Ένα χρόνο έμεινε στη φυλακή ο Πιστόριους | «Ευτυχής» δηλώνει η οικογένειά του

ένα-χρόνο-έμεινε-στη-φυλακή-ο-πιστόριο-296695

 

O Όσκαρ Πιστόριους αποφυλακίστηκε με αναστολή σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) σχεδόν έπειτα από ένα χρόνο παραμονής του στη φυλακή μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση πέντε χρόνων για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013.

Ο Νοτιοαφρικανός Ολυμπιονίκης και Παραολυμπιονίκης θα πρέπει ωστόσο να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον κράτηση.

Ο Πιστόριους καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια αφού πυροβόλησε με σφαίρες 9 χιλιοστών μέσα από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου του σπιτιού του, στις 14 Φεβρουαρίου 2013, σκοτώνοντας το μοντέλο Στέενκαμπ.

Οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι φόνος, επειδή ο Πιστόριους όφειλε να γνωρίζει πως το πρόσωπο που βρισκόταν κλειδωμένο πίσω από την πόρτα μπορούσε να σκοτωθεί. Η έφεση θα εξεταστεί στις 3 Νοεμβρίου.

Η εισαγγελία θα υποστηρίξει ότι ο δικαστής που δίκασε την υπόθεση παρερμήνευσε τμήματα του νόμου. Μία καταδίκη για φόνο προβλέπει κατώτερη ποινή κάθειρξης τα 15 χρόνια. Την έφεση θα εξετάσουν πέντε δικαστές, οι οποίοι είτε θα την απορρίψουν, είτε θα ζητήσουν επανάληψη της δίκης ή θα καταδικάσουν οι ίδιοι τον Πιστόριους για φόνο, εκτιμούν νομικοί.

Ο 28χρονος Πιστόριους θα παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό στο σπίτι του θείου του Άρνολντ, σε ένα πλούσιο προάστιο της πρωτεύουσας Πρετόρια.

Κατά την αποφυλάκισή του ο δρομέας αιφνιδίασε τα μέσα ενημέρωσης καθώς αναμενόταν να αποφυλακιστεί αργότερα σήμερα Τρίτη αλλά η διεύθυνση σωφρονιστικών υπηρεσιών κατέστησε σαφές ότι οι σωφρονιστικές αρχές της φυλακής Kgosi Mampuru II–πρώην Κεντρικής Φυλακής της Πρετόρια– ενήργησαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουν να συγκεντρωθούν δημοσιογράφοι στην είσοδό της.

Ο Πιστόριους, ο οποίος είναι ακρωτηριασμένος και στα δύο του πόδια, από το γόνατο και κάτω, από την παιδική του ηλικία, αποφυλακίστηκε σύμφωνα με τον νοτιοαφρικανικό νόμο που προβλέπει ότι οι κρατούμενοι, οι οποίοι θεωρούνται ακίνδυνοι, εκτίουν μόνο το ένα έκτο της ποινής τους στη φυλακή.

Οι συνθήκες της αποφυλάκισής του με αναστολή προβλέπουν ότι ο αθλητής, ο οποίος είναι λάτρης των όπλων, θα πρέπει να υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία και δεν του επιτρέπεται να έχει στην κατοχή του όπλο.

Η πιο προηγμένη οικονομία της Αφρικής έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων.

«Θα μπορούσε να μην έχει κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά ήταν ένα ακόμη περιστατικό Νοτιοαφρικανής που δολοφονείται από σύντροφό της και δεν θεωρώ ότι ο χρόνος που πέρασε στη φυλακή αντανακλά την βαρύτητα είτε του εγκλήματος, είτε της επιδημίας βίας εις βάρος γυναικών», δήλωσε η Λουίζ Φερέιρα, φεμινίστρια, ακτιβίστρια και συγγραφέας.

Η οικογένεια του θύματος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την ποινή που του επιβλήθηκε και τον Αύγουστο αμφισβήτησε δημοσίως την ετυμηγορία.

Η Τάνια Κόεν, μία από τις δικηγόρους της οικογένειας Στέενκαμπ, η οποία ήταν αντίθετη στην πρόωρη αποφυλάκιση, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό SABC: «Τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή τους. Η Ρίβα δεν πρόκειται να επιστρέψει».

Πηγή: Protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook