Ένας Κρητικός σεφ μαγειρεύει για τον Ομπάμα και γίνεται talk of the town στη Νέα Υόρκη

ένας-κρητικός-σεφ-μαγειρεύει-για-τον-ο-85505

psilakis1H ελληνική γαστρονομία θριαμβεύει στη Νέα Υόρκη χάρη σε έναν Κρητικό! Ο 45χρονος Μιχάλης Ψυλλάκης έχει τρελάνει τους Αμερικανούς, τους γευσιγνώστες αλλά και τον Ομπάμα, καθώς είναι ο πρώτος εξωτερικός σεφ που κάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να αναλάβει το δείπνο που παρέθεσε για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Το μενού σε εκείνο το δείπνο είχε τόνο με φέτα, τουρσί και κομματάκια από πεπόνι, μουσακά, κουνέλι με σαλιγκάρια, τραχανά με χαλούμι, ψητό χταπόδι με μανιτάρια, μάραθο και πράσο, αρνίσιο γύρο με τζατζίκι.

mp8Έχει έντονες μνήμες από την παιδική του ηλικία, «από τα κεφτεδάκια της μητέρας μου και τα λουκάνικα με ντομάτα και πιπεριά της θείας μου!», δηλώνει. «Τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής μου τρώγαμε οικογενειακά κάθε βράδυ. Οι γονείς μου άνοιγαν το σπίτι μας τουλάχιστον δέκα φορές το χρόνο, ψήνοντας αρνιά και φτιάχνοντας παραδοσιακές ελληνικές συνταγές για περισσότερους από 200 συγγενείς, φίλους και γνωστούς».

mp7Σε αυτές τις γεύσεις «πάτησε» ο κ. Ψυλλάκης για να δημιουργήσει τα μοντέρνα πιάτα που πολύ γρήγορα κέρδισαν την «υψηλή κοινωνία» της Νέας Υόρκης. Σήμερα, τα δύο ιδιόκτητα εστιατόρια στο Μανχάταν, το «Ανθός» και το «Κέφι», προσέλκυσαν ήδη για τρίτη χρονιά χιλιάδες κόσμου, που έσπευσαν να γευτούν τη «διαφορετική» ελληνική κουζίνα. «Ο Ψιλάκης επαναπροσδιόρισε με τρόπο μεγαλοφυή την ελληνική μαγειρική στην Αμερική», έγραψαν οι κριτικοί.

mp6Γνωστά αμερικανικά περιοδικά γαστρονομίας τον βράβευσαν πέρυσι ως «τον καλύτερο σεφ της χρονιάς» στη Νέα Υόρκη. Ο Μιχάλης Ψιλάκης έχει αποκτήσει πολλές από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο των τροφίμων στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στη σκηνή της γαστρονομίας. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Food & Wine’s Best New Chef and Bon Appetit’s Chef of the Year, ήταν υποψήφιος για A-List Chef από την Bravo TV ενώ το πολυτελές ελληνικό εστιατόριό του που ονομάζεται «Anthos» ήταν υποψήφιο για το βραβείο James Beard Award στην κατηγορία «καλύτερο νέο εστιατόριο». Ήταν επίσης Chef της χρονιάς από το περιοδικό Esquire ενώ το εστιατόριό του βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin και καταχωρήθηκε τρίτο στη λίστα των 10 καλύτερων νέων εστιατορίων από το The New York Times.

mp5Το τελευταίο του απόκτημα, η MP Taverna, δεν έχει καμία σχέση όπως βλέπετε στις φωτογραφίες με την παραδοσιακή ταβέρνα, προσφέρει δε πρωτότυπα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. Όπως γράφουν οι New York Times «Η ΜP Taverna προσφέρει ένα δεύτερης γενιάς όραμα μιας Αμερικής όπου οι ελληνικές γεύσεις έχουν πλεχτεί μέσα στο υφαντό της αμερικανικής κουζίνας ώστε θα μπορούσαν και οι Έλληνες σεφ να ενταχθούν στην αμερικανική γαστρονομία με τον τρόπο που εντάχθηκε το ελληνικό γιαούρτι. H περιγραφή των γεύσεων συμπεραίνει ότι δεν θα νιώσει την ανάγκη να διαλογιστείς πάνω από το πιάτο αλλά κυριολεκτικά να το γκρεμίσεις με το πιρούνι σου».

mp1Το μενού (μεταξύ άλλων) περιλαμβάνει ζουμερό χταπόδι με φασόλια μαυρομάτικα, πικάντικα λουκάνικα από κρέας αρνιού, χρυσά φιλέτα μπακαλιάρου με βελούδινη σκορδαλιά και γλυκόξινη σως ντομάτας. Ξεχωρίζει και η ενημερωμένη λίστα με υπέροχα επώνυμα ελληνικά κρασιά.

mp2

 

mp4

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook