Χανιά | Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι εκτός προνοιακών προγραμμάτων

χανιά-τρίτεκνοι-και-πολύτεκνοι-εκτός-104325

Εκτός του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων μένει πλέον το 90% των πολύτεκνων και των τρίτεκνων οικογενειών στα Χανιά καθώς το Υπουργείο Οικονομικών κατέβασε από τις 12.000 στις 7.000 ευρώ το οικονομικό κριτήριο για τους δικαιούχους.

politeknoi_dianomi_trofimonΑξίζει να σημειωθεί πως στα Χανιά υπάρχουν 4.070 πολύτεκνες και 5.500 τρίτεκνες οικογένειες, που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και περίμεναν ως μια “μικρή ανάσα” τα δωρεάν τρόφιμα της Ε.Ε.

Οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι κάνουν λόγο για κοινωνική αναλγησία που τους οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση.

leipsakisΕίναι χαρακτηριστικό ότι εννέα μήνες έχουν να διανεμηθούν τρόφιμα στους πολυτέκνους του Νομού Χανίων σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Δ. Λειψάκη, ενώ από τις 4.070 οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες στον Σύλλογό Πολυτέκνων δικαιούχοι είναι μόνο 341 οικογένειες.

Οι υπόλοιποι κρίθηκαν απορριπτέοι σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του 2012 (εισοδήματα του 2011) χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι το 2013 οι περισσότεροι έχουν μείνει άνεργοι, «δηλαδή όσοι δούλεψαν το 2011 δεν πρέπει να φάνε το 2013», όπως ανέφερε ο κ. Λειψάκης.

Παρόμοια εικόνα και στους τριτέκνους των Χανίων, που αριθμούν 5.500 οικογένειες καθώς από τις 1.800 αιτήσεις για δωρεάν τρόφιμα εγκρίθηκαν 747 οικογένειες, όπως ανέφερε στα Χανιώτικα Νέα η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Νομού Χανίων και γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδας κα Μαρία Χελιουδάκη.

xelioudaki-triteknoi«Μόνο το 1/3 των αιτήσεών μας για δωρεάν τρόφιμα της Ε.Ε εγκρίθηκαν. Ολες οι άλλες αιτήσεις απορρίφθηκαν. Στα Χανιά είχαμε 1.816 αιτήσεις από τρίτεκνες οικογένειες για δωρεάν τρόφιμα, εγκρίθηκαν τελικά μόλις οι 747 και 1.069 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Και είναι πράγματι κάτι πολύ δυσάρεστο γιατί κάθε χρόνο τα δικαιούνταν αρκετές οικογένειες στα Χανιά. Αυτό έγινε γιατί φέτος μέτρησε και το τεκμαρτό εισόδημα και χαμηλώσανε πολύ τα κριτήρια για να τους φτάσουν προφανώς οι μερίδες.

Για παράδειγμα πέρυσι μια οικογένεια με τρία παιδιά και εισόδημα 22.000 ευρώ δικαιούνταν τρόφιμα, ενώ φέτος έχουν μειωθεί στα 17.000 για μια οικογένεια με τρία ανήλικα τέκνα.

Έχει αποκλειστεί τόσος κόσμος από τα δωρεάν τρόφιμα και αυτό το θεωρούμε πολύ άδικο, διότι οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον τις δουλειές και τα εισοδήματα που είχαν πριν, με τρία παιδιά να μεγαλώνουν», ανέφερε η κα Χελιουδάκη και πρόσθεσε: «Τη στιγμή που η φοροδιαφυγή είναι στο φόρτε της, βρήκαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στις τρίτεκνες οικογένειες».

 

Πηγή: haniotika-nea

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook