Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: Πότε θα χτυπήσει τη Συρία ο δυτικός «συνασπισμός των προθύμων»;

άρχισε-η-αντίστροφη-μέτρηση-πότε-θα-χτ-676368

Αντίστροφη μέτρηση στη συριακή κρίση. Πότε θα χτυπήσει ο δυτικός «συνασπισμός των προθύμων» τη Συρία; Ή μήπως την τελευταία στιγμή θα αποτραπεί η στρατιωτική επέμβαση;

Το γεγονός ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ φέρεται να βρήκε ασφαλές καταφύγιο σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία ενισχύει τους φόβους αεροπορικών επιθέσεων από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα ιρακινής εφημερίδας που αναπαράγουν την τελευταία ώρα πολλά δυτικά ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Συρίας φέρεται να κατέφυγε στη βάση Χμέιμιμ, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης Λατάκια, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «The Baghdad Post».

Γεγονός είναι πάντως ότι, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι άρχισαν να προετοιμάζονται για πιθανή αεροπορική επίθεση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και των Παρισίων,όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ανακοίνωσαν πως δε θα συμμετέχουν σε επικείμενη στρατιωτική επιχείριση κατά της Δαμασκού γεγονός που λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τις ΗΠΑ,τη Βρετανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο «συνασπισμός των προθύμων», όπως τους αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον «Economist», οι σύμβουλοι του Τραμπ ερίζουν για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Στη Βρετανία, η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας,Τερέζα Μέι δέχεται πυρά από τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, για κωλυσιεργία και αδράνεια από την πλευρά του Λονδίνου,το οποίο περιμένει να πάρει «γραμμή» από την Ουάσινγκτον.

Από την άλλη πλευρά, η Συρία προετοιμάζεται για επίθεση. Οι αρχές της Δαμασκού βρίσκονται σε επιφυλακή. Μετά την απειλή του αμερικανικού προέδρου για στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, οι αρχές προετοιμάζονται για μια πιθανή αεροπορική επίθεση. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι πολλές κρατικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, έχουν τεθεί σε επιφυλακή.Δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρει πως,τις τελευταίες ημέρες, η κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας είχε μειωθεί σημαντικά.

Από την πλευρά του, το Παρίσι θέλει να κρατήσει μυστική την απόφαση για πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να κρατήσει μυστική μια πιθανή απόφαση για στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία»,δήλωσε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος La République en Marche, Κριστόφ Καστανέ στα γαλλικά δίκτυα BFMTV και RMC.

Ο Μακρόν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη ότι η Γαλλία έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση. Είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος να αποφασίσει για πιθανή στρατιωτική απεργία και επεσήμανε επαφές με τον αμερικανικό ομόλογό του Donald Trump. Η Macron έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι η χρήση χημικών όπλων είναι για τη χώρα του «κόκκινη γραμμή».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών,Χάικο Μάας τόνισε ότι η «Η Δύση πρέπει να έχει μία ενιαία στρατηγική για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία. Οι συνομιλίες των δυτικών χωρών πρέπει να συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία ζυγίζουν τους πιθανούς κινδύνους ενός στρατιωτικού πλήγματος εναντίον της Συρίας.

«Οι διεθνείς σχέσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται από τη διάθεση ενός ατόμου όταν σηκώνεται το πρωί», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αρκάντι Ντρίκοβιτς, «δείχνοντας» τον Αμερικανό πρόεδρο,Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αξιολογεί τις πληροφορίες και διεξάγει συνομιλίες με τους εταίρους και τους συμμάχους της», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook