Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό χάνουν το εποχιακό επίδομα | Δες ποιες προϋποθέσεις ισχύουν

χιλιάδες-εργαζόμενοι-στον-τουρισμό-χ-89534

tourismos.xenodoheioΗ επιβολή πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας (450 για το 2013) οδηγεί σε απώλεια του επιδόματος ανεργίας και στη λήξη της φετινής απασχόλησης χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό με αποτέλεσμα να βρεθούν τους χειμερινούς μήνες με τρομακτικά προβλήματα επιβίωσης.

  • Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν από 01.01.2013

Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450).

Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων.

Επίσης, από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).

  • Διάρκεια – Ποσό επιδότησης 

Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).

Από 01.01.2013 η διάρκεια επιδότησης έτσι όπως εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί, εξαρτάται πλέον και από τον περιορισμό των 450 (για το 2013) και των 400 (από 01.01. 2014 και εφεξής) ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης.

  • Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες.
  • Από 12.03.2012 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 ευρώ.
  • Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

Πάντως, η ομοσπονδία των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, διαμαρτύρεται ότι παρά τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση (εκπόνηση μελέτης από ΟΑΕΔ) δε βλέπει πράσινο «φως» και πραγματοποίησε  παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας χθες, ενώ θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Η ομοσπονδία κάνει έκκληση στον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης λόγω του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που διακυβεύεται.

 

Πηγή: protothema

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook