Χανιά | Πρωταγωνιστές της φετινής τουριστικής σεζόν!

χανιά-πρωταγωνιστές-της-φετινής-τουρ-42748

ΧΑΝΤΟΥΡ«Άνοιξε» επισήμως η φετινή τουριστική περίοδος με τις πτήσεις που κατέφθασαν σε Χανιά και Ηράκλειο.

Οι ξενοδόχοι των Χανίων,εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και αναλαμβάνουν την σημαντικότατη πρωτοβουλία στήριξης των τοπικών προϊόντων παρουσιάζοντας το «κρητικό πρωινό’.

Θετικό το κλίμα και στην Κρουαζιέρα με τους Φορείς των Χανίων να στοχεύουν σε βάθος χρόνου, ώστε να αυξηθούν οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων μέχρι το 2015.

Όπως υποστηρίζουν τα τουριστικά πρακτορεία , για το 2013 υπάρχουν περισσότερες από 50 προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Οι ξενοδόχοι στα Χανιά τα βλέπουν επίσης θετικά, με τον πρόεδρο της Ένωσης  Μανώλη Γιαννούλη, να ευελπιστεί σε αύξηση της τάξης του 10%.

Σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα Χανιά φέτος είναι πολύ αυξημένος ο προγραμματισμένος αριθμός αεροπορικών αφίξεων, λόγω της εισόδου των εταιρειών χαμηλού κόστους.

Οι τουρίστες που αναμένονται φέτος στα Χανιά είναι οι Σκανδιναβοί, ενώ σημαντική θα είναι η παρουσία των Ρώσων με 6 – 7 πτήσεις εβδομαδιαίως. Παράλληλα, υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις από χώρες που δεν είχαμε σημαντικό όγκο επισκεπτών τα περασμένα χρόνια, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Λιθουανία και η Γερμανία. Ενώ αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα.

Το «μυστικό» έχει να κάνει με την πολιτική των χαμηλών τιμών αλλά και την προώθηση τοπικών προϊόντων μέσα από τα ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.

«Κατά πόδας» και το Ηράκλειο

Μετά την πρώτη άφιξη της ‘Ryanair’ στα Χανιά, χθες στο αεροδρόμιο ‘Νίκος Καζαντζάκης’ του Ηρακλείου προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ για τη φετινή τουριστική περίοδο.

«Πρεμιέρα» στην Ανατολική Κρήτη έκανε η πτήση της ‘Condor’ από τη Φρανκφούρτη με 174 Γερμανούς τουρίστες.

Οι αφίξεις τσάρτερ συνεχίστηκαν χθες με ακόμη δύο πτήσεις, η μία το μεσημέρι από το Τελ Αβίβ, με 166 Ισραηλινούς και το απόγευμα, από το Ντίσελντορφ, με 162 τουρίστες.

Η δυναμική είσοδος των εταιρειών χαμηλού κόστους, σε συνδυασμό με τους νέους προορισμούς που ανακοίνωσε η «Aegean», εκτιμάται ότι θα ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό του νησιού.

Και η κρουαζιέρα ακολουθεί με χαμόγελα στο Ηράκλειο, καθώς κοντά στη σύναψη νέων συμφωνιών για την κρουαζιέρα βρίσκεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.).

«Δεν είναι μακριά που θα δούμε ίσως και 6 εταιρείες να κάνουν home port από το Ηράκλειο, να ξεκινούν και να τελειώνουν από το λιμάνι μας τις κρουαζιέρες. Ακούγεται πια απίστευτο, αλλά είμαστε πολύ κοντά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Η., κ. Μπρας, που επέστρεψε συγκρατημένα αισιόδοξος από τη μεγάλη έκθεση στο Μαϊάμι των Η.Π.Α.

«Εκεί, όπως είδατε, είχαμε μεγάλη επιτυχία. Πλέον έχουμε μπει σε ένα διεθνές καλεντάρι, αναγνωρίζεται το Ηράκλειο και η Κρήτη ως διεθνής προορισμός με σημαντικές υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Μπρας, που έχει προσκληθεί και στην Ιταλία για ένα μεγάλο φόρουμ για το μέλλον της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ‘cretalive’, για το Ηράκλειο τα νέα είναι ευχάριστα, αφού, μετά τις δύο εταιρείες που κάνουν ήδη κρουαζιέρες από το Ηράκλειο, σε επαφή βρίσκεται ο Ο.Λ.Η. με τη MSC, την ισπανική Pulmantur, την AIDA, αλλά και την TUI.

«Εμείς ήδη έχουμε την COSTA και τη Louis και ναι υπάρχει ενδιαφέρον από την TUI για την επόμενη χρονιά. Συζητούμε με τους Ισπανούς, που ενδιαφέρονται πλέον σοβαρά για το Ηράκλειο, αλλά και την επαφή που έχουμε με την AIDA να επιστρέψει στο λιμάνι μας», λέει ο κ. Μπρας, που επιβεβαιώνει τη συνεχή διαπραγμάτευση που γίνεται με τους ανθρώπους της MSC.

Ο κ. Μπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ενδιαφέρεται για Κυριακή -από το πρωί μέχρι το βράδυ- και βάζει ως όρο να βρίσκονται και ορισμένα καταστήματα ανοιχτά στην πόλη για τους επιβάτες της. Μάλιστα, ο ίδιος το συζήτησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπόρων, κ. Κορκίδη, που δεν είναι αρνητικός όσον αφορά τις τουριστικές περιοχές για όσους θέλουν να ανοίγουν.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά,  την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομων καταλυμάτων, στα οποία κατευθύνεται μερίδα επισκεπτών ζημιώνοντας τις νόμιμες επιχειρήσεις.

Το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού στην Κρήτη το 2012 ανήλθε σε 1.529 μονάδες, που παρέχουν 87.103 δωμάτια και 165.375 κλίνες.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Αναφορικά με το δυναμικό του Camping στο νησί, τα επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2012 δείχνουν ότι στην Κρήτη υπάρχουν συνολικά 15 μονάδες με 747 θέσεις και ένας οικισμός. Από τις μονάδες αυτές οι περισσότερες (12) είναι δύο αστέρων.

Υψηλές προσδοκίες από την Ολγα Κεφαλογιάννη

Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη φετινή σεζόν. Η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο και η Γενική Γραμματεία Τύπου, με αφορμή τη φιλοξενία στην Ελλάδα αρχισυντακτών και συντακτών μεγάλων περιφερειακών μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας, εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης, που εισήλθε τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε η κα Κεφαλογιάννη, η Ελλάδα στήριξε με την παρουσία της όλες τις διεθνείς διοργανώσεις που αφορούν τον Τουρισμό και υλοποιήθηκαν τα τελευταία δέκα έτη σε ρωσικό έδαφος, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Τουρισμού και Ε.Ο.Τ., όσο και σε επίπεδο των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτές.

Η ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, όπως είπε, κρίνεται επιτυχής, κερδοφόρα και με ιδιαίτερη δυναμική που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες. Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά μεγέθη, μέσα σε μια τετραετία τριπλασιάστηκε ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα (το 2009: 275.000, το 2010: 400.000, το 2011: 740.000, το 2012: 834.000), γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, σε χρονιές δύσκολες και κρίσιμες για τη χώρα μας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η υπουργός.

Μάλιστα, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος του Ρωσικού Επιμελητηρίου και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, όσο και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, εκτίμησε ότι το 2013 ο αριθμός των Ρώσων που θα αφιχθούν στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Ο κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά, η ώθηση του τουριστικού ρεύματος θα δοθεί από την ενδοχώρα της Ρωσίας και συγκεκριμένα από περιοχές πλούσιες, όπως αυτές της Καζάν και Ροστόφ.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook