Έλεγχος θυμού | Δείτε πως να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας!

έλεγχος-θυμού-δείτε-πως-να-διατηρήσετ-209464

thumosΈχετε κολλήσει στην κίνηση και σας έχει πιάσει πονοκέφαλος. Τσακωθήκατε με το σύντροφό σας και θέλετε να ξεσπάσετε όπου βρείτε. Σας έκανε παρατήρηση ο προϊστάμενός σας και σας έχει ανέβει το αίμα το κεφάλι.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην καθημερινότητά του και που αν δεν διαχειριστεί με σωστό τρόπο, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του και στις σχέσεις του με τους άλλους.

Οι εκρήξεις θυμού είναι απόρροια της αύξησης της αδρεναλίνης και μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση των παλμών και της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του ρυθμού αναπνοής κ.ά.

Κάντε ένα διάλειμμα: Η κλασική και αποτελεσματική μέθοδος είναι το μέτρημα μέχρι το 10. Πριν αντιδράσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αφήστε το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ σας. Το διάστημα αυτό θα σας βοηθήσει να εκτονωθείτε και να σκεφτείτε ψυχραιμότερα.

Εκφραστείτε ελεύθερα: Αφού σιγουρευτείτε ότι σκέφτεστε καθαρά, εκφράστε αυτό που θέλετε με σίγουρο και ήρεμο τρόπο.

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε: Όταν είστε έτοιμοι να εκραγείτε από θυμό, είναι βέβαιο ότι θα πείτε πράγματα για τα οποία θα μετανιώσετε στη συνέχεια. Αφήστε λίγη ώρα για να σκεφτείτε πριν πείτε οτιδήποτε και επιτρέψτε και στους άλλους που εμπλέκονται στο «πρόβλημα» να κάνουν το ίδιο.

Κάντε focus στο πρόβλημα: Μην αναλώνεστε στην κριτική και την επίρριψη ευθυνών που μπορεί να σας γυρίσουν μπούμερανγκ. Εστιάστε στο πρόβλημα και στις πιθανές λύσεις.

Ασκηθείτε: Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει εκτόνωση. Πηγαίνετε έναν περίπατο ή για τρέξιμο. Η φυσική δραστηριότητα διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να σας βοηθήσουν να είστε πιο χαλαροί κι ευτυχισμένοι.

Μην κρατάτε κακία: Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να κρατάει θυμό, κακία και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Συγχωρήστε αυτόν που θεωρείτε ότι σας πλήγωσε και θα διαπιστώσετε ότι θα νιώσετε καλύτερα.

Απευθυνθείτε στους ειδικούς: Αν έχετε συχνά εκρήξεις θυμού ή διαπιστώνετε ότι βγαίνετε εύκολα εκτός ελέγχου, είναι χρήσιμο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Μπορείτε να δοκιμάστε συμβουλευτική ή ατομικά μαθήματα διαχείρισης θυμού.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook