Έκλεψαν τα τάματα στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη στη Χάλκη

έκλεψαν-τα-τάματα-στο-μοναστήρι-του-αϊ-571640

Άγνωστοι δράστες έκλεψαν τα χρυσά τάματα από την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Αλάργα στο ομώνυμο μοναστήρι στο νησί της Χάλκης.

Η διάρρηξη ανακαλύφθηκε χθες το πρωί, όταν ο άνθρωπος που φροντίζει τη μονή άνοιξε την πόρτα του μοναστηριού και διαπίστωσε ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν κατεβάσει την εικόνα από τη θέση της και αφαίρεσαν όλα τα χρυσά τάματα, ανυπολόγιστης αξίας, τα οποία αφιέρωσαν στον Άγιο Ιωάννη προσκυνητές από όλο τον κόσμο ενώ αφαίρεσαν και τα χρήματα από το παγκάρι.

Όταν ο άνθρωπος που φροντίζει τη μονή επιχείρησε χθες το πρωί να ανοίξει την πόρτα, διαπίστωσε ίχνη παραβίασης και παρά την προσπάθεια που κατέβαλε, η πόρτα δεν άνοιγε. Μαζί με την Αστυνομία κλήθηκε και ένας μαραγκός ο οποίος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα του μοναστηριού και τότε αποκαλύφθηκε τι ακριβώς είχε συμβεί.

Από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες, ενώ έφτασε και η Σήμανση στο νησί, για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων των δραστών και την επιστροφή στη μονή των χρυσαφικών, που πιστοί εναποθέτουν με ευλάβεια στην εικόνα του Αγίου Ιωάννη εδώ και πολλά χρόνια.

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο νησί, που σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να εορτάσει την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννου του Βαπτιστού. Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστούς από κάθε γωνιά του κόσμου και φέτος θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά της διάρρηξης.

Όπως δήλωσε στη «Δημοκρατική» ο δήμαρχος Μιχάλης Πατρός, εκτιμάται ότι η διάρρηξη έγινε τη νύχτα προς ξημερώματα της 10ης Αυγούστου από δράστη ή δράστες που είχαν δικό τους μέσον, έφτασαν στη μονή, την οποίαν διέρρηξαν και διέφυγαν τις πρωινές ώρες με ένα από τα καραβάκια ή το πλοίο της γραμμής.

«Οποίος ή όποιοι έκαναν αυτή την πράξη γνώριζαν ότι η εικόνα του Αγίου ήταν γεμάτη χρυσά τάματα. Θα πρέπει να είχαν επισκεφθεί προηγουμένως το μοναστήρι και να σχεδίασαν την διάρρηξη βλέποντας τα πολλά και πολύτιμα τάματα. Εύχομαι ο Αϊ Γιάννης να κάνει το θαύμα του, να εντοπιστούν οι δράστες και να επιστραφούν τα τάματα των πιστών στην θέση τους. Όλο το νησί έχει αναστατωθεί, ενώ ετοιμαζόμαστε, όπως κάθε χρόνο, να γιορτάσουμε την χάρη του και να υποδεχθούμε πατριώτες απ’ όλον τον κόσμο, δυστυχώς είχαμε αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο δήμαρχος.

Το πανηγύρι του του Αϊ Γιάννη του Αλάργα στις 29 Αυγούστου, είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι της Χάλκης και ένα από τα πιο ξακουστά της Δωδεκανήσου. Πρόκειται ουσιαστικά για την εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννου του Βαπτιστού. Το νησί γιορτάζει το πανηγύρι στο ομώνυμο μοναστήρι στις 29 Αυγούστου.

Την παραμονή του πανηγυριού του Αγίου Ιωάννη του Αλάργα στις 28 Αυγούστου, η μονή προσφέρει στους προσκυνητές που καταφθάνουν από τα γύρω νησιά αλλά τους ξενιτεμένους Χαλκίτες, που επιστρέφουν στις ρίζες τους, αρνί από τα μαντριά της ψημένο στο φούρνο με πατάτες ή μακαρόνια καθώς και διάφορα ορεκτικά.

Πηγή: dimokratiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook