Χανιά | Πιο οικολογική η διαχείριση των απορριμμάτων από τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

χανιά-πιο-οικολογική-η-διαχείριση-των-99006

dedisa-anakyklosiΣτη μείωση κατά 15% των αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα απορρίμματα θα συμβάλλει η υλοποίηση από τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ενός προγράμματος στο πλαίσιο του ‘Life’. Με την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή των οργανικών απορριμμάτων, την αξιοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων και τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης αποβλήτων σε Αποκόρωνα, Σέλινο, Κίσαμο, Σφακιά, θα μειωθεί κατά πολύ το βιοαέριο που παράγεται στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στο Ακρωτήρι.

Αυτό τονίστηκε στην ενημερωτική εσπερίδα της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στον Δήμο Χανίων. «Αισίως τελειώνει ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2009 και αφορά τη δημιουργία ενός μοντέλου υπολογισμού των αερίων ρύπων που επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προέρχονται από το σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Μέσα απ? αυτό το εργαλείο αποτυπώσαμε την υφιστάμενη κατάσταση και προσπαθήσαμε να βελτιστοποιήσουμε το σύστημα στερεών αποβλήτων τόσο στα Χανιά, όσο και σε άλλα δύο μέρη της Ελλάδας».

«Τρέχοντας το μοντέλο αυτό στα Χανιά παρατηρήσαμε ότι μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε κατά 15% τις αέριες εκπομπές, που προέρχονται από το σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που εφαρμόζουμε. Μέσα απ? αυτό το εργαλείο είδαμε ότι με τη διαλογή στην πηγή του οργανικού και με την δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων καταφέρνουμε να περιορίσουμε κατά πολύ τις αέριες εκπομπές που επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν θα παράγεται βιοαέριο», τόνισε ο διευθυντής του εργοστασίου κ. Κώστας Πατεράκης.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. κ. Βασίλης Καστρινάκης εξέφρασε την πρόθεση της διαδημοτικής επιχείρισης να αναπτύξει δράσεις για τη μείωση των αέριων ρύπων. «Όσο γίνονται τέτοιες δράσεις και ψάχνονται λύσεις θα έχουμε και ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η συμμετοχή των απορριμμάτων στο σύνολο των αερίων ρύπων είναι 5% και η μεγαλύτερη παραγωγή αερίων ρύπων αφορά την ενέργεια. Όμως είναι σημαντικό να καταφέρουμε να μειώσουμε τους αέριους ρύπους που παράγονται από τα απορρίμματα», είπε ο κ. Καστρινάκης.

Πηγή: haniotika-nea

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook