Ένας Χανιώτης φωτογραφίζει τους… σιωπηλούς μάρτυρες της πόλης | Photos

ένας-χανιώτης-φωτογραφίζει-τους-σιω-646633

Είναι πάντα εκεί, πάντα στην άκρη. Σιωπηλοί, δεν τους παρατηρούμε ποτέ. Δεν ασχολούμαστε ποτέ μαζί τους. Δεν μας ενοχλούν. Μάρτυρες, γιατί είναι αυτόπτες στα πιο απίθανα σημεία. Επίσης μάρτυρες, γιατί περνούν μαρτυρικές στιγμές από τους διάφορους χαριτωμένους τετράποδους μάγκες, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους δίποδους καλύτερους φίλους τους, εκείνοι τους παρατηρούν για τα καλά!

Τους περιεργάζονται, τους μυρίζουν, τους γεμίζουν με σάλια και στο τέλος τους καταβρέχουν. Καταβρέχουν εκείνους, οι οποίοι είναι προορισμένοι για να καταβρέχουν. Ειρωνικό δεν είναι; Και παρόλο που καταβρέχονται παραμένουν σιωπηλοί. Και για καλό μας, καλά είναι να παραμένουν έτσι. Δεν τους θέλουμε ομιλούντες και καταβρέχοντες. Αν συμβαίνει αυτό, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Θέλουμε να ξέρουμε ότι υπάρχουν και ότι λειτουργούν, αλλά ευχής έργο να μην τους χρειαστούμε ποτέ…

Ο λόγος για τους πυροσβεστικούς κρουνούς που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης, δίπλα μας περνάμε από δίπλα τους χωρίς να τους δίνουμε σημασία… Αυτό έκανε όμως ο ταλαντούχος Χανιώτης φωτογράφος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μας τους παρουσιάζει μέσα από τη δική του φωτογραφική ματιά..

Όπως επισημαίνει ο φωτογράφος: «Παρόλο που βομβαρδίστηκε και κάηκε αρκετές φορές στη μακρόχρονη ιστορία της, η παλιά πόλη των Χανίων θεωρείται από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου. Σε διάφορα σημεία ο ταξιδιώτης μπορεί να συναντήσει δείγματα όλων των πολιτισμών που πέρασαν από αυτήν. Ενετικού, Οθωμανικού, Αραβικού, Εβραϊκού. Λιθόστρωτα στενά δρομάκια, σκαλοπάτια, ακόμα πιο στενά μπαλκόνια»

«Εκατοντάδες μόνιμοι κάτοικοι στοιβαγμένοι στα πέτρινα και ξύλινα μεσαιωνικά κτίρια με τα μικροσκοπικά δωμάτια, τα χαμηλά ταβάνια, τα μικρά παράθυρα, τις δύσκολες εσωτερικές σκάλες. Χιλιάδες επισκέπτες να περιφέρονται, να διαμένουν στα καλαίσθητα μπουτίκ ξενοδοχεία, να γευματίζουν ή να πίνουν τον καφέ τους, να απολαμβάνουν το ποτό τους στα μπαράκια. Αλίμονο, αν δεν υπήρχαν οι σιωπηλοί μάρτυρες. Η γραφική αυτή πόλη θα ήταν μία ωρολογιακή βόμβα.

Έχω ζήσει στα Χανιά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και τριγυρνάω στα στενά της Παλιάς Πόλης σχεδόν καθημερινά. Αν με ρωτήσει κάποιος τι μου αρέσει πιο πολύ σε αυτήν, θα απαντήσω χωρίς δεύτερη σκέψη: «Οι πυροσβεστικοί κρουνοί»…

Θαυμάστε!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook