Χανιά | Συνεχίζονται οι εργασίες για το νέο Μουσείο στη Χαλέπα

χανιά-συνεχίζονται-οι-εργασίες-για-το-118110

mouseioΜέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται για το Ε.Σ.Π.Α. αναμένεται να παραδοθεί το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, που κατασκευάζεται στη Χαλέπα, ενώ η υλοποίηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης θα ενταχθεί στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.) και στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, οι εργασίες ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου προχωράνε κανονικά και το κτήριο θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος χρηματοδοτικού πλαισίου, δηλαδή του Ε.Σ.Π.Α., στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν και οι εργασίες κατασκευής των αποθηκών και των εργαστηρίων.

«Στη συνέχεια η ίδια η έκθεση του Μουσείου θα μπει στην καινούργια προγραμματική περίοδο, δηλαδή στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ.). Στο μεταξύ, όμως, εμείς προετοιμαζόμαστε. Η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη έχει περάσει, έχει εγκριθεί και ολοκληρώνεται και η αναλυτική, για την οποία έχουμε κάνει και κάποιες προσλήψεις», δήλωσε σχετικά η κα Βλαζάκη και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση το κτήριο θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί μέσα στις προθεσμίες του Ε.Σ.Π.Α., ενώ τώρα ετοιμάζονται οι υποδομές για την έκθεση και τον εξοπλισμό των αποθηκών και των εργαστηρίων. Σε ό,τι αφορά δε την έκθεση -δηλαδή το στήσιμο των εκθεμάτων μέσα στο νέο Μουσείο- αυτή θα ενταχθεί στο Σ.Ε.Σ.».

Η κα Βλαζάκη τόνισε ακόμα ότι την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του νέου Μουσείου πρόκειται να δημιουργηθεί ένας σημαντικός πόλος έλξης ξένων και Ελλήνων επισκεπτών που, σε συνδυασμό με την ύπαρξη στην ίδια περιοχή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το ανακαινισμένο σπίτι του Βενιζέλου, τη Γαλλική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα Ταμπακαριά κ.λπ., θα αναδείξουν τη Χαλέπα σε ένα ξεχωριστό κύτταρο πολιτισμού.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στο νέο Μουσείο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, χώροι για εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, αίθουσα που θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις με αρχαιότητες από άλλα μέρη, αμφιθέατρο για εκδηλώσεις κ.λπ.

Πηγή: haniotika-nea

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook