχει η κατάσταση- μια σχετική άνεση να διαπραγμετεύομαι με καλύτερους όρους την εργασία μου. Για να δούμε, όταν θα κάνουν τα πανεπιστήμια κολλέγια, τι θα λέει τότε δίπλωμα; Βέβαια, τότε, θα μυρίζει πιο έντονα «ευρώπη» σε κάτι εξευγενισμένες μυτούλες, αλλά στην πραγματική ζωή θα βρωμάει υποτέλεια, ραγιαδισμό και απονεκρωμένη πληροφορία (σε καμία περίπτωση γνώση).

    Υ.Γ 3: επειδή ξέρω πολύ καλά πως λειτουργεί η «αντιπαράθεση» από το ίντερνετ, ειδικά, μάλιστα, όταν αυτή γίνεται π.χ. μεταξύ εμού και ατόμων σαν τον μεταπτυχιακό (το μεταπτυχιακό είναι στην γρυσπολακιστική επιστήμη μήπως;) από πάνω, λέω από τώρα πως σε βλακείες του στυλ «άμα ήταν τόσο καλά στην Ελλάδα εσύ γιατί έφυγες» και τα συναφή δεν απαντάω. Και γενικά, επειδή δεν είμαι με αυτή την καρικατούρα «δημοκρατίας» και «ανεξιγνωμίας» που πολλοί τοποθετούν σαν γαρνιτούρα σε ότι ψευδό-ιδεολογικά και ψευδο-φιλοσοφικά αποφάγια και ξερετά μας σερβίρουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δε θα μπω σε ό,τι «διάλογο» μου φανεί στημμένος προς άγρα εντυπώσεων.

    Μπράβο σε όσους αντιστέκονται στη διάλυση και τον ξεπεσμό, όπως τα παιδιά στο άρθρο.

    Με τιμή, χωρίς αντίτιμο,
    ένας αιωνίως φοιτητής

  3. Αρχικά να σε ευχαριστήσουμε για το σεντόνι.. φίλε «ένας αιωνίως φοιτητής».

    Δεύτερον, δεν ανήκω σε καμιά γρυσπολακική φατρία που θες να με εντάξεις με το έτσι θέλω. Ούτε καν στο τμήμα του είμαι (άλλα έτσι συνηθίσατε εσείς να κάνετε τόσα χρόνια – οι «επαναστάτες» – ή είναι κάνεις μαζί σας ή είναι στη λάθος πλευρα)

    Τρίτον, αν το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορούσε να χρηματοδοτήσει το διδακτορικό σου, θα έφευγες?? Αλλά εδώ έκανες καταλήψεις, έχοντας την οικονομική ευχέρεια να πας μετά έξω για σπουδες. Οκ, αποδεικνύεις αυτό ακριβώς είπα πριν και ας μην απαντήσεις, ο κόσμος καταλαβαίνει.

    Τέταρτον, εκεί τολμάς να πας να κάνεις κατάληψη το πανεπιστήμιο, ή μόνο εδώ στα Χανιά έκανες τον τσάμπα μάγκα? Το πανεπιστήμιο πρέπει να μένει ανοικτό. τελεία και παύλα.

    Πέμπτον και τελευταίο, επιτρέπεται το πολυτεχνείο μέχρι τώρα να μην μπορεί να εκμεταλευτεί την περιουσία του (ροσα νερα/ παπαδοπετρο) προς όφελος των φοιτητών? Ξέρεις ποσες ΕΣΤΙΕΣ μπορουσε να εξασφαλίσει για φοιτητές? Αυτά γίνονται εφικτά με τον οργανισμο φιλε μου. Αλλά ξέχασα… το κρατος να ερθει να μεριμνήσει…

    Ασε εμάς που μείναμε να παλέψουμε να στηρίζουμε την αλλαγή, εσυ περίμενε να παρελάσει ο κοκκινος στρατός απο τα δικαστήρια για να αλλάξει το σκηνικο…

    Καλά να περνάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook