Ένας στους δύο επαγγελματίες δεν πληρώνει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ

ένας-στους-δύο-επαγγελματίες-δεν-πληρ-105969

oaee_527_355Στα 7,4 δισ. ευρώ έχουν φθάσει πλέον οι απλήρωτες εισφορές στον ΟΑΕΕ καθώς ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες έχει κάνει στάση πληρωμών και δεν καταβάλλει τις εισφορές του.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013 οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό τίθεται πλέον ευθέως θέμα βιωσιμότητας του προβληματικού Ταμείου, του οποίου το έλλειμμα φέτος αναμένεται να φθάσει τα 720 εκατ. ευρώ.

Σε μία νέα προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με «Τα Νέα», προωθεί νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς η ισχύουσα δεν είναι αποδοτική. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στη ρύθμιση Νέα Αρχή έχουν υπαχθεί μέχρι τώρα μόνο 25.771 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ για την πάγια ρύθμιση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 23.642.

Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλω΄ν που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 ώστε να μπορούν χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση της Νέας Αρχής των 35 (και πλέον) δόσεων. Παράλληλα θα δίνεται το δικαίωμα σε όσους χρωστούν στα Ταμεία, κυρίως στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, εισφορές του 2013 να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, άρα θα καταβάλλουν μικρότερο αντίτιμο σε μηνιαία βάση.

 

Πηγή: newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook