Έκρηξη οργής στην Τουρκία

έκρηξη-οργής-στην-τουρκία-67314

toyrkia epeisodiaΣυνεχίζονται για πέμπτη μέρα οι συγκρούσεις στους δρόμους της Τουρκίας, με τους διαδηλωτές να μην κάνουν πίσω και τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει στη σκληρή στάση. Πρόκειται για ένα εύρος επεισοδίων πρωτόγνωρο για τη γειτονική χώρα, ενώ χθες καταγράφηκαν και οι πρώτοι δύο θάνατοι από τις πολυήμερες συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους χίλιους, ενώ τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεκρός διαδηλωτής στην Τουρκία

Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο για τη βία που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι αστυνομικοί κατά των διαδηλωτών. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το θέμα. «Μας ανησυχούν τα δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση υπέρμετρης βίας από την τουρκική αστυνομία. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί μια σε βάθος έρευνα για τα περιστατικά αυτά και θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας», είπε ο Κέρι.

Να γίνει έρευνα για τη βία της αστυνομίας

Έρευνα για τις πράξεις βίας ζήτησε και ο Λευκός Οίκος, μέσω του εκπροσώπου του, Τζέι Κάρνεϊ, ο οποίος τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για κάποιες από τις αντιδράσεις της Αστυνομίας. «Ασφαλώς αναμένουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση», σημείωσε.

Σε καυστική δήλωση σχετικά με την αντιμετώπιση των διαδηλωτών από τους αστυνομικούς προχώρησε και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες. Τη λύπη της για την «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία εξέφρασε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Καταγγελίες για αστυνομική βία υπήρξαν και κατά τη χθεσινή ημέρα, καθώς αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για χρήση δακρυγόνων κατά περίπου χιλίων διαδηλωτών, στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι. Εκατοντάδες διαδηλωτές – κυρίως φοιτητές – συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του πρωθυπουργού, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Τη νύχτα, οι αστυνομικοί έκαναν και πάλι χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε πλατείας της πόλης Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, ως απάντηση στις δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκλαμβάνεται η τοποθέτηση του προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι κάτι που προκύπτει με τη λαϊκή βούληση, αλλά δεν σημαίνει μόνο κάλπες. Είναι πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις να εκφράζονται με διάφορους τρόπους και εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζει ότι οι διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από εξτρεμιστές, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τη στάση της προκαλεί τους πολίτες. Επίσης, απέρριψε τις διαμαρτυρίες λέγοντας ότι αποτελούν το έργο των εχθρών του, οι οποίοι ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την επιτυχία του κόμματός του, το οποίο έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογές. «Αυτές είναι διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία», δήλωσε ο Ερντογάν πριν από την αναχώρησή του για τη Βόρεια Αφρική. «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς που βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», είπε.

Γκιουλ: Εχουν ληφθεί τα απαραίτητα μηνύματα από τις διαδηλώσεις

Εξάλλου, με πτώση 10,47% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των επεισοδίων που «μαστίζουν» τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Το Χρηματιστήριο είχε ανοίξει το πρωί με πτώση -6,43 του γενικό δείκτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μετά τα -14,22% και -18,11% στις 19 και 21 Φεβρουαρίου 2001 – κατά την μεγάλη οικονομική κρίση που είχε πλήξει τη χώρα την περίοδο εκείνη – και το -12,49% που είχε σημειωθεί στις 3 Μαρτίου 2003, όταν η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν είχε εγκρίνει τη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για τις ανάγκες της εισβολής στο Ιράκ.

 

Πηγή : real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook