Χανιά | Τρείς συλλήψεις για κακοποίηση ζώων | 17 σε όλη την Κρήτη

χανιά-τρείς-συλλήψεις-για-κακοποίηση-111488

AstynomiaZoonΜετά από τη συστηματική πίεση που άσκησαν τα φιλοζωικά σωματεία της Κρήτης στις αρμόδιες αρχές ξεκίνησε σε συνεργασία με την ΕΛ.Α.Σ. η επιχείρηση «σκούπα» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη εκείνων που κακοποιούν τα ζώα τους. Η αρχή έγινε στο νομό Χανίων και στο νομό Ηρακλείου στις 29 Νοεμβρίου.

Μέλη του φιλοζωικού συλλόγου «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» την περασμένη Παρασκευή μαζί με αστυνομικούς πήγαν στο Δήμο Κισσάμου και άρχισαν τον εντοπισμό των ζώων και τους ελέγχους.

Η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος του συλλόγους εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 17 συλλήψεις ιδιοκτητών σκυλιών (οι τρεις στα Χανιά και θα εκδικαστούν οι υποθέσεις τους στις 11/12).

Όλοι οι συλληφθέντες, όπως η νομοθεσία ορίζει στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οδηγήθηκαν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα για να σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος και να προχωρήσει η εκδίκαση των υποθέσεων. Άλλωστε η κακοποίηση ζώου είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα και δεν προβλέπεται ούτε η καταβολή παραβόλου.

Μέλη των φιλοζωικών συλλόγων, που συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία σωτηρίας των ζώων, συνοδεία των αστυνομικών πεζοί εντοπίζουν συνήθως τα σκυλιά, που υπάρχουν σε αυλές, χωράφια, επιχειρήσεις κ.ά.

Αν διαπιστώσουν παραβάσεις ενημερώνουν τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν γνώση πλέον του νόμου 4039/2012 και των σχετικών εγκυκλίων της ΕΛ.ΑΣ. και της Εισαγγελίας.

Η Αστυνομία ως η μόνη αρμόδια αρχή – εντοπίζει τον ιδιοκτήτη του σκυλιού – που για παράδειγμα είναι εξαθλιωμένο, αλυσοδεμένο, σκελετωμένο, χωρίς τροφή ή νερό κ.ο.κ. και το δεύτερο περιπολικό που ακολουθεί τον οδηγεί στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Εκτός από τη σύλληψη επιβάλλονται και διοικητικά πρόστιμα, άλλωστε αυτή η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας έχει μεταφερθεί πλέον στην ΕΛ.ΑΣ. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων φωτογραφίζουν τα κακοποιημένα ζώα, γιατί οι φωτογραφίες είναι απολύτως απαραίτητες για τη δίκη καθώς αποδεικνύουν το πώς ήταν τα ζώα που εντοπίστηκαν.

Σκοπός των φιλόζωων δεν είναι ο εντοπισμός όλων π.χ. των βαρελόσκυλων ή όλων των ζώων που κακοποιούνται, γιατί κάτι τέτοιο είναι ούτως ή άλλως ανέφικτο. Σκοπός τους είναι ο παραδειγματισμός γιατί τέτοιες ενέργειες γίνονται αμέσως γνωστές στις μικρές κοινωνίες και έτσι υποθέτουν πως η συμμόρφωση των ιδιοκτητών ζώων θα είναι εφικτή.

Η κα Μπομπολάκη τονίζει, ότι οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα σκυλιά αλλά όλα τα είδη ζώων καθώς για όλα τα είδη έμβιων όντων πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους σχετικό έντυπο με το τι πρέπει να ελέγχουν και τι ορίζει η νομοθεσία.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

 

Πηγή: zoosos.gr

One thought on “Χανιά | Τρείς συλλήψεις για κακοποίηση ζώων | 17 σε όλη την Κρήτη

  1. Eυτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν την Κα Μπομπολάκη πού μας κάνουν
    περηφάνους με τον αλτρουισμό και την αγάπη τους για τα ζώντανά πλάσματα.
    Χρειάζεται την συμπαράσταση μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook