Άνοιξη και ποίηση τον Μάρτιο στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες των Χανίων | Πρόγραμμα

άνοιξη-και-ποίηση-τον-μάρτιο-στις-δημο-658717

Ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς μεγάλους φέρνει ο μήνας Μάρτιος στις δημοτικές βιβλιοθήκες των Χανίων που είναι αφιερωμένος στην ποίηση, με εκδηλώσεις με άρωμα… αστρονομίας, οικολογίας, φιλοζωίας και καλεσμένους δημιουργούς την συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη και τον ποιητή Μιχάλη Γκανά.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν στα ΜΜΕ το πρωί της Πέμπτης η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Βαρβάρα Περράκη και η προϊσταμένη των βιβλιοθηκών, Βιβή Χουδαλάκη, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

 

Ξεκινάμε τις εκδηλώσεις μας με το πρόγραμμα:

«Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα!»  Το 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σχεδιάζει για το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 5 μηνών προτείνοντας ένα ξεχωριστό θέμα για κάθε μήνα για παιδιά. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ως μέλος του ΔΕΒ, υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με τα Δημοτικά σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και στις βιβλιοθήκες αναρωτιόμαστε τι είναι ένα ποίημα, αναγνωρίζουμε τους ποιητές από τις λέξεις τους και αναζητούμε τη σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες.

Στόχοι: Αυτό που κυρίως θα αναδειχθεί σε αυτά τα εργαστήρια είναι το δικαίωμα κάθε αναγνώστη να προσλαμβάνει το ποίημα ανάλογα με τις αναγνωστικές του ικανότητες.

Μ’ αυτό τον τρόπο η ποίηση μπορεί να συγκινήσει ένα παιδί: όχι στο επίπεδο της ανάλυσης αλλά στο επίπεδο που θα βάλει σε λειτουργία μέσα του εκείνους τους μηχανισμούς που σε κάποια μαγική στιγμή θα του αποκαλύψουν πως ζει την ίδια του τη ζωή ποιητικά.

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δημοτικού Κήπου, Σούδας , Σταλού.

 Τρίτη 6 Μαρτίου 2018  «Η συνέλευση των ζώων»

Προβολή και συζήτηση της μικρής μήκους ταινίας: «Η συνέλευση των ζώων» του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές Β /θμιας εκπαίδευσης, να συμμετέχουν, να προβληματιστούν, να εκφράσουν  σκέψεις και συναισθήματα,  παρακολουθώντας τη μικρή μήκους ταινία:  «Η συνέλευση των ζώων» του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, σε σενάριο Περικλή Κοροβέση και μουσική  Γιώργου Κουρουπού. Παίζει και τραγουδά ο Σπύρος Σακκάς. Ζωγραφιές: Σπύρος Ορνεράκης.

 Θέμα της εξαιρετικής μικρού μήκους ταινίας είναι ο άνθρωπος, τα ζώα, η γη, το περιβάλλον.  Με τους μαθητές συζητά ο κ. Μανώλης Μπουζάκης, ιδρυτής των εκδόσεων «Γνώση».

Η προβολή της ταινίας, διάρκειας  50 λεπτών,  θα πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα, τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη και ώρα 9π.μ. για το μήνα Μάρτιο, στο χώρο του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.  

Πρώτη συνάντηση Τρίτη 6 Μαρτίου 2018.

  Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, ώρα 6μ.μ.  Παιδική Κήπου

 «Δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!»

Παρουσίαση βιβλίου με θέμα τα δικαιώματα των ζώων. Τα παιδιά θα κληθούν να βοηθήσουν τον Μπαρμπαρόσα, τον σκυλάκο-ήρωα του βιβλίου που βρέθηκε στο δρόμο, από το ζεστό σαλόνι του σπιτιού, να βρει τον δίκιο του!

Αφήγηση, παιχνίδι, μουσική θα συνοδεύσουν το δρώμενο αλλά και γνώση. Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα υπάρχουν! Αρκεί να τους μάθουμε και να διεκδικήσουμε την εφαρμογή τους.

Εμψυχώτρια η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας του βιβλίου και υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF. Μαζί της η κτηνίατρος Μυρσίνη Σβορώνου που θα λύσει τις απορίες των παιδιών σχετικά με την σωστή φροντίδα του ζώου συντροφιάς που έχουν ή που σκέπτονται να αποκτήσουν.

Μια συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων και το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων.

Τρίτη 27 Μαρτίου  & Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δίδουν τη δυνατότητα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν καταξιωμένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Ένας ακόμα τρόπος να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία στα παιδιά και είμαστε σίγουροι  πως για κάθε παιδί υπάρχει ένα βιβλίο που αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του.

Η καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Ελένη Δικαίου καλεσμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, σε ένα εορταστικό διήμερο αφιερωμένο στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου  & Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συνάντηση  με μαθητές δημοτικών σχολείων την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 στο χώρο των Παιδικών Βιβλιοθηκών Δημοτικού Κήπου και Σούδας και την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018  με μαθητές γυμνασίων στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

 Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 « Δύο γυναίκες, δύο θεές»

Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και οι εκδόσεις Καστανιώτη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Χανίων σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη « Δύο γυναίκες, δύο θεές », την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 και ώρα 7.30μ.μ. στο χώρο της Βιβλιοθήκης (Υψηλαντών 30).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μαρίνα Αρετάκη, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων

Βαρβάρα Περράκη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 Παγκόσμια Ημέρας Γυναίκας

«Η συμβολή της γυναίκας στην αστρονομία»

 Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη γιορτή της γυναίκας, ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης τιμά τη συμβολή των γυναικών στις επιστήμες και σας καλούν την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ώρα 7.30μ.μ.  στην παρουσίαση:

 «Η γυναίκα και η συμβολή της στην εξέλιξη στην επιστήμη της Αστρονομίας»

Γυρίζουμε πίσω τον χρόνο 4.300 πριν και αναζητάμε την πρώτη γυναίκα αστρονόμο. Στα βάθη της Μεσοποταμίας και ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας φθάνουμε στο σήμερα και πως η συμβολή αυτών των αξιόλογων επιστημόνων βοήθησαν στην κατανόηση του σύμπαντος.

Παρουσίαση: Χρήστος Σωτηρόπουλος

Κιθάρα-τραγούδι: Χρήστος Κοτσαύτης

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018  «Αγήτρα της σκιάς»

O Δήμος Χανίων & η Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με  τις εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Το βιβλίο»,  σας καλούν στην παρουσίαση της βραβευμένης συλλογής ποιημάτων «Αγήτρα της σκιάς», της συγγραφέως και ποιήτριας Αντωνίας Μποτονάκη, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 7.30μ.μ. στο χώρο της Βιβλιοθήκης, (Υψηλαντών 30).

Για το έργο της  ποιήτριας θα μιλήσουν οι ποιητές: Λεωνίδας Κακάρογλου και Μίνα Δενδρινού.  Αποσπάσματα από το βιβλίο της  θα διαβάσει η ποιήτρια.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη και η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον  Σύνδεσμο Φιλολόγων Χανίων πραγματοποιούν τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018  στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

  • Εισήγηση – Μαρίνα Αρετάκη, δρ νεοελληνικής φιλολογίας
  • Παρουσίαση του βιβλίου του Οδύσσεια – Δήμητρα Λυμπέρη, φιλόλογος
  • Ανάγνωση αποσπασμάτων της Οδύσσειας από τη θεατρική ομάδα του 5ου Γυμνασίου Χανίων
  • Τραγούδια σε στίχους Μ. Γκανά από τους μουσικούς Βιργινία Ντοκάκη, Δημήτρη Κολλιντζά και Ανδρέα Σαλμανή.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των μαθητριών/ών που διακρίθηκαν στον 34ο Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που οργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ο Ποιητής Μιχάλης Γκανάς  συναντά το πρωί της Πέμπτης τους μαθητές και τις μαθήτριες που πήραν μέρος στον 34ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που οργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων,   στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook