Άγκυρα vs Σουλτς για το «όχι» σε ομιλίες Ερντογάν σε Τούρκους στο Αμβούργο

άγκυρα-vs-σουλτς-για-το-όχι-σε-ομιλίες-554747

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν δηλώσεις γερμανών πολιτικών, και ειδικά του υποψήφιου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, κατά των εμφανίσεων του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συγκεντρώσεις οπαδών του στο Αμβούργο στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

«Ξένοι πολιτικοί που καταπατούν τις αξίες μας στις χώρες τους δεν θα πρέπει να έχουν βήμα για προβοκατόρικες ομιλίες στη Γερμανία. Δεν θέλω ο κύριος Ερντογάν, που βάζει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους στη φυλακή στη Τουρκία, να κάνει μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Bild ο Μάρτιν Σουλτς.

«Λάβαμε από χθες (Tετάρτη) ένα επίσημο αίτημα της Τουρκίας, που μας ενημέρωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει στους συμπατριώτες του… δεν το θεωρώ καλή ιδέα», ανέφερε από μεριάς του ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικαλούμενος την ανεπαρκή αστυνόμευση κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Είναι απαράδεκτο να διαθέτουμε στη Γερμανία πλατείες ή μεγάλες αίθουσες για κάποιον που τάσσεται υπέρ ενός καθεστώτος, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις αξίες… τέτοια προπαγάνδα είναι ανεπιθύμητη εδώ πέρα» σχολίασε η επικεφαλής του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Αντεπίθεση από Τσελίκ και τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δυστυχώς οι τελευταίες δηλώσεις ορισμένων γερμανών πολιτικών βρίσκονται για μια ακόμη φορά ακριβώς στη λογική της έννοιας των δύο μέτρων και δυο σταθμών. Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις αυτών των πολιτικών σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολίτες μας στη Γερμανία», έγραψε ο Τσελίκ στο λογαριασμό του στο Τwitter.

«Το δικαίωμα της διαδήλωσης και της πορείας, η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, έχουν καταστεί προϊόν εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης γι’ αυτούς τους πολιτικούς», σημείωσε ο Tσελίκ και πρόσθεσε:

«Κάθε φορά λέμε ότι οι αρχές αυτές ισχύουν για όλους. Ειδικά είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις ενός ανθρώπου που όταν ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εθελοτυφλούσε στις εκθέσεις υπέρ της σεχταριστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στο Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ο Τσελίκ αναφερόμενος στον Μάρτιν Σουλτς.

«Όσοι έχουν ευαισθησία για αυτές τις ελευθερίες θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: αυτοί οι πολιτικοί δεν σέβονται τις ελευθερίες, τις χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί αυτοί θα περάσουν στην ιστορία με τις δηλώσεις τους όχι ως υπερασπιστές αυτών των ελευθεριών, αλλά ως η επιτομή της ασέβειας προς αυτές τις ελευθερίες».

Σε ανάλογο ύφος ήταν κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί κάνουν απαράδεκτα πολιτικά σχόλια, κατά τα φαινόμενα για εγχώρια κατανάλωση (…) σχετικά με τον τόπο συνάντησης του προέδρου Ερντογάν με τους Τούρκους υπηκόους στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος στο Αμβούργο για τη συνάντηση της G-20» τόνισε ο Μουφτούογλου και στη συνέχεια έβαλλε ειδικά κατά του Σουλτς:

«Ιδιαίτερα η προσέγγιση κάποιου που κατείχε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή περιορισμών στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης αντικατοπτρίζει και πάλι το αληθινό πρόσωπο της νοοτροπίας που αντιμετωπίζουμε, καθώς και τα δύο σταθμά εκείνων που επιδιώκουν να κάνουν δίδαγμα στους άλλους».

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις απαράδεκτες αναφορές αυτού του ατόμου με στόχο τον πρόεδρο μας» κατέληξε ο τούρκος αξιωματούχος.

Πηγή: skai.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook