Έλεγχοι τελωνειακών στον Αγροτικό Αύγουστο | Στο στόχαστρο το ρακόμελο και η τσικουδιά

έλεγχοι-τελωνειακών-στον-αγροτικό-αύ-83194

tsikoudiaΣε ελέγχους για εμπόριο τσικουδιάς και ρακόμελου από παραγωγούς που δεν έχουν βγάλει άδεια απόσταξης και δεν έχουν καταβάλει φόρο στο Τελωνείο προχωρά το Τελωνείο και η Χημική Υπηρεσία Χανίων, που προχθές πραγματοποίησαν έρευνα και στην έκθεση ‘Αγροτικός Αύγουστος’.

Όπως ανέφερε στα ‘Χ.Ν.’ ο διευθυντής του Τελωνείου Χανίων κ. Γιάννης Βουτσαδάκης «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ελέγχους και σε παρεμβάσεις επειδή παρατηρήσαμε ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου της διακίνησης τσικουδιάς που δεν έχει νομότυπα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα στην έκθεση ‘Αγροτικός Αύγουστος’, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, βλέπουμε παραγωγούς να πηγαίνουν μέσα από επίσημες εκδηλώσεις – διοργανώσεις και να διαθέτουν προϊόντα που δεν είναι νομότυπα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βουτσαδάκη, προχθές υπάλληλοι του Τελωνείου και της Χημικής Υπηρεσίας Χανίων προχώρησαν σε έρευνα στην έκθεση ‘Αγροτικός Αύγουστος’ κάνοντας συστάσεις, ενώ διένειμαν στους παραγωγούς ενημερωτικό υλικό για την παραγωγή και παρασκευή αλκοολούχων ποτών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν είναι όλοι οι παραγωγοί παράνομοι, αλλά δεν είναι και όλοι νομότυποι».

Πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τελωνείου Χανίων, τα πρόστιμα για εμπόριο μη νομότυπων αλκοολούχων ποτών είναι ‘βαρύτατα’ και κυμαίνονται από 500 ευρώ έως και 5.000 ευρώ. «Υπάρχει άνισος ανταγωνισμός. Ένας μικρός αμπελουργός, αποσταγματοποιός (διήμερος) έρχεται και βγάζει άδεια απόσταξης από το Τελωνείο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο που είναι οι μήνες απόσταξης, μπορεί και έχει δικαίωμα να διαθέτει την τσικουδιά σε γυάλινα μπουκάλια. Απαιτείται όμως να έχει βγάλει άδεια απόσταξης από το Τελωνείο και να πληρώσει 0,59 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο τσικουδιάς ως φόρο τσικουδιάς στο Τελωνείο. Ο ποτοποιός πληρώνει 10 φορές παραπάνω φόρο», ανέφερε ο κ. Βουτσαδάκης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χημικής Υπηρεσίας Χανίων και της Διεύθυνσης Τελωνείου Χανίων, σε έρευνα της αγοράς διαπιστώθηκε ότι κυκλοφορούν διάφορα δήθεν παραδοσιακά ποτά από απόσταγμα στεμφύλων μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) με ονόματα ηδύποτα, liqueur, ρακόμελο κ.λπ.».

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιείται στους παραγωγούς, παρασκευαστές, αλλά και το καταναλωτικό κοινό, σχετικά ότι:

  • Το απόσταγμα μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι το προϊόν απόσταξης στεμφύλων από αμπελοκαλλιεργητές ή παραγωγούς άλλων επιτρεπομένων υλών με απλούς χάλκινους άμβυκες μετά από ειδική άδεια που χορηγεί το Τελωνείο Χανίων. Το προϊόν αυτό διατίθεται στην κατανάλωση χύμα σε γυάλινα δοχεία χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή, παρασκευή και επεξεργασία αλκοολούχων ποτών (ηδύποτων, liqueur και άλλων αλκοολούχων ποτών).
  • Το προϊόν που διατίθεται εμφιαλωμένο είναι απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής που παράγεται μόνο από αποσταγματοποιούς και όχι διήμερους και το οποίο μπορεί να φέρει τις παραδοσιακές επωνυμίες ‘τσίπουρο’ ή ‘τσικουδιά’.
  • Δικαίωμα παρασκευής αλκοολούχων ποτών έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ποτοποιοί, οι οποίοι κατέχουν ειδικά εργοστάσια ποτοποιίας, ‘ποτοποιεία’, τα οποία λειτουργούν δυνάμει αδείας ασκήσεως επαγγέλματος και με χρησιμοποίηση μόνο ουδέτερης αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.
  • Η μη νόμιμη παρασκευή και επεξεργασία αλκοολούχων ποτών συνεπάγεται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Για κάθε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά περίπτωση στο Τελωνείο Χανίων, τηλ.: 2821080065 και τη Χημική Υπηρεσία Χανίων, τηλ.: 2821042504.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook