Χανιά | Σάπισαν στο ξύλο μετανάστη | Ντροπή μας

χανιά-σάπισαν-στο-ξύλο-μετανάστη-ντρ-37394

ratsismosΘύμα ρατσιστικής επίθεσης από ομάδα εφήβων έπεσε ένας 29χρονος Μαροκινός μετανάστης σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους των Χανίων. Το περιστατικό συνέβη στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη το Σαββατόβραδο της 23ης Φεβρουαρίου μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών και θαμώνων των καταστημάτων χάρη στην παρέμβαση των οποίων οι νεαροί τράπηκαν τελικά σε φυγή, ενώ το θύμα έφερε τραύματα στον θώρακα και το κεφάλι.

Δυο μαρτυρίες από Χανιώτισσες οι οποίες έτυχε να βρίσκονται την ώρα εκείνη στον συγκεκριμένο δρόμο, είχαν φτάσει έως χθες στα Χανιώτικα νέα. Οι δύο γυναίκες περιγράφουν τα γεγονότα και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τις σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια τους. Την επίθεση κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ( Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.).

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Συγκεκριμένα η πρώτη αυτόπτης μάρτυρας, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση της εφημερίδας, αναφέρει για το περιστατικό: Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, γύρω στις 23.45, οδός Νταλιάνη. Κάθομαι με φίλους σε καφέ. Με βήμα άτακτα στρατιωτικό περνούν μπροστά μας γύρω στους 15 έφηβους. Γυρνώ το κεφάλι μου αριστερά να κοιτάξω με απορία τους φίλους μου και μέχρι να στρίψω το κεφάλι δεξιά, βλέπω πέντε ή έξι από τα παιδιά αυτά να κλωτσούν με μίσος έναν άνθρωπο πεσμένο στον πεζόδρομο.
Πετάγομαι μαζί με άλλους σαν ελατήριο, τρέχω προς τα παιδιά και τους φωνάζω να σταματήσουν και ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο! Αισθάνομαι μια δυνατή σπρωξιά στους ώμους και πισωπατώ δυο τρία βήματα. Μου φωνάζουν να μην ανακατεύομαι, άλλος χειροδικεί, άλλος φωνάζει αφήστε την είναι γυναίκα, για να μη με χτυπήσουν. Έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί συμπολίτες μου, προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να απομακρύνουν τους δράστες, οι οποίοι μετά από πολλές κουβέντες αποχωρούν σταδιακά προς την οδό Δασκαλογιάννη. Γυρίζω πίσω και βλέπω το αιμόφυρτο πρόσωπο ενός νεαρού. Τον ρωτάμε πώς είναι και απαντάει με σπαστά ελληνικά ότι είναι εντάξει. Θέλω να καλέσω την αστυνομία αλλά μου απαντάει ότι δεν έχει χαρτιά κι ότι φοβάται. Τους νεαρούς δεν τους γνώριζε και ούτε τους είχε ξαναδεί. Τέλος.

Η ίδια προσθέτει: Το γεγονός τελείωσε όμως από εκείνη τη στιγμή με βασανίζουν οι σκέψεις και οι απορίες. Πού ζω; Ποια τα δικαιώματά μας; Σηκώνομαι να υπερασπιστώ τους νόμους του κράτους μου και βρίσκομαι απειλούμενη; Κι αν ήμουν άντρας; Θα την είχα φάει; Και καλά εγώ; Το ξένο παλικάρι, που ζει εδώ, δεν είναι άνθρωπος επειδή δεν έχει χαρτιά και επειδή δεν είναι Ελληνας; Βασανισμένος και για κάποιους λόγους διωγμένος από την πατρίδα του, που θα την αγαπάει όπως κι εγώ τη δική μου, θα βρέθηκε εδώ, ακριβώς όπως τη δεκαετία του ?60 βρέθηκε ο πατέρας μου, ορφανός από μητέρα και άπορος, μετανάστης στη Γερμανία και ο θείος μου στον Καναδά!
Και όλοι εμείς που ήμασταν εκεί, ικανοποιηθήκαμε όταν τα παιδιά αυτά έφυγαν για να συνεχίσουν το έργο τους παρακάτω, σε κάποια πιο σκοτεινή και μοναχική γωνιά της λαμπρής και φιλόξενης πόλης μας. Φιλόξενη για ποιους; Για τους τουρίστες ή μάλλον καλύτερα για το πορτοφόλι τους; Πού τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες υποχρεώσεις, πού η πρόληψη του κακού; Ευτυχώς που δεν είμαι φιλόλογος και δεν πρέπει να διδάξω τα παιδιά μας τη μήτρα της Δημοκρατίας και τους αγώνες του έθνους.
Υ.Γ. Δυστυχώς δεν θα υπογράψω το κείμενο γιατί στη θέση του αυθόρμητου θάρρους φώλιασε σιγά και σιωπηλά ο φόβος.

KAI ΑΛΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Για το ίδιο περιστατικό λάβαμε χθες μία ακόμη μαρτυρία. Από την κα Μαρίνα Αρετάκη η οποία αναφέρει: Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου οι θαμώνες των εστιατορίων και των καφέ της οδού Χατζημιχάλη Νταλιάνη έγιναν μάρτυρες του εξής επεισοδίου: γύρω στις 11:30, μια ομάδα νεαρών (από 15 μέχρι 18 ετών) με γρήγορο βήμα, σχεδόν σε παράταξη, διέσχισε το πεζόδρομο και λίγο πριν το Στέκι Μεταναστών άρχισε να βιαιοπραγεί εναντίον ενός διαβάτη. Διάφοροι θαμώνες έτρεξαν προς το σημείο της επίθεσης προσπαθώντας να εμποδίσουν τους νεαρούς ενώ το θύμα ήταν πεσμένο κάτω. Στη συνέχεια, το θύμα (ένας νεαρός αλλοδαπός) σηκώθηκε (από τα χτυπήματα στο κεφάλι έτρεχε αίμα) και απομακρύνθηκε. Η ομάδα νεαρών, επίσης, απομακρύνθηκε μετά από ολιγόλεπτη κουβέντα με τους θαμώνες που έσπευσαν να βοηθήσουν το θύμα.
Το επεισόδιο αυτό εγείρει τα εξής ερωτήματα: γιατί δεν υπήρξε καθολικότερη διαμαρτυρία για πράξεις βιαιότητας που πραγματοποιήθηκαν μπροστά στα μάτια μας; από πότε τα νεαρά αγόρια της πόλης μας (τα παιδιά μας; οι μαθητές μας;) διασκεδάζουν τα Σαββατιάτικα βράδια ξυλοκοπώντας αλλοδαπούς και μετανάστες; μήπως μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε το αυγό του φιδιού να εκκολάπτεται και τώρα που η βία αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, μας κυριεύει αμηχανία, ή ακόμα χειρότερα φόβος; μήπως το χειρότερο στις μέρες μας είναι αυτή η βία που γίνεται κοινόχρηστη;.

Η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.

Σε ανακοίνωση για την επίθεση, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.) κάνει λόγο για άνανδρη ρατσιστική επίθεση.

Aναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο μετανάστης ήρθε σε επαφή με την Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. τη Δευτέρα 25/3 και, μαζί με ένα μέλος της Κίνησης, πήγε στο νοσοκομείο Χανίων όπου, παρά την εξοργιστική στάση γιατρού ο οποίος αρνιόταν επίμονα να τον εξετάσει, διαπιστώθηκε τελικά ότι είχε ελαφρά τραύματα στο θώρακα και το κεφάλι.

Παράλληλα, η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. υποστηρίζει ότι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» οι «πρόσφατες αποκαλύψεις για το πώς η Χρυσή Αυγή στρατολογεί μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια και καταλήγοντας καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να προχωρήσουν σε ενημερωτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία στις 21 Μάρτη, μέρα κατά των ρατσιστικών διακρίσεων του ΟΗΕ.

 

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

One thought on “Χανιά | Σάπισαν στο ξύλο μετανάστη | Ντροπή μας

  1. ή συνηθίζεις τη ΒΙΑ σε ημερήσια διάταξη, και επιχειρείς να δικαιολογήσεις την οργή και το μίσος των δραστών, εναντίον των «βρωμερών [λαθρο]μεταναστών», των μεταλλοσυλλεκτών Τσιγγάνων, των διεφθαρμένων πολιτικών/συνδικαλιστών/δικαστικών, των επεκτατιστών εθνικών γειτόνων, των προκλητικών ομοφυλοφίλων, των επίβουλων σιωνιστών, των φθονερών εξωγήινων, εναντίον του γείτονά σου που πετάει τα σκουπίδια από το μπαλκόνι, του περαστικού που σε λοξοκοιτάει, και ούτω κάθ’εξής

    ή ΤΣΑΚΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ, ΠΡΙΝ ΣΠΕΙΡΕΙ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ

    Κάτι ενδιάμεσο, δεν υπάρχει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook