Ένας Χανιώτης έμπορος γράφει… Τα τοπικά μαγαζιά, είναι τα δικά μας, τα δικά σας μαγαζιά

ένας-χανιώτης-έμπορος-γράφει-τα-τοπι-313362

Οι γιορτές έρχονται, χαρούμενα πρόσωπα τριγυρνούν στους δρόμους, παιδάκια κρατούν μπαλόνια, οι βιτρίνες είναι στολισμένες και όλοι φορούν τα γιορτινά τους πρόσωπα για να ξεχαστούν από τις δυσκολίες και να παραδοθούν στην εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Γράφει ο Πάνος Μπαρμπόπουλος*

mparmpopoulos

Όμορφες πραγματικά εικόνες που κάνουν όλους μας να νιώθουμε διαφορετικά με όλη αυτή τη θετική ενέργεια να διαχέεται παντού. Τα μαγαζιά όλων των εμπόρων νέων και μεγαλύτερων είναι στολισμένα και περιμένουν με αγωνία τους καταναλωτές δηλαδή τον συγγενή, τον γείτονα, τον Χανιώτη, να τους επισκεφθούν και με τα ελάχιστα διαθέσιμα χρήματά τους να αγοράσουν κάτι για τα παιδιά τους τα εγγόνια τους, τα βαφτιστήρια τους, τους εορτάζοντες, την οικογένεια τους…

Η αγωνία μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερο το άγχος των εμπόρων που βλέπουν σαν τελευταία ευκαιρία τις γιορτινές αυτές μέρες να βγάλουν τα «σπασμένα» μιας ολόκληρης χρονιάς. Ο προβληματισμός ακόμα μεγαλύτερος βλέποντας κάθε χρόνο χιλιάδες συμπολίτες μας να κατευθύνονται στις πολυεθνικές εταιρείες και να ψωνίζουν κάθε λογής πράγματα είτε τα έχουν πραγματικά ανάγκη είτε όχι.

Η παγκοσμιοποίηση έφερε αυτά τα τεράστια πολυκαταστήματα σταδιακά στην πόλη μας και πλέον είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι, έχουν καταφέρει να πάρουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς από την ήδη κατακερματισμένη αγορά. Σε αυτήν την αγορά καλώ όλους τους καταναλωτές πριν βγουν για ψώνια να αναρωτηθούν και να σκεφθούν πως η κοινωνική συνοχή είναι μια  αλυσίδα  που δεν μπορεί να διαρραγεί αν όλοι οι κρίκοι της είναι σφιχτά δεμένοι…

Οι κρίκοι της είμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι έμποροι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι άνεργοι, όλοι όσοι ζούμε και προσπαθούμε σε αυτόν τον τόπο να κάνουμε κάτι καλύτερο. Οι πολυεθνικές εταιρείες έρχονται σε αυτή την αλυσίδα σαν δαμόκλειος σπάθη σπάζοντας τους κρίκους ή προσπαθώντας τουλάχιστον, απομακρύνοντας τους καταναλωτές δηλαδή τους δικούς μας ανθρώπους από τα τοπικά μαγαζιά.

Τα τοπικά μαγαζιά που βοηθούν με κάθε ευκαιρία τα συσσίτια και τις κοινωνικές δομές της πόλης μας με ρούχα, τρόφιμα, παπούτσια και κάθε λογής προϊόντα που κάποιοι άποροι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη.

Που κάνουν δώρα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σχολείων, σωματείων και χορηγούν χρήματα ή εμπορεύματα για την εξυπηρέτηση όλων αυτών.

Που βοηθούν τα παιδάκια μας στα κάλαντα πάντα με χαμόγελο και όχι απρόσωπα.

Που πάντα περιμένουν να εξυπηρετήσουν τον καταναλωτή με χαμόγελο και ευγένεια λέγοντας και μια κουβέντα και ένα αστείο παραπάνω όταν χρειάζεται καθότι δεν έχουν κανόνες σοβαροφάνειας και καθωσπρεπισμού.

Που πληρώνουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν ή τουλάχιστον προσπαθούν σε μεγάλο βαθμό χωρίς να φοροδιαφεύγουν μέσα από τριγωνικές συναλλαγές ή άλλα τέτοια τερτίπια.

Που απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με σεβασμό στην προσωπικότητά τους την διαφορετικότητά τους χωρίς καλούπια συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης.

Που αντιμετωπίζουν τον εργαζόμενό τους σαν συνεργάτη και όχι σαν υπάλληλο.

Που επιστρέφουν τα χρήματα στην τοπική κοινωνία κρατώντας και δυναμώνοντας τους κρίκους της αλυσίδας της κοινωνικής συνοχής. Αυτές είναι οι τοπικές επιχειρήσεις και αυτός είναι ο ρόλος που έχουν στην τοπική κοινωνία.

Πριν λοιπόν βγείτε στην αγορά, πριν βιαστείτε να παραγγείλετε κάτι από το internet κάντε μια βόλτα στα τοπικά καταστήματα, κάντε μια έρευνα αγοράς, ζητήστε μια καλύτερη τιμή στο ταμείο, και αποδείξτε έμπρακτα ότι και εσείς συμβάλετε στην ενδυνάμωση των κρίκων της κοινωνικής συνοχής. Γιατί τα τοπικά μαγαζιά, είναι τα δικά μας-δικά σας μαγαζιά…

*MSc in Retail management, έμπορος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook