Χανιά | Τσουχτερή η δαπάνη για τους ασφαλισμένους.»Ξεσπά» ο Φαρμακευτικός Σύλλογος| Δώστε Λύση!

χανιά-τσουχτερή-η-δαπάνη-για-τους-ασφα-46111

bamboukasΝευρολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα πρότυπα φάρμακα φαίνεται πως τα «πληρώνουν χρυσά» οι ασθενείς με τον νέο τρόπο συμμετοχής τους στη δαπάνη των φαρμάκων, όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων, που διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις και ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να αλλάξει τον τρόπο χρέωσης των ασφαλισμένων.

«Με τον καινούργιο τρόπο συμμετοχής των ασθενών στις δαπάνες έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχει μία διαφορά στη συμμετοχή που είναι αρκετά επιβαρυμένη, π.χ. σε ορισμένα νευρολογικά φάρμακα, σε σχέση με αυτά που πλήρωνε πριν ο ασθενής. Με τον νέο τρόπο πλέον ο ασθενής πληρώνει την τιμή που έχει καθοριστεί ως τιμή θεραπευτικής κατηγορίας. Στα γενόσημα φάρμακα η χρέωση είναι χαμηλότερη. Ομως στις περιπτώσεις εκείνες που γίνεται επιλογή πρωτοτύπων φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν αντίγραφα, τότε ανεβαίνει το κόστος θεραπείας. Ετσι ουσιαστικά δεν υπάρχει η δυνατότητα υποκατάστασης. Αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων και μάλιστα σε πολύ σημαντικές κατηγορίες», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε παρατηρήσει ότι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά σε φάρμακα νευρολογικά, σε φάρμακα που αφορούν το καρδιαγγειακό και άλλα πρωτότυπα φάρμακα. Το σύστημα μπορεί να είναι καινούργιο, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Διότι πολλές φορές οι άνθρωποι που πλήρωναν μία συγκεκριμένη συμμετοχή και έρχονται τώρα στα φαρμακεία μας για να πάρουν ακριβώς τα ίδια φάρμακα στις ίδιες ποσότητες, βλέπουν τον λογαριασμό να είναι αυξημένος. Και δημιουργούνται κάποιες αμφιβολίες, π.χ. αν το χρέωσε σωστά ο φαρμακοποιός. Όμως αυτές οι αλλαγές προέρχονται μόνο από τον νέο τρόπο κοστολόγησης. Όλα τα φαρμακεία έχουν ενημερώσει το λογισμικό τους σύστημα και έτσι δεν υπάρχουν διαφορές και αποκλίσεις. Είναι αποκλειστικά θέμα του νέου τρόπου κοστολόγησης από το Υπουργείο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook