Χανιά | Στον… αέρα ο βιολογικός Παλαιόχωρας λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας

χανιά-στον-αέρα-ο-βιολογικός-παλαιόχ-98512

extra_129952_P1300012«Αν δεν σταματήσουν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μπορεί να ενταχθεί πουθενά ο βιολογικός της Παλαιόχωρας».

Αυτό επεσήμανε από την Παλαιόχωρα, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας πως, αν δεν υπήρχαν οι προσφυγές, το έργο θα είχε ενταχθεί και θα είχε προχωρήσει. Παράλληλα, κάλεσε την τοπική κοινωνία να συνδράμει ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις εμποδίζουν την ένταξη του βιολογικού καθαρισμού, που αποτελεί έργο πρώτιστης σημασίας για όλα τα νότια παράλια του Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Το θέμα απασχολεί έντονα την περιοχή, όπως φάνηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Αρναουτάκης στα Ο.Σ.Α.Π.Υ. (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εκπονηθούν άμεσα μελέτες καθώς σε αυτήν την περίπτωση η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να εντάξει πολλά έργα.

Από τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου κ. Γ. Δερμιτζάκη και τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης τέθηκαν στους κ. Αρναουτάκη και Καλογερή μία σειρά από θέματα όπως:

  • Οδικό Δίκτυο: Η οδοποιία βρίσκεται σε κακή κατάσταση σε πολλές περιοχές και ζητήθηκε η παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης (βελτίωση δρόμου στον Κακόπετρο, στους δρόμους Παλαιόχωρας – Κουντούρας, Καμπανού – Πρινέ κ.α.).
  • Λειψυδρία: Τα προβλήματα της λειψυδρίας στο Σέλινο τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι χρειάζεται και άλλη λιμνοδεξαμενή στην περιοχή της Κουντούρας. «Αν δεν υπάρχουν μελέτες, δεν γίνεται κανένα έργο. Πρέπει να δούμε την επικαιροποίηση της όποιας μελέτης υπάρχει, ώστε να βρούμε και τη χρηματοδότηση», σημείωσε ο περιφερειάρχης.
  • Βιολογικός Παλαιόχωρας: Έγιναν ορισμένα σοβαρά βήματα ώστε να προχωρήσει ο βιολογικός, ωστόσο, απαιτούνται και άλλα ακόμα καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι κρίσιμο για την περιοχή. «Δείτε τις ευθύνες και αυτών που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως δύσκολα εντάσσεται ένα τέτοιο έργο, όταν εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες. «Δεν είναι ευθύνη δική μας που δεν έχει ενταχθεί το έργο. Πρέπει η τοπική κοινωνία να ξεκαθαρίσει τι θέλει», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
  • Βιολογικός Σούγιας: «Αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες με την Αρχαιολογία για τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις», είπε ο κ. Δερμιτζάκης. «Χωρίς εξασφαλισμένο τον χώρο δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο», επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης.
  • Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α. Είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί άμεσα ο πρώην Χ.Α.Δ.Α. της Παλαιόχωρας δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
  • Σταθμός Μεταφόρτωσης: Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σέλινο θα προχωρήσει από την Περιφέρεια το επόμενο διάστημα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής.
  • Εναλλακτικός Τουρισμός: Ζητήθηκε βοήθεια για την ανάπτυξή του στην περιοχή.
  • Γήπεδα: Ζητήθηκε ενίσχυση οικονομική για την ανακατασκευή των γηπέδων Παλαιόχωρας και Καντάνου. Να φέρουν το τεχνικό δελτίο την επόμενη εβδομάδα και η Περιφέρεια Κρήτης θα τα χρηματοδοτήσει ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.
  • Αρχαίες πόλεις Σελίνου: Ζητήθηκε βοήθεια για να προχωρήσουν κάποιες μελέτες ανάπτυξής τους. Ανάλογο αίτημα υπήρξε και για το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης.
  • Λατομείο: Τέθηκε προς συζήτηση το θέμα του λατομείου και του ιστορικού δρόμου.
  • Νότιος Οδικός Άξονας: Για τη διάνοιξη δρόμου στην περιοχή του Κριού από τον Δήμο, έχοντας λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι από το 2012, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως η όποια παρέμβαση έγινε σύμφωνα με τη μελέτη που υπάρχει για το οδικό δίκτυο.
  • Χωροταξικό: Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει με γρηγορότερα βήματα η εκπόνηση των Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του Δήμου.
  • Μαρίνα: Από τον κ. Δερμιτζάκη τονίστηκε πως η μαρίνα της Παλαιόχωρας που κατασκευάστηκε με πόρους από το Β? Κ.Π.Σ. μένει ανενεργή και ζητήθηκε η παρέμβαση του κ. Αρναουτάκη στο αρμόδιο Υπουργείο.

Από δημοτικούς συμβούλους εκφράστηκαν παράπονα για τη μη συχνή παρουσία του περιφερειάρχη στην περιοχή, αλλά και τη χρηματοδότηση οδικών δικτύων στην περιοχή του Σελίνου. Επίσης τονίστηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλά ανοικτά θέματα και άλυτα προβλήματα για όλο το Σέλινο.

Τέλος, τέθηκε και το ζήτημα της πλήρους απουσίας αγροτικών γιατρών στα χωριά του Σελίνου. «Δεν είναι θέμα δικό σας, δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, αλλά θέλουμε τη στήριξή σας. Στα χωριά μας δεν υπάρχουν γιατροί, η κατάσταση είναι απελπιστική», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης. Ανάλογη εικόνα έδωσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι τονίζοντας πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ύπαιθρος θα ερημώσει.

Πηγή: haniotika-nea

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook