Χανιά | Ρώσοι… «βάζουν στο μάτι» προσωπικά στοιχεία Ελλήνων Εβραίων

χανιά-ρώσοι-βάζουν-στο-μάτι-προσωπ-109842

ROSOIΑρχεία που βρίσκονται στα Χανιά και αφορούν διπλωματικά έγγραφα του Ρωσικού προξενείου από την εποχή της Κρητικής πολιτείας, ζητά από την Ελλάδα η Ρωσία προκειμένου να τις παραχωρήσει τους φακέλους των Ελλήνων της Θεσσαλονίκης!

Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου περίπου 50.000 Έλληνες Εβραίοι -κυρίως από τη Θεσσαλονίκη- μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και κυρίως στο Άουσβιτς στη νότια Πολωνία.Απ’ αυτούς μόλις 1950 επέστρεψαν πίσω, μετά την απελευθέρωσή τους από τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα.

Οι Σοβιετικοί βρήκαν σε αποθήκες των ναζί χιλιάδες φακέλους με προσωπικά στοιχεία των Εβραίων, περιουσιολόγια και άλλα έγγραφα τα οποία και μετέφεραν στη Μόσχα.

Τα έγγραφα αυτά εντοπίστηκαν στα Ρωσικά αρχεία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από Ισραηλίτες πανεπιστημιακούς και έγινε γνωστή η ύπαρξή τους στην Ελλάδα. Με καθυστέρηση οι Ελληνικές αρχές ζήτησαν να τους επιστραφούν τα αρχεία της εβραϊκής κοινότητας, επίσημα από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι Ρώσοι δήλωσαν πρόθυμοι να επιστρέψουν το εβραϊκό αρχείο, αν τους δίνονταν πίσω το αρχείο του Ρωσικού προξενείου που λειτούργησε την περίοδο της Κρητικής πολιτείας στα Χανιά, αλλά και των υποπροξενείων τους. Το θέμα απασχολεί τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών που αναζητούν λύση.

Πηγή: haniotika-nea

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook